A székesfehérvári hübris kisüzemi sörfőzde csapata – és mi is – régóta szeretett volna egy fővárosi kóstolóközpontot, ahova csak úgy lazán beugorva tudjuk kóstolni a „kézműves minőségű, de egyáltalán nem kézműves” söreiket. A helyszínnel sikerült annyira telibe lőni a budapesti partiforgalmat, hogy adta magát a street food is, ami végül a nápolyi pizza egyik variánsa, a még vastagabb szélű canotto pizza lett.

A hübris egy magyar tulajdonú kisüzemi sörfőzde, amelyet az alapító sörfőző mesterek vezetnek a mai napig. A 2000 literes főzőházzal rendelkező főzde Székesfehérváron készíti a craft minőségű, de hétköznapinak szánt söreit. A kézműves szót mi is tudatosan kerüljük, mert – amellett, hogy elhasználódott és kiüresedett – már inkább az „ahogy esik, úgy puffan” enyhén negatív, ad hoc jellegű képe társul a kifejezéshez. A hübrisnél pedig erről szó sincsen.

„Célunk megváltoztatni a rossz beidegződést a jó sör fogalmáról és felébreszteni a tömeges igényt a minőségi sör fogyasztása iránt. A jó sör legyen mindenkié! Söreink alapértéke a letisztultság, egyszerűség, humor és stílus, a craft minőségű hétköznapi sör. Azt gondoljuk a sörről, amit az életről: sem túltolni, sem megunni nem szeretjük. Ezért mi csak közérthető söröket főzünk. Egy sörbe nem kell zöldpesztós marcipánt tenni ahhoz, hogy érdekes legyen” – hangzik a hübris hitvallása.

Szóval a sörök adottak, az Anker melletti helyszín telitalálat, Budapest – és környéke – pedig jelenleg szerencsére annyira nyitott a minőségi street foodra, hogy sorra nyílnak a jobbnál jobb nápolyi stílusú pizzázók is. A hübris is ilyen. Nemrég, a budafoki Hétköznapok kapcsán elmondtuk már, mi a canotto, szóval most legyen elég annyi, hogy a nápolyi stílus egyik variánsa, még vastagabb, levegősebb és krémesebb széllel, ami úgy fogja körül a feltétet, mint egy pici csónak (canotto) az utasait. Vagány, finom, laktató, és szemtelenül csúszik mellé a jó sör.

Na meg a jó sörlimonádék és sörkoktélok is! Az itallapról azt is megtudjuk, hogy a söralapú kevert italok bizony nem tegnapelőtt látták meg a napvilágot, a francia eredeti konkrétan idősebb, mint, mondjuk, a magyar dohányipar. Panachéként (egységesen 1990 Ft) tudunk kérni különböző söröket proseccóval keverve (meg akár egy kis gyümölccsel is), a shandyk (egységesen 2290 Ft) pedig alapvetően az angol radlerek, így gyakorlatilag limonádék és sörök különböző elegyei. Ránézésre azt mondanánk, hogy biztos nem működnek együtt, de valójában izgalmasak, frissítőek és tényleg veszélyesen jól csúsznak. A sörkoktélok közül mi az Unicum Barista, a stout és a tonik (2590 Ft) ütős trióját emelnénk ki.

A nyolcféle, canotto stílusú pizza árai 1990 és 3290 forint között mozognak, ami teljesen korrekt ár ilyen minőségért ebben a lokációban. Mi – árban a két végletet – a margheritát és a prosciutto e rucolát kóstoltuk, és pont olyan szuperek voltak, amilyennek lenniük kell. Előételként ajánlott az antipastitál házi focacciával (2490 Ft), zárásként pedig az epres sajttorta (990 Ft) abszolút kihagyhatatlan.

A hübrisbeer&pizzában – bár minden alapanyaguk olasz – nem akarják az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz az Igazi Nápolyi Pizza Szövetsége) eredetvédett nápolyi és edukációs irányt nyomni, mert szerintük csak az a lényeg, hogy jó pizzát együnk és jó sört igyunk hozzá. Nem a szigorú szabályokhoz ragaszkodnak, hanem a kötetlen életérzéshez, ezért a pizzatésztába egy kis malátaliszt is kerül. Aki egyszer betéved hozzájuk, egészen biztosan egyik törzshelyének választja, hiszen nemcsak a belső terük vagány, igényes és fiatalos, hanem a kínálatuk is.

Címkék

Elérhetőségek

hübrisbeer&pizza 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 3. Facebook-oldal Weboldal