Egy könyvesboltba nem lehet csak úgy bemenni nézelődni és üres kézzel kijönni, ez a tény fokozottan igaz az Ünnepi Könyvhétre és a Margó Fesztiválra, ahonnan lehetetlen legalább egy – valójában több – új szerzemény nélkül távozni. Minden június elején az irodalomé a főszerep Budapesten: írók és olvasók lepik el a Vörösmarty teret és a Városmajort, de az író-olvasó találkozónál és a könyvek beszerzésénél sokkal több vár itt ránk: izgalmas beszélgetések, koncertek, séták, filmbemutató és még egy flashmob is. Irodalomkedvelőknek és könyvmolyoknak kihagyhatatlan a kortárs magyar szerzők legjavát felvonultató két program, ahol a hosszú sorokban kígyózó tömegek látványa sem ritka, ha könyvdedikálásról van szó, de a részvétel azoknak is erősen ajánlott, akik még csak most ismerkednek az irodalom világával.

Mi vagyunk azok, akiknek bármikor örömet lehet okozni egy könyvvel és azok is, akik képtelenek úgy kijönni egy könyvesboltból vagy antikváriumból, hogy ne lenne nálunk pár új szerzemény, és még lelkes könyvtárba járók is vagyunk. Ezek után már senki ne lepődjön meg azon, hogy amint beköszönt a június, már tűkön ülve várjuk az Ünnepi Könyvhetet és a Margót, mert annak ellenére, hogy a könyvespolcunk már roskadozik a könyvek alatt, mindig annyi szuper új megjelenést találunk, hogy lehetetlen őket ott hagyni a standokon. De a két fesztivált azért is várjuk ennyire, mert szuper izgalmas programokon vehetünk részt. 

Mivel a Könyvhét és a Margó is ugyanúgy június 9. és 12. között lesz, lehet, hogy egy picit kapkodjuk majd a fejünket és legszívesebben klónoznánk magunkat, hogy minden programon ott lehessünk, de mivel ez nem lehetséges és Hermione Granger sem adta oda időnyerőjét, meg kell próbálnunk szelektálni. Mi is ezt próbáltuk, amikor a felolvasások, könyvbemutatók, dedikálások és koncertek tengerében szemezgettünk a jobbnál jobb programok közül, de nem állítjuk, hogy sikerült átfedés nélkül összeállítanunk a listát. Akit kicsit is érdekel a kortárs magyar irodalom, az nyugodtan válogasson kedvére, szerintünk érdemes minél többre elmenni. 

Margó Irodalmi Fesztivál

Hat séta a fikció jegyében

Bármennyire is összenőtt a szívünkben a nyári Margó és a PIM kertje, ahogy tavaly, úgy idén is a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a sok könyves beszélgetésnek, koncertnek, dedikálásnak és sétának. Június 9-én érdemes elnézni az irodalom és a stand up különös elegyére, a Hat séta a fikció jegyébenre, ahol Erdős Virág, Németh Gábor, Simon Márton, Ráskó Eszter, Litkai Gergely és Tóth Edu segítségével kalandozhatunk irodalom és valóság tengelyén. 

június 9., csütörtök, 20:30, Nagyszínpad – Városmajori Szabadtéri Színpad
Jegyek: itt 

Líra, egy szál gitár

Bármennyire is könyvfesztiválról van szó, azért a Margóhoz az elejétől fogva hozzátartozik a zene, persze nem a zúzós koncertélményt kell elképzelni, hanem a kicsit akusztikus, kicsit örömzenés estét. Akit szíven ütött, hogy idén már nem lesz Rájátszás, annak sem kell szomorkodni, mert a Líra, egy szál gitár hasonlóan vegyíti és összemossa a zene és a költészet határát. Fellép itt többek között a Platon Karataev duó, Jónás Vera, Horváth Benji, Deres Kornélia és Fehér Renátó is.

június 10., péntek, 20:30, Nagyszínpad – Városmajori Szabadtéri Színpad 
Jegyek: itt 

Könyves Séták

Két irodalmi séta közül is választhattok a fesztiválon, és mivel idén Nemes Nagy Ágnes centenárium van, értelemszerű, hogy mindkettő az ő művei és személye köré épül. A Látkép, gesztenyefával sétán az ő írásaival fedezhetjük fel a várost és képet kaphatunk arról, milyen is volt az ő Budapestje. Sőt, az A titkos út séta kifejezetten gyerkőcöknek szól, ahol ugrálva, énekelve, lopakodva és csavarogva fedezhetik fel a Városmajort Nemes Nagy versein keresztül. 

Látkép, gesztenyefával – június 11., szombat, 10:30, indulás: Krisztinavárosi templom. Több infó: itt.

A titkos út – Városmajori barangolás gyerekeknek Nemes Nagy Ágnes verseivel – június 11., szombat, 11:00, indulás: Városmajori Szabadtéri Színpad. Több infó: itt

Száz év Major

Kik éltek és alkottak a Városmajor környékén az elmúlt száz évben? Mit csinált itt Ady, Karinthy, Nemes Nagy Ágnes vagy Mészöly Miklós? Nyáry Krisztián most nem az irodalmi szerelmeket tárja fel, hanem egy különös városmajori utazásra invitál minket, ahol a színház elmúlt száz évének titkos részletei tárulnak fel. 

június 11., szombat, 14:30, Kisszínpad – Városmajori Szabadtéri Színpad 

Bereményi kalapja, magyar dokumentumfilm, 82 perc

Bár Bereményi Géza világa és művei leginkább szüleink számára voltak meghatározók, ahogy idősödünk, úgy kerülünk mi is egyre közelebb hozzá. Neve egy életre összeforrt Cseh Tamással, de dalszövegei mellett novellái, elbeszélései, forgatókönyvei és színdarabjai úgyanúgy több generáció életérzését képesek megjeleníteni. A róla készült egész portréfilmben Tóth Barnabás kíséri-kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendező-kolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban. A filmben a sok zene és filmrészlet mellett feltűnik a sok-sok barát is.

Június 12., vasárnap, 20:00, Városmajori Szabadtéri Színpad
Jegyek: itt

93. Ünnepi Könyvhét

Június 9-én délután nyílik az idei Könyvhét, úgyhogy négy napig könyves programokkal és írókkal lesz tele a Vörösmarty tér. A hetet hivatalosan Nádas Péter nyitja meg 18 órakor, akinek egyébként nemrég jelent meg legújabb kötete, a Rémtörténetek, amiről mi eddig csupajót hallottunk, úgyhogy alig várjuk, hogy olvassuk – a Könyvhéten ti is be tudjátok szerezni. A hivatalos megnyitót a beck@grecsó formáció, vagyis Beck Zoli és Grecsó Krisztián zenés irodalmi estje, a Hoztunk valamit magunkból zárja.

Június 9., csütörtök, 18:00 – Nádas Péter megnyitója, utána 19:00 órától beck@grecsó, Vörösmarty tér 

Budapest olvas flashmob

Olvasni általában egyedül szoktunk és „együtt olvasó” embereket leginkább csak a könyvtárban látunk, ellenben különféle flashmobokat viszont városszerte mindenhol. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már a 2023-as Budapest Könyvfőváros programsorozatra készül, ennek keretében pedig egy flashmobot szerveznek a Könyvhétre, ahol a színpad előtt 10 percig mindenki a kedvenc könyvét olvassa. 

Június 10., péntek, 15:00
Több infó: itt

Írói körkép

Az egyik legjobb dolog a könyvfesztiválokban, hogy különféle beszélgetéseket hallgathatunk az írókkal, amikben elég gyakran feljönnek vicces sztorik és anekdoták, de egy-egy mű létrejöttének titkaiba és az írás folyamatába is beleláthatunk. A Könyvhéten is lesz lehetőségünk belehallgatni, hogy mi foglalkoztatja kedvenc szerzőinket és találkozhatunk többek között Závada Péterrel, Tóth Krisztinával, Nádasdy Ádámmal és Spiró Györggyel is.

Június 11., szombat, 17:30, Vörösmarty téri színpad. A beszélgetést Nemes Z. Márió és Karafiáth Orsolya vezetik. 
Több infó: itt

Anima Sound System nagykoncert

A 93. Ünnepi Könyvhét sem maradhat koncert nélkül: az Anima Sound System legújabb lemezének dalaira és az elmúlt 30 év legnagyobb Anima slágereire bulizhattok majd a Vörösmarty téren, ráadásul ingyen. 

Június 11., szombat, 19:30, Vörösmarty tér
Több infó: itt

Címkék