A III. kerületi Mocsárosdűlőn, a Zsófia utcában már évek óta működik a kutyások körében népszerű Blöki Pont, ami sokáig kutyanapközi és kutyaóvoda volt, mígnem a tavalyi nyár második felében megnyitott mellettük egy hangulatos kerthelyiség is, a Blöki Bár, ahol kutyák és gazdik közösen szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak – mindenki a maga módján. A több mint négyezer – a napközivel együtt több mint hatezer – négyzetméternyi helyen az ebeknek bőven van helyük játszani, rohangálni, és a véget nem érő kutyaugatás sem zavar senkit. Amíg a négylábúak kibandázzák magukat, addig a kétlábúak lazíthatnak, piknikezhetnek, bográcsozhatnak, sörözhetnek, fröccsözhetnek, és elég csak a fél szemüket a kutyákon tartani – azt is csak rutinból –, hisz tudják jól, a tökéletes kutyás-gazdis helyen vannak.

Nem kell megijedni attól, hogy a Blöki Bár címe nem egy konkrét házszám, hanem egy helyrajzi szám, mert nagyon könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet odajutni. A Zsófia utca az Aquincum HÉV-megállónál kezdődik, ott lehet ráfordulni autóval, illetve ha tömegközlekedünk, akkor innen még egy könnyű, 10 perces séta vár ránk, ami kutyával kifejezetten jólesik a békávézás után – és a Blöki előtt. Eltéveszteni nem lehet a helyet, mert az utca egyik oldalán viszonylag hamar elfogynak a házak, azt pedig, hogy jó helyen járunk, egy tábla jelzi.

A több mint hatezer négyzetméternyi terület három részből áll: van a kutyanapközi és a bár, mindkettő hatalmas, pláne az utóbbi, és van a kettő között egy amolyan közlekedőfolyosó és parkoló

A Blöki Bár méretei lenyűgözőek, és ahogy végignéz rajta az ember, eszébe is jut, hogy itt aztán tényleg jó lehet kutyának lenni. 

A Blöki Bár méretei lenyűgözőek, és ahogy végignéz rajta az ember, eszébe is jut, hogy itt aztán tényleg jó lehet kutyának lenni. 

A jól elkerített, füves területen nincs kutya, amelyik ne tudná magát kirohangálni, és még egy kutyatappancs alakú medence is van a közepén, ami újabb lehetőséget ad a hancúrozásra. A békebeli hangulatú kert háromnegyede a kutyáké, és mindössze az egyharmada áll elsősorban a gazdik rendelkezésére, ami a főzőhelyeket, a padokat meg az asztalokat jelenti, de még függőágyat is találunk a kert egyik árnyékos részén. 

A Blökit egy fiatal házaspár viszi, Heni és Zsolt, akik közül az előbbi a főnök, vagy nevezzük inkább szakértőnek, mivel kettejük közül Heni a „kutyás”, sőt hivatásos kutyaoktató, akárcsak a többi fiatal lány is, akik napközben – vele együtt – a kutyákra vigyáznak meg lefoglalják őket. Zsolt inkább a másik helyükre, a Népszigeten lévő és nagyon közkedvelt Perem bisztróra figyel, bár ha kell, akkor a Blökiben is felbukkan, besegít. Minden kerti bútort saját kezűleg készítettek, a füvet is kell kaszálni-nyírni, és még egy rakás fontos és nehéz feladat akad a kertben, elég csak a kutyamedencére gondolni. 

Miután a kutyanapköziben lemegy a délelőtti-délutáni műszak, 16 órakor nyit a Blöki Bár – kivéve a hétfőt és a keddet, mert ezeken a napokon a bár zárva van. A többi napon viszont este 9-ig, szombaton pedig este 10-ig mulathatnak együtt kutyák és kutyások. Amíg a kutyanapközibe csak olyan állat kerülhet, amelyik átment a „felvételi vizsgán”, addig a bárba elméletileg bárki bemehet – persze házirend itt is létezik –, és ha netán olyan a kutya vagy a gazdája, hogy nem illenek bele a közösségbe, nem tartják be a kutyások minimumát, akkor az odajárók fogják őket távozásra kérni, vagy elmennek maguktól. Persze ez nem általános eset, de az is igaz, hogy nem mindegyik kutya (és gazdája) barátkozós típus. 

Bár a Blöki Bár már most is vonzó helynek tűnik, egy-két fejlesztés azért még várat magára, melyek közül a legfontosabb, hogy a rohangálóterület egyik részében agilitypályát alakítanak ki a feladatcentrikus ebek kedvéért. Általában bárki betérhet a kertbe, de tartanak itt tematikus programokat is – ezek közül némelyik zárt körű, de azt előre jelzik a honlapon és a közösségi médiában. 

Utóbbiak a különféle fajtaspecifikus találkozók – ősszel a basset houndosok gyűlnek majd össze itt, de volt már bulijuk a westie-seknek is –, előbbiek pedig a borkóstolós események, a garázsvásárok, és akkor is nyitva állnak a bejáratok – a kert mindkét végében van egy-egy –, amikor egy kutya szülinapját ünnepli egy nagyobb társaság. Jellemzően nem magányos gazdi-kutya párosok jönnek a Blökibe – bár az is előfordul –, hanem inkább társaságok, amelyekben kutyák is vannak. 

És most beszéljünk a nem kutyásokról, hogy érdemes-e elmenniük a Blökibe. A válasz pedig az, hogy igen – feltéve, hogy szeretik a kutyákat, csak nem olyan életet élnek, hogy felelősséggel tudnának is tartani egyet vagy többet. Bringával is gyorsan és egyszerűen el lehet jutni ide, nem csak autóval és HÉV-vel. A kert hangulatos, a sör és a bor finom és hideg, de ihatunk nem alkoholos italokat is. Mivel vannak tűzrakóhelyek, süthetünk szalonnát és bográcsozhatunk is, a hozzávalókon kívül mindent lehet bérelni a Blökiben. 

Vagyis mindazt megkapjuk itt is, amit egy másik kerthelyiségben, csak pluszban még hódolhatunk a kutyarajongásunknak is, mert biztos, hogy jönni fognak ismerkedni, barátkozni, és ha pont eszik az ember, akkor talán kéregetni is. De ne etessük őket – kivéve, ha a gazdi engedélyezi –, inkább csak örüljünk annak, hogy ennyi kutya között lehetünk, és helyezzünk el pár buksisimit a szőrös kobakokon. 

Címkék

Elérhetőségek

Blöki Bár 1031 Budapest, Zsófia utca, hrsz. 19576/1. Facebook-oldal Weboldal