A Scruton V.P. közösségi tér a Veres Pálné és az Irányi utca sarkán található, ahová nemcsak egy kávéra vagy egy ebédre ugorhatunk be, hanem a nap bármely időszakában otthon érezhetjük magunkat. Mintha a belváros nappalijába csöppennénk: kellemes enteriőr, kuckós terek és könyvekkel teli polcok várnak ránk, de találunk még bérelhető podcaststúdiót, kiállítóteret, izgalmas rendezvényeknek helyet adó színpadot és különtermet is. A gasztrovonal is nagyon erős: a brunchfogásokkal hosszú reggelizésekre hívnak, a kreatívan összeállítható ételek baráti és üzleti találkozók jó kísérői lehetnek, a specialty kávék tartalmas beszélgetésekre csábítanak, az estét pedig frissen csapolt kézműves sörökkel vagy koktélokkal indíthatjuk. Egy szuper napot töltöttünk a Scruton V.P.-ben, de két másik budapesti helyszínen is várnak ránk: a Szabadság tér közelében a Scruton Belváros, a Feneketlen-tó mellett pedig a Scruton MCC otthonos tereiben lazíthatunk.

Sir Roger Vernon Scruton angol konzervatív filozófus és esztéta a névadója a Scruton V.P.-nek, nem véletlenül, ugyanis Scruton szenvedélyesen szerette az ételeket, a jó borokat és a jó vacsorákat, sőt egyike volt azoknak az értelmiségieknek, akik péntek esténként rendszeresen együtt vacsoráztak Margaret Thatcherrel. A gasztronómia és a filozófia pedig már az ókori görögöknél is kéz a kézben járt, gondoljunk csak Platón Lakomájára! A Scruton V.P. épp ezért nemcsak egy egyszerű kávézó vagy étterem, hanem egy olyan közösségi tér, mely együtt gondolkodásra, olvasásra, vitázásra, álmodozásra és a saját projektek megvalósítására ösztönöz, miközben jókat ehetünk és ihatunk, akár egyedül, akár társasággal érkezünk.

Ahhoz, hogy hosszasan elidőzzünk a Scrutonban, a finomabbnál finomabb kávék, teák, reggelik és főfogások gondoskodnak, na meg az otthonos vendégszeretet és a kedves, figyelmes kiszolgálás. Ha egy jó brunchra vágyunk, akkor érdemes itt kezdeni a napot, a klasszikus omlett, rántotta és amerikai palacsinta mellett a napindító bagelnek is nehéz ellenállni. Ha pedig egy igazán finom, kovászos kenyérből készült szendvicset akarunk reggelizni, akkor is itt a helyünk. De előre szólunk, hogy nehéz lesz választani a füstölt lazacos, a pármai sonkás vagy a padlizsánkrémes között. Azért megsúgjuk, hogy a személyes kedvencünk a kecskesajttal és erdei gyümölccsel érkező áfonyás sajtkrémes szendvics volt...

A Scrutonnál a kávézást sem veszik félvállról, ugyanis a kávékat az Impresso csapatától szerzik be, akik Budapest külvárosában saját pörkölővel készítik a jobbnál jobb feketéket. De a teák rajongói is találnak különlegességet az itallapon, ugyanis megkóstolhatjuk Sir Roger Scruton kedvenc italát, mely tökéletes hangulatot teremt a baráti beszélgetésekhez, egy jó könyv elolvasásához vagy akár egy kis munkához.

A Scruton Strong Tea elkészítése már maga is egy rituálé, mely megadja az alaphangot az elmélyüléshez: a filozófus kifejezetten az asszám és a dardzsiling tealevelek kombinációját kedvelte, melyet kétharmad-egyharmad arányban kell összekeverni és pontosan 10 percig ázni hagyni, ami pont elég idő, hogy megszüntessük magunk körül a zavaró ingereket, lenémítsuk telefonunkat, aztán elővegyünk egy jó könyvet vagy elmélyült beszélgetésbe kezdjünk. A teát végül fél deci tejjel felöntjük, és az aranybarna, forrón gőzölgő ital mellett átadhatjuk magunkat a teljes kikapcsolódásnak.

Ha ebédről vagy vacsoráról van szó, a Scruton akkor is tartogat meglepetéseket: burgerekben és bisztróételekben ugyanolyan jók, mint az izgalmas tésztafélékben, de az egészben az az igazán extra, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk az étlapot végignézve, ugyanis az ételválasztó segítségével saját magunk állíthatjuk össze, hogy mit és mivel szeretnénk fogyasztani. Például a pisztáciakéregben pirított sertésszűz mellé kérhetünk karfiolpürét, de ha szívesebben választanánk hozzá egy citrusos kevert salátát vagy pirított burgonyát, akkor csak be kell jelölnünk az ételválasztó lapon. 

De kombinálhatjuk a tésztákat is: például az újragondolt káposztás cvekedlit (terijaki szósszal, szezámmaggal és mungóbabcsírával) ehetjük flank steakkel vagy sertésszűzzel is. Természetesen akik nem fogyasztanak húst, azokra is változatos fogások várnak, a bisztróételek közül a grillezett kecskesajtot például érdemes kipróbálni a sült céklás, narancsfilés salátával, de a céklás rizottót is ugyanolyan jól el tudjuk képzelni mellé.

Ahogy a Scruton egész szellemiségére, úgy az étlapra is jellemző, hogy a kreativitásnak ad helyet, miközben a könnyed játékosság még élvezetesebbé teszi az étkezéseket. Ha pedig csak gyorsan bekapnánk valamit, akkor a napi menü változatos fogásai adnak erre lehetőséget, mely 11:30-tól vár ránk.

A finom fogásokat különleges hűsítőkkel kísérhetjük, de egy nagyobb baráti találkozó szuper megalapozása is lehet a közös italozás. Érdemes megkóstolni az eszpresszó- és matchatonikot, melyek a nyári melegben különösen frissítően hatnak a Scruton V.P. szuper kis teraszán, de az itallapon megtaláltuk a Hübris csapolt söreit is, sőt a Guinnesst is örömmel fedeztük fel, ugyanis Budapesten nem sok helyen találjuk csapon az ír sörkülönlegességet. A koktélok közül a kedvenc klasszikusokból válogathatunk, erős a gin-tonik-felhozatal, de az itallapon a kiváló ginek és a ritka whiskey-k mellett a főváros egyik slágere, a Tubi is szerepel, mely fanyarkás, fenyős ízével egy szóda társaságában tökéletes frissítő lehet a nyári estéken. Az biztos, hogy a Scrutonban mindig van mivel koccintani!

A kreatív ételkínálat, a remek italok és a közösségi élmények mellett azt is meg kell említeni, hogy a fenntarthatóságra is kiemelten odafigyelnek, ezért a zöldtetteket pontokkal jutalmazzák, így ha saját ételhordót, termoszt vagy papírtáskát hozunk, akkor minden 10. zöldlépésünkért ajándékot kapunk.

A Scruton V.P.-ben tényleg mindent megtalálunk ahhoz, hogy reggeltől estig egy szuper napot töltsünk náluk. De ez igaz a másik két belvárosi egységükre is, ahol hasonló étel- és italkínálat közül válogathatunk, miközben élvezzük a laza eleganciával megteremtett otthonos hangulatot. A Szabadság tér és a Parlament közelében, a Zoltán utca 10. szám alatt a Scruton Belváros hosszas reggelizésekre, baráti vagy üzleti ebédekre és munka utáni ejtőzésre hívogat, a galéria pedig meghitt beszélgetéseknek adhat helyet.

A Tas vezér utcában a Feneketlen-tó közelsége mellett zöld környezetben lazíthatunk a Scruton MCC tágas teraszán. Itt egy csendes mellékutcában árnyas fák alatt, a zúgó város zajából menekülve a nap bármely időszakában fogyaszthatunk egy hűsítőt, délelőttől egészen az esti órákig. Ráadásul minden hónap harmadik péntekén a saját szervezésű termelői piacon hazai portékák közül válogathatunk. 

A Scrutonban nemcsak remek ételek és italok mellett lazíthatunk, hanem programokkal is várnak minket, melyekről a Scruton weblapján és Facebook-oldalán találhatunk bővebb információt.

Címkék