Lassan, de biztosan véget ér a tavaszi szezon és elkezdődik a nyár. Bár a zárt koncerthelyszínek június közepéig-végéig még nyitva vannak, de az éjszaka súlypontja egyre inkább a szabadtéri helyek felé billen el. Május 1-jén nyitnak azok a helyek is, amelyek eddig zárva voltak, aztán teljes vértezetben indulhat is a nyári szezon!

Összegyűjtöttük a lehetőségeket.

Budapest Park

A Budapest Park az első számú nyári budapesti koncerthelyszín, ami úgy hirdeti magát, hogy ott egész nyáron megy a fesztivál, és ezzel a kijelentéssel nem is szállunk vitába. A Park tényleg olyan, mintha egy szeletet kikanyarítottak volna valamelyik nagyobb fesztiválunkból, majd lerakták volna a Soroksári útra. Akárcsak az előző években, úgy idén is komoly repertoárral készül a hely. Lesz 1-2 kisebb, egynapos fesztivál, fellép itt a hazai könnyűzene legjava (például Bohemian Betyars + Ricsárdgír, Csaknekedkislány + Galaxisok, Krúbi, Bëlga, Follow The Flow), és a Parkban tartja lemezbemutatóját az Esti Kornél, valamint ünnepli születésnapját az Elefánt, a Budapest Bár, az Anti Fitness Club, a Blahalouisiana és a Parno Graszt. Mindezek mellett jó pár izgalmas és kihagyhatatlan nemzetközi sztár is tiszteletét teszi a Parkban: a Pink Floyd-dobos Nick Mason a zenekar korai korszakát hozza el, jön a Deftones, a Gogol Bordello, az Alt-J, Billy Idol, a Pet Shop Boys, a Sofi Tukker, és karrierje során itt lép fel nálunk először az amerikai alter rock legenda, a Pixies is. 

Kertem

A Városliget kultikus helyét száműzték a parkból, miután elkezdték azt egy hatalmas játszótérré átalakítani. A Kertem elköltözött, egy remek helyszínre, a Kőbányai út 30. alá. A tavalyi volt az első (még csonka) szezonjuk, mert nagyjából a szezon közepén nyitottak meg, így az idei lesz az első rendes nyaruk. Emiatt az idei évet már megnyomják, ami azt is jelenti, hogy rendszeresen lesznek akusztikus koncertek és DJ-programok, de hogy pontosan mikor és mi, azt most még nem tudni, ezért figyelni kell a Facebook-oldalukat, onnan majd minden időben kiderül. 

Dürer Kert

Akárcsak a Kertemnek, úgy az éveken át a Városliget mellett állt Dürer Kertnek is mennie kellett, amikor elkezdődött a park és környéke rehabilitációja. A szintén tavaly újranyitott Dürer a Duna másik oldalára került át, a BudaPart szélére, a Duna közvetlen közelébe – és köszöni szépen, jól megtalálta a helyét. Az április 29-én nyitó helyen idén már nemcsak DJ-programok, hanem koncertek is várják a közönséget, bár a nagyobb rendezvényeket még mindig kiszervezik az A38-ra vagy az Akváriumba. Azért persze helyben is maradnak koncertek, és a régi szellemben: a Dürer az underground zenék egyik fő helyszíne marad. 

Kobuci Kert

Április 21-e óta már nyitott kapukkal várja a közönséget Óbudán, a Szentlélek térnél található Zichy-kastély udvarán a Kobuci Kert. A hangulatos koncerthelyszínen világ- és népzenei koncertek, jazz és blues meg némi underground pop és elektronikus zene is várja a közönséget. Bár a Kobuci kissé távol esik a bulista környékektől, de ez csak emel az ázsióján: békés kis szigetként bújik meg Óbuda macskaköves Fő terének szomszédságában, és tipikusan az a helyszín, ahonnan haza sem akarunk menni, ha véget ér a koncert és zár a kert. 

Pontoon

Az eredeti Pontoon a Lánchíd pesti hídfőjének jobb oldalán helyezkedett el, ám a híd felújítása véget vetett a jó időknek – legalábbis akkor úgy tűnt. De tavaly nyáron a hídfő másik, bal oldalán kikötött egy hajó, amivel a hely szintet lépett, és beköszöntött a Pontoon új korszaka. A koncepció azonban az maradt, ami volt: bulizásra, vagyis táncra termett underground zenék az elektronikától kezdve a jazzen és a diszkón át a hiphopig és a cigány zenéig – mindezt belépő nélkül, teljesen ingyen. Hajnalig táncolunk és örömködünk, miközben a legszebb budai panorámában gyönyörködhetünk, hiszen látjuk a Várat, a Gellért-hegyet és szinte a teljes budai rakpartot. A Pontoonon az éjszakai élet szép!

Waka Budapest

A Waka Budapest a főváros egyik újabb nyári helye, ami tavaly nyitott, pár lépésre a Pontoontól az Erzsébet híd irányába. Vagyis az ott említett páratlan panoráma erről a hajóról is élvezhető, bár csak részben hasonló zenére. A május 1-jén nyíló Waka elsősorban elektronikus zenéket, DJ-programokat kínál estéről estére, de tavaly rendszeresek voltak a jógás és a brunchesemények, sőt még hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére szervezett rendezvényt is tartottak a karibi hangulatúra berendezett hajón. Idén nyáron itt is gőzerővel folytatódik a buli!

A38 Hajó

Klasszikus helyszín a Petőfi híd budai lábánál, ami egész évben nyitva tart, de a nyári szezon teljesen másképp zajlik az A38 fedélzetén, mint az év többi része. A hajó gyomrában található koncertterem például zárva tart, helyette megnyit a Tetőterasz – nyitóbuli április 30-án, szombaton –, minden nyári koncert és parti ott történik, egyet leszámítva. A Sunburst a főváros legkedveltebb nyári partisorozata, ami nappal zajlik, és a Tetőterasz mellett az Orrterasz a helyszíne. Ennek is szombaton lesz a nyitóeseménye, vagyis az a nap egy 24 órán át tartó bulinap lesz az A38 Hajó fedélzetén.

Akvárium Klub

Az A38 Hajó mellett a másik fontos és klasszikus koncerthelyszíne a fővárosnak az Akvárium Klub, ami hasonló utat jár be, mint a Dunán ringó társa. A belső részen található koncerttermek júniusban egy időre elbúcsúznak a közönségtől, a bulik helyszínévé pedig a bejárat előtti teraszos rész lép elő. A hazai zenei élet jeles képviselőinek (például Lázár tesók, Nové Soma, Jónás Vera) akusztikus koncertjei mellett időnként DJ-k tolják majd a könnyed nyári pezsgés alá a hangulatfokozó tánczenéket. 

Barba Negra

Bár nemrég még arról pletykáltak, hogy a Barba Negra bezár, ez kacsának bizonyult. Mostani helyéről, a Lágymányosi híd budai lábától ugyan el fog költözni a hely, idén nyáron azonban még biztosan ott találjuk. A Barba Negra elsősorban a metalisták és a rockerek, vagyis a legkeményebb zenéket kedvelők koncerthelyszíne, elég csak végignézni a repertoáron: Mayhem, Igorrr, Combichrist, Gojira. Persze a puhább iskola is képviselteti magát (Whitesnake), meg a populárisabb vonal (Children of Distance), a hazai kínálatból meg szinte mindenki, az Alvin és a Mókusoktól kezdve az Eddán és Hobón át a Hooligansig meg a Depresszióig. 

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Margitszigetre három dolog miatt megy ki az ember: strandra, futni vagy sétálni. Viszont itt találjuk a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot is, ami azt jelenti, hogy koncertélményekért is érdemes kimenni Budapest legnagyobb szigetére. Bár van itt opera, színház és balett, musical és népzenei meg szimfonikus koncertek, de a könnyűzene sem marad ki a repertoárból. Ugyanakkor az is igaz, hogy ide általában valami különlegessel, a szokványos műsortól eltérővel érkeznek az előadók, mint például az Irie Maffia vagy a Magashegyi Underground, mely két együttes szimfonikus zenekarral érkezik a Margitszigetre. Lesz még Caramel, Fenyő Miklós, Magna Cum Laude is a nyáron, nem beszélve az amerikai Pink Martiniről. 

Városmajori Szabadtéri Színpad

A margitszigeti koncertszínpadhoz hasonlóan egy nagy park kellős közepén állVárosmajori Szabadtéri Színpad is. A színházi és a standupesemények mellett itt elsősorban jazz- és világzenei koncerteket tartanak, de lesz a nyáron 30Y, Honeybeast meg Budapest Bár is, továbbá gyerekkoncertek is. 

+1: Mixát Udvar

Az idei év egy vadonatúj helyet is hozott, a Mixát Udvart, ami a VIII. kerületben, a Palotanegyedben, a Krúdy Gyula utca 7. szám alatt nyitott meg. Ha valaki még emlékszik a 90-es évek egyik legjobb helyére, a Darshan Udvarra, nekik mondjuk, az új szórakozóhely annak a helyén nyitott meg, de alapos átalakításon esett át. Kicsit csalunk is, hisz a koncertek egy teremben zajlanak, zárt helyen, hiába van bent, a hely közepén egy udvar. Persze ennyi belefér, a lényeg úgyis az, hogy jól szórakozzunk, és a Mixát Udvarban biztosan jól fogunk. Bár arról még nem tudni, hogy milyen koncertek lesznek itt a nyáron, de az, hogy jelen pillanatban a Jazzfest Budapest eseményeinek a színhelye a Mixát, sokat elárul a hely profiljáról, fő zenei csapásirányáról. 

Címkék