Május elején nyitotta meg új, önálló stúdióját a SAPI ékszermárka. Szilágyi Sarolt organikus formákat idéző nyakláncai, gyűrűi és fülbevalói egy darabka természetet hoznak a Csörsz utcai betondzsungelbe, és a mi életünket is nyugodtabbá, zöldebbé tehetik.

Hiába indul hűsen a reggel, túl meleggé válik a város, a MOM Park forgalmas környéke pedig a porban úszó, forró nyári délutánok hangulatát idézi. Ezért is esik jól elsétálni a Csörsz utca másik, családiasabb felébe, ahol egyre távolabb kerülünk a zajoktól, így érkezünk a SAPI Studióba, ahol hűsítő nyugalom, kellemes színek és egy hatalmas, növényekkel díszített tapéta utal azokra az organikus formákra, amiket hamarosan látni fogunk.

A kicsike üzlethelyiség nem mindig volt ilyen csinos, korábban egy klasszik, tüske – sör – félszáraz zsemle gasztropalettán mozgó büfé működött itt, jó néhány hónap kemény munkája kellett ahhoz, hogy létrejöhessen az a harmonikus stúdió, amit most látunk, és ami az ékszertervező gyerekkori becenevét kapta meg. Sapinak ugyan ez az első önálló üzlete, de ékszereket tizenéves kora óta készít. Eddig a SISKO Studióban találkozhattunk vele, de introvertáltabb, környezetét folyamatosan figyelő emberként úgy érezte, szüksége van egy olyan műhelyre, ahol egyedül lehet, ezért is választotta azt a megoldást, hogy stúdióját hetente egyszer, csütörtökön tekinthetjük meg.

A SAPI Studio műhely és showroom egyben, ahol nemcsak az ékszereket csodálhatjuk meg, hanem azt is láthatjuk, hogy a tervező hogyan dolgozik. Szépen átgondolt munka eredménye, hogy a helyiségbe lépve azonnal érezzük azt a környezet megfigyeléséből és szeretetéből összeálló hangulatot, amit szívesen hazavinnék.

Hiszen Sapi rengeteg időt tölt a természetben, inspirációját is az itt fellelhető formákból, ágakból, bogarakból meríti, ahogy elmeséli, abból tudja, mikor talált meg egy, a munkájához fontos formát, hogy úgy érzi, szebbet, tökéletesebbet nem tudna kitalálni. A márka első darabjait például poloskák ihlették. A népszerűtlen rovart sikerült minden negatív tulajdonságától megfosztva, csak csinos pajzsformája alapján új fénybe állítania. Mára hasonló koncepció mentén nemesfém molyokat, apró méheket is találunk Sapi kollekciójában.

A műhelyben külön kis kamra jut azoknak a természetből vett magoknak, bogaraknak, ágacskáknak és terméseknek, amelyek ékszerekként születnek újjá. Sapi Németországban tanulta a direktöntést, azt a technikát, amelynek segítségével mintát vesz a természeti formákról, majd tovább alakítja, hajlítja és kiegészíti őket. Makkok, gombák és gallyak segítségével készült gyűrűi, fülbevalói és nyakláncai pedig éppen azért olyan szépek, mert rájuk nézve érezzük az organikus kapcsolatot a természettel, vásárlóként, viselőként pedig ez a háttértörténet abban is segít, hogy ne egyszerű divattárgyként tekintsünk ékszerünkre, hanem akár évtizedeken keresztül viselve is újabb apró részleteket fedezzünk fel rajta.

A tudatosság és a természet szeretete nemcsak a formákban, hanem ennél jóval komplexebb módon van jelen a márkánál. Sapi ötvösként már kezdettől megtanulta az anyagok tiszteletét, annak fontosságát, hogy a munka folyamán a legkisebb porszemnyi aranynak, ezüstnek is óriási értéke van. Munkáiban újrahasznosított fémeket használ, figyel a drágakövek eredetére és arra, hogy ahol lehet, környezettudatos technológiákkal dolgozzon (az akár gyorsabb, de károsabb módszerekkel szemben), az ékszerek pedig csinos fadobozokban kerülnek hozzánk.

Az üzlet és a tárgyak egységes világa miatt azt gondolhatnánk, hogy Sapi minden energiáját ebbe a projektbe fekteti. Ezért is szuper érzés látni, hogy emellett teljesen más típusú munkái is vannak. Hamarosan napvilágot lát a kutyanyakörveiről ismert Sixfeettel közös projektje, ezenkívül jelenleg teljesen más jellegű, zománcos ékszereket is készít az Ivan & The Parazol tagjai számára. Csütörtökönként pedig mindannyiunknak megvan a lehetősége arra, hogy Sapi letisztult ékszereinek különleges világában kalandozzunk vagy webshopjából válasszunk magunknak valami szépet. 

Címkék

Elérhetőségek

SAPI Studio 1123 Budapest, Csörsz utca 9. Facebook-oldal Weboldal