Üdítő ritkaság, amikor egy vállalkozás vidékről indul, majd ezt követően érkezik a fővárosba. Ez történt most az először Békéscsabán megnyíló Tebe csomagolásmentes bolthálózattal is, amely a napokban indította útjára második fővárosi egységét. A Margit körúti üzlet mellett már a IX. kerületben is megvásárolhatjuk termékeiket. Ide pedig mi is ellátogattunk.

Pocsaji Csillának, a Tebe megálmodójának a neve már nem teljesen ismeretlen számunkra, hiszen a békéscsabai anyuka 2018 környékén döntötte el, hogy saját csomagolásmentes boltot nyit. Az első tapasztalatok olyan jók voltak, hogy terjeszkedni kezdett, ehhez pedig 2020-ban a Cápák között című műsorban keresett befektetőket. Sikerrel, hiszen Tomán Szabina végül beszállt az üzletbe. A biztos anyagi háttér pedig eredményeket hozott, mára összesen tíz, franchise-rendszerben üzemelő Tebében vásárolhatunk. Budapesten már két üzlet működik, egyik a Margit körúton, másik pedig most nyílt a IX. kerületben.

A múlt hónap elején nyitott bolt tulajdonosa, Szigeti Kovács Petra, aki hosszú évek irodai munkája után szeretett volna valami mást csinálni, arra pedig a klímaszorongás és személyes érdeklődése vezette, hogy saját hulladékmentes üzletet csináljon. A Tebe filozófiájával összhangban azt szeretné, ha az új bolt nemcsak egy bevásárlóhely, hanem közösség is lenne, ahol kérdezhetünk és új termékeket ismerhetünk meg. Vásárlásunkat pedig egy finom cappuccinóval, espressóval is kiegészíthetjük, így egészen más élményben lehet részünk, mint egy szupermarketben, a neonfények közötti csomagoláserdőben.

Az új üzlet lakóövezetben található, így elhelyezkedésénél fogva is kiválóan alkalmas arra, hogy egy kisközösség központja legyen, ahol a kedves eladókhoz ugrunk le ezért-azért és tanácsot kérünk, hogy élhetnénk környezettudatosabban. Ahogy Petra elmondja, a boltok célja nem az, hogy egy méregzöld szektát hozzanak létre, sokkal inkább, hogy bemutassák, hogy mindenki tehet valamit a bolygóért, mindenkinek van egy-egy dolog a háztartásában, amit szívesen cserél környezettudatosabbra.

Ezért is fontos, hogy az üzletben változatos termékpalettával találkozunk, pipereeszközöktől a tisztítószereken át a magokig, szörpökig sokfajta dolgot árulnak. Petrának nagyobb szabadsága van a péksütemények és a gyümölcsök beszerzésénél. A kenyerek és sütik a diósdi Kiskiflitől érkeznek, a mézédes epret mi is megkóstoltuk, és hamarosan zöldségek is lesznek.

Érdemes kipróbálni a fűszereket, hiszen itt közel 40 féléből választhatunk, de számtalan mag, granola is vár bennünket. A lencséből, sárgaborsóból és egyéb alakbarát hüvelyesből készült chipsek (3890 Ft/kg) hamar a környék kedvencévé váltak, a tészták (1190 Ft), hasonlóan a termékek nagy részéhez magyar termelőktől érkeznek, a Valler dzsúzokat (990 Ft – 2490 Ft) pedig hamar meg fogjuk szeretni.

Mivel a cél az, hogy teljes háztartást felölelő termékpalettát alakítsanak ki, többféle öblítőt (1100 Ft/l), mosódarát (230 Ft/10 dkg) és mosókapszulát (130 Ft/db) is vásárolhatunk, háztartásunk hulladékmentessé tételéhez pedig nemcsak tisztítószerek, hanem különböző környezetbarát anyagokból készült kefék, szivacsok és kendők közül is válogathatunk.

Szintén szuper termékeket találunk, ha kozmetikumokat, tisztálkodószereket keresünk. A székesfehérvári Origi szappanjai (1650 Ft) minőségi és bőrünk számára egészséges alapanyagokból készülnek, a nyári utazásokhoz pedig kényelmes lehet, ha a folyékony verziók helyett inkább szilárdsampont (2650 Ft – 3112 Ft) viszünk magunkkal.

Mivel a bolt csomagolásmentes, természetesen nem árt, ha látogatásunkkor van nálunk zacskó és megfelelő tároló, de ha elfeledkeztünk volna erről, akkor helyben is vásárolhatunk tartókat és szatyrokat. A csomagolásban érkező termékek, például szörpök, krémek pedig legtöbbször visszaváltható vagy újrahasznosítható tégelyekben, üvegekben érkeznek. A Tebénél tehát igyekeznek mindenre gondolni, nekünk pedig megéri benézni néhány ötletért, ha háztartásunkat környezettudatosabbá tennénk.

Címkék

Elérhetőségek

Tebe 9. kerület – Hulladékmentes bolt 1097 Budapest, Vaskapu utca 10-14. Facebook-oldal Weboldal