Az idő repül, különösen, ha a francia konyha vajillatú különlegességeinek társaságában töltjük, így talán nem is vettük észre, hogy az à table!, a francia reggelik és péksütik egyik legfontosabb hazai nagykövete már több mint tíz éve van velünk. Szerencsére mindig képesek a folyamatos megújulásra, idén tavasszal például különleges eklerek és tarte-ok várnak bennünket náluk, hamarosan pedig új szendvicsek is érkeznek.

Egy francia pék, Anthony Lacaude és egy Retek utcában található pékség tulajdonosának találkozásával vette kezdetét 2011-ben az à table! története, ami aztán ropogós bagettekkel, croissant-okkal, tarte-okkal és ezek rekordgyorsaságú elfogyásával folytatódott, egészen odáig, hogy ma már franchise-rendszerben a város 14 pontján találhatjuk meg a francia reggelizés zászlóshajóit.

A We Love Budapest csapata egy fáradt péntek délutánon tesztelte az újdonságokat, és a különleges desszertektől, szuper friss szendvicsektől egy csapásra egy dél-franciaországi üdülőhelyen éreztük magunkat. Az új sütik megalkotásánál az à table!-osok heteket töltöttek lekvárok, gyümölcs- és csokoládékrémek kikísérletezésével, hogy minél élénkebb, minél gyümölcsösebb ízek kerüljenek az éhes ínyencek elé. A tarte salted caramel szerelem első harapásra, a roppanós, mandulás linzertészta, a kissé nyúlós tengeri sós karamellréteg és a lágy csokikrém tökéletes találkozása az ízeknek és az állagoknak. A csokoládéimádók mindenképp próbálják ki a chocolat cake-et, amiben négyféleképp (ganache, mousse, ropogós praliné és piskóta formájában) is megtalálható az édes kedvenc, míg a friss, gyümölcsös ízek kedvelői a tarte framboise ugyancsak linzertésztába zárt, málnazselés és fehércsoki-krémes rétegei között veszhetnek el.

Az izgalmas textúrák szerelmesei háromféle új eklert próbálhatnak ki az á table!-nál idén tavasszal. A mi kedvencünk a fanyar meggylekvárral és szicíliai pisztáciakrémmel töltött eclair pistache & griotte, de újjászülettek a klasszikusok is, az eclair vanille madagaszkári vaníliából készült krémmel készül, a csokis eclair chocolat & tonkába pedig egy kis tonkabab is kerül. Aki pedig valami igazán könnyű, habos és mentes édességre vágyik, az próbálja ki a tapioca pomme de coco üveges desszertet, ahol a kókuszos tápiókapuding rétegei közé zöldalma-lekvár, kókuszmousse és roppanós keksz is kerül.

Ha pedig nem vagyunk édesszájúak, de jól jönne valami finomság, akkor friss, kiadós reggelik, szendvicsek közül válogathatunk. Az eggs avocado pirított brióssal, tojásrántottával, avokádóval, salátával tökéletesen ötvözi az egészséget és a hedonizmust, a croque florentine pirított briósa besamellel, ementáli sajttal, cotto sonkával, tükörtojással minden farkaséhséget azonnal csillapít, a croque madame és a croque monsieur a klasszikus francia reggelik kötelező eleme. A tartine saumon az elegáns és kiadós kategória győztese az à table!-ban, krémsajjtal és füstölt lazaccal, a pain perdú édes bundás kenyere az ízletes reggeli kísértés szinonimája, amit érdemes megkóstolni. 

Nem kell akkor sem megválnunk a franciás ízektől, ha kicsit húzósan indul a reggel és rohanás közben kapnánk be valamit, vagy épp ellenkezőleg, a hétvégi kiránduláshoz kellene kiadósabb uzsonna. Hétvégétől ugyanis itt vannak az á table! francia metrómegállókról elnevezett a la minute szendvicsei, puha olaszos lepénykenyérrel és a lehető legízletesebb belevalókkal. A Champs Élysées stracchino sajttal,  szarvasgombával, pikáns, borsos szalámival és rukkolával indítja be a napunkat, a La Défense  koktélparadicsom szósz, mangalica sonka és gruyére sajt segítségével támogat a reggeli felpörgésben, a Pigalle stracchino sajttal, főtt prágai sonka szeletekkel hódít, míg a Romába ugyanezen sajt mellé szicíliai pisztácia és mortadella kerül. Az igazán éhesek pedig válasszák a Concorde-ot aszalt paradicsomos stracchino sajtkrémmel, főtt prágai sonkával és aszalt paradicsommal. Ha pedig egyszerre szeretnénk megéli a franciás hedonizmust és az egészséges életmódot, a hagyományos mellett teljes kiőrlésű croissant is vár bennünket mostantól az á table-ben. 

Az à table! üzleteiben tehát városszerte ugyanazok a szerethető franciás ízek várnak, a régi klasszikusok mellett pedig idén tavasszal érdemes egy-egy új ízt is kipróbálni.

Címkék