Amikor meghallottuk a hírt, eldobtunk mindent, és rohantunk tesztelni: Cziglan Gábor és Oláh Lajos Norbert valódi nápolyi pizzákkal, Dorogi Tamás pedig remek borválasztékkal kényezteti el Biát. Javíthatatlan pizza- és borrajongókként természetesen ott volt a helyünk, és mindenkinek erősen javasoljuk, hogy kövesse példánkat!

Gyakran járok Etyek felé, sőt Pátyon is laktam néhány évet, ezért első kézből tudom, mennyire nem könnyű Bia környékén a személyes ízlésem alapján igazán jónak gondolt pizzát és – a csodás etyekieken kívül – kiváló és különleges borokat kínáló szaküzletet találni. Egészen eddig. A nápolyi pizzák agglomerációbeli térhódításáról korábban is írtunk már, de ez a fajta – kompromisszummentes, magas minőségre törekvő hozzáállás amúgy bárhol megsüvegelendő. A fritta, Somló, az n'duja, Nápoly, a fior di latte és Badacsony is megérkezett végre Wiehall-Kleinturwallba.

A prémiumborokkal foglalkozó csakjobort.hu átvételi pontjaként is működő, teljesen felújított, több száz éves pincehelyiséget ugyan picit még be kell lakni, de az il Peperoncino egy szívből jövő nápolyipizza-műhely, ahol folyamatosan megy az ötletelés és a kóstolgatás, hogy mi legyen a következő nagy dobás. Most a jelenleg még ár nélküli primavera volt az, na de ne szaladjunk ennyire előre, hanem haladjunk szép sorjában. 

Anno, a háború idején Nápolyban kemencéből nem sok volt, csak tésztából, olajból és nagy szegénységből, de örök igazság, hogy a leleményes népek mindig jókat esznek. Megszületett tehát a fritta, ami gyakorlatilag egy calzone (félbehajtva megsütött és sajttal-sonkával „töltött” pizza), csak olajban sütve, mint nálunk a lángos. Az első falat után a legendásan katonás, önmegtartóztató jellemem kártyavárként omlott össze...

A pizzák közül elsőre választani sem tudtunk. A klasszikus nápolyi vonal mellett találni rusztikusabb és gourmet-irányú pizzákat is. A Toscana (édespaprika-krém, fior di latte, pecorino, pármai sonka, mozzarellagolyó, koktélparadicsom, rukkola, balzsamecet – 2890 Ft) vagányságát az előzetesen némi szkepticizmussal méregetett édespaprika-krém adja, ahogy magát az egyensúlyérzetet is. Úgy tűnik, csak úgy szórjuk most a bölcsességeket, mert nem lehetnek előítéletei annak, aki igazán szuper ízekre vágyik, nagyon egyben van ez a Toscana!

A pizza Bolognán (bazsalikomos-tejszínes krém, fior di latte, mortadella, diókrém, pisztáciakrém, rukkola, bufala – 2890 Ft) is remekül működik a dió és a pisztácia enyhén édeskés karaktere, aki pedig a név alapján húsos paradicsomszószt várna feltétként, az csalódni fog. Ezek a gourmet-pizzák szerintünk bárhol megállnák a helyüket, nálunk a toplista élbolyába kerültek, az egészen biztos.

Megtudjuk közben, hogy a folyamatos kísérletezgetéseknek az a célja, hogy a legújabb pizza mindig finomabb legyen, mint a korábbiak, ami abszolút minőségközpontú és vérprofi hozzáállás. A legújabb, még ár nélküli pizza primaveránál (sárgaparadicsom-alap, provolone sajt, friss fokhagyma, grillezett zöldségek) meg is értjük, miről van szó, mert már az illata miatt majdnem bedugtuk a fejünket a kemencébe. A grillezett zöldségek olyan parádésan összepasszolnak a sajttal és a sárga paradicsommal, hogy ez lett az új kedvencünk.

Egyszerűen nem tudjuk megunni az ilyen remek ételek kóstolását és ajánlását, biztosak vagyunk benne, hogy senki nem fog itt csalódni, aki szereti a jó minőségű alapanyagokból, szívvel-lélekkel készült pizzákat. Fekete öves olvasóinknak pedig már hozzá sem kell tennünk, hogy a nápolyi stílusú pizzákat nem lehet jó minőségben házhoz szállítani, ezért tessék szépen ott leülni és megenni. Ráadásul miközben a frittánkra várunk, az esti film borpárját is kiválaszthatjuk helyben. Higgyétek el, azok között sem tudtok mellényúlni.

Címkék

Elérhetőségek

Pizzeria il Peperoncino 2051 Biatorbágy, Szabadság út 2. Facebook-oldal Weboldal