Nemzetközileg is számos, remek élettani hatásokkal rendelkező víz létezik, de Magyarország – azon belül Buda(pest) – különösen gazdag a természetes lelőhelyekben. Sokan még nagyszüleinkkel voltunk az első ivókúrás gyógyvízkimérésünkön, ahogy tőlük kaptuk tanácsként a különböző összetételű, így más hatásokkal rendelkező vizek ismeretét is, ami olyan tudás, hogy gyermekeinknek is érdemes tovább örökítenünk.

Amikor fiatal koromban enyhe gyomorégésre panaszkodtam, édesapám teljes természetességgel és a következő szavakkal nyomott a kezembe egy zöld üveges Salvus vizet: „Szervusz, Salvus!” 

Amikor fiatal koromban enyhe gyomorégésre panaszkodtam, édesapám teljes természetességgel és a következő szavakkal nyomott a kezembe egy zöld üveges Salvus vizet: „Szervusz, Salvus!” 

Amikor rákérdeztem, mégis honnan jött neki az ötlet, az volt a lényegre törő válasz, hogy: „Nagyapád is ezt itta.” A dolog működött, és a bükkszéki csoda után egyre inkább kinyílt nekem Buda elképesztően változatos keserű- és gyógyvízvilága is, és nagymamámmal állandó látogató lettem a Gellért-hegy lábánál lévő „vízivókban”.

Mi az Erzsébet híd lábához jártunk a legtöbbet, majd a palackozott Hunyadi és Ferenc József vizek lettek az általánosan fogyasztott fővárosi „kedvenceink” a családban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy számomra egyik sem volt szerelem első kóstolásra, de az ivócsarnokok és a gyógyfürdők mással össze nem hasonlítható belső világa teljes mértékben elvarázsolt. Éreztük ilyenkor, ahogy ránk telepszik a több millió éves történelem és elragad minket a titkos beavatottság érzése

A termál- és gyógyvizek eredete


A Kárpát-medence alatt a föld­kéreg az átlagosnál vékonyabb, 25-30 km-es, szemben más or­szágokéval, ahol 30-60 km. Így a földmagma hőhatása erőseb­ben érvényesül, a mélység növekedésével kilométerenként el­éri az 50 Celsius-fokos emelke­dést. Nem véletlen tehát, hogy sok helyen természetes úton is nagy tömegben törnek felszínre a me­leg források, amelyek egy részét gyógyfürdőként hasznosítják. Ám a hőforrások nemcsak termálvíz­ként értékesek, de a biológiailag rendkívül értékes ásványisótartalom, mikro- és makroelem-gazdagság következtében palac­kozott ásvány- és gyógyvizekként is méltán népszerűek. A különle­ges ásványianyagtartalom oka szintén a földtörténeti, geológiai adottságokban keresendő. Magya­rország jelenlegi területét a körkö­rösen ívelő Kárpátok és az Alpok hegyvonulatai megvédték a ten­gerek és világóceánok ásványi sókat kivonó, összemosó hullámai­tól. 15-20 millió évvel ezelőtt így alakulhatott ki ez a sajátos belső, úgynevezett Pannon-tenger, külön­leges élővilággal, makro- és mik­roelemvilággal, amely rendkívül gazdag üledékréteget hagyott maga után. Ezeket a fő és keresztirányú törésvonalak mentén feltörő vul­káni hegyek belső kőzetének és máladékainak, a tenger gazdag élővilágának maradványai tették nagyon értékessé.”

(Forrás: Napi Gazdaság, 1996. október 3. – Arcanum Digitális Tudománytár)

A történet úgy kezdődött, hogy Bayer József budaörsi gazdálkodó azon siránkozott, hogy újon­nan fúrt kútjait messzire elkerülik legelé­sző állatai, mivel nem ízlik nekik a keserűvíz, ami ugyancsak gyors bélműködésre ser­kenti őket. Elpanaszolta gondját egy jó ismerősének, Saxlehner József pesti posztókereskedő­nek, és igencsak meglepődött, amikor az felajánlotta, hogy megvásárolja a haszontalannak hitt legelőket.1862-t írtak ekkor. Saxlehner még abban az évben néhány kutat fúratott, palackozónak nevezett kis kunyhót épített a legelő szélére, és a kutakból kimert vizet (Hunyadi Já­nos keserűvíz néven) üvegekbe töltve for­galomba hozta. A vállalkozás a vártnál is sikeresebb­nek bizonyult. Az egykori feljegyzések sze­rint már ebben az esztendőben 40 875 üveg keserűvizet adott el, de feljegyezték azt is, hogy például 1913-ban, az I. világháború előt­ti utolsó békeévben 10 millió pa­lack Hunyadi fogyott – emlékezett vissza a Képes Újság 1979. szeptember elsején megjelent száma. 

A magyar keserűvíz hamar világhírű lett. A II. világháború előtt és alatt kivándorlók mesélték, hogy annak idején a New Yorkban partra szállókat a Szabadság-szobor lábánál egy hatalmas plakát fo­gadta: „Igyon Hunyadi János ke­serűvizet!” Saxlehnernek azonban hamarosan versenytár­sai is akadtak, akik a szomszédos Őr­mezőn vásárolt területeken nyitottak kutakat, és Ferenc József keserűvíz, illetve Apenta víz néven hozták őket palackozva forga­lomba. Az I. világháború kitöréséig úgy tűnt, a kutakban rejlő üzleti lehetőség korlát­lan, a világégés nyomán azonban meg­szűntek a külföldi piacok, csökkent az el­adás lehetősége és a kitermelés is, ami a háború utáni időszakban sem emelkedett már a régi szintre. A keserűvíztelepeket ekkor átadták a főváros ke­zelésébe, akkor volt ugyanis napirenden Buda­pest fürdővárossá fejlesztése. Ám az újabb háború derékba törte az elképzeléseket, és a harci cselekmények alaposan megtépáz­ták a kutakat, megrongálták a telepeket, amik később, 1975-ben a Vízkutató és Fúró Vál­lalat kezelésébe kerültek, és megindult a tervszerű fejlesztés. (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.)

Ha­zánkban a leghíresebb gyógyvízkutak főként Budán találhatók, nem messze az egykori balatoni műúttól, az Őrmezői lakótelep közvetlen szom­szédságában. Itt nyerik ki a kutak­ból az egymással sok tekintetben rokon hatású Apenta, Hunyadi Já­nos és Ferenc József keserű­vizet, melyek kiváló és ártalmat­lan hashajtók, fogyókúrások hasznos segítőtársai, de hatásosak néhány krónikus epebetegségnél is, sőt szoptatós édesanyák is alkal­mazhatják az elválasztás korsza­kában. Ez tehát a híres „Bu­dai vizek” és azok keserű, mégis édes, rövid története.

(Forrás: Magyarország,1974. 03. 17. / 11. szám – Arcanum Digitális Tudománytár)

Forrás:

Arcanum Digitális Tudománytár

Címkék