A következő hét nap többféle izgalmas eseményt is tartogat, hogy az enyhülő, de még hideg időben kevésbé számoljátok vissza a napokat tavaszig. Elgondolkodtató kiállításokat járhattok körbe, mint például Mézes Tünde Ide még jön valami című tárlata vagy a Q Contemporary Örökségünk című válogatásgyűjteménye. Szombaton a nemrégiben megnyitott EASY Art Space-ben stylistok által összegyűjtött, újszerű és vintage ruhadarabokhoz juthattok hozzá kedvező áron. Újra megrendezik a Makers' Market Budapestet is, illetve tizenötödik alkalommal érkezik a Müpába a Jazz Showcase, azaz a fiatal jazzcsapatok megmérettetése. A héten nem lesz hiány lemez- és könyvbemutatókban sem, ugyanis a Kaukázus zenekar A Lux című albumát hallhatjátok az Akváriumban, a Radnóti Színházban pedig Grecsó Krisztián új novelláskötetét ismerhetitek meg.

Február 3., csütörtök

Mézes Tünde: Ide még jön valami

A csütörtökön megnyíló kiállítás egy olyan köztes állapot megidézésére tesz kísérletet, melyben még semmi sem eldöntött. A mindennapi vizuális és érzelmi túltelítettséggel szemben nyugvópontként tűnik fel, ahol még érzékenységgel tudunk a szembekerülő tárgyak felé közelíteni. A bemutatott műegyüttes a hétköznapi tömegmédia területéről ismerős formakészletet használ, melyet eredeti funkciójától és hatásaitól megfoszt. A plakátok itt a hátukat mutatják, a híradók szövegdobozaiban pedig nem futnak az éppen aktuális hírek – a rajtuk látható feliratok épp csak jelölik: „ide még jön valami”.

További infók 

Zeneszín – Varga Livius vendége Szendrői Csaba (Elefánt)

Február 3-án folytatódik Varga Livius (Varga Livius és a NeVa, A Kutya Vacsorája, Quimby) Zeneszín című sorozata a K11 Művészeti és Kulturális Központban, melynek vendége ezúttal Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar frontembere lesz.

A rendszeresen jelentkező sorozatot 2020 októbere óta – a lehetőségek mentén online vagy élő formában – tartották meg. Az azóta eltelt időszakban Varga Livius vendége volt többek között Agócs Márton (Aurevoir.), Pásztor Anna és Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven).

További infók 

Best of KAFF – Válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből

Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animációs műfaj kedvelői: február 3. és 9. között mindennap 19 órakor a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes alkotásait bemutató, 90 perces összeállítást láthatnak a nézők.
 
További infók 

Február 4., péntek

Brains

Hosszú ideje nem játszott zárt klub falai között Magyarország legegyedibb elektronikus zenéket előadó formációja. Márpedig aki régebb óta figyelemmel kíséri a Brains pályafutását, az tudja, hogy eredetileg a budapesti underground klubok színpadairól indult a zenekar munkássága, és ezekben az időkben jelentek meg a legemblematikusabb dalaik, mint a Top Shotta, a Blazing vagy az I love my SensimillaFebruár 4-én egy este erejéig újra megidézik a srácok a drum & bass partik hangulatát, és a legutóbbi slágereik mellett belecsempésznek jó néhányat a régebbi dalaikból is.

További infók 

Nutella Napok 2022

Minden évben február 5-én ünneplik az édességrajongók a Nutella világnapját, melynek alkalmából a SUGAR! shopban három napon át vásárolhatunk mindenféle nutellás nyalánkságot. Február 4. és 6. között akár nutellamisut, nutellás brownie-t, forró csokit, pohárkrémet, macaronokat, Nutella-bokszokat is választhatunk majd, számos egyéb meglepetés mellett.

További infók 

Jazz Showcase 2022

Február 4. és 6. között tizenötödik alkalommal rendezik meg a Müpában Jazz Showcase-t, a fiatal jazzcsapatok megmérettetését. A hat ifjú együttes mind színpadképes produkcióval érkezik, és a közönség által is leadott szavazatok alapján vasárnap este hirdetik ki a díjazottakat. A negyvenöt perces, ingyenes koncertek fellépői közt üdvözölhetjük Bangó Adrienne kvartettjét, a Danyi Diána Quintetet, a Jónás Rezső TriótOcsovay Damján trióját, az Orbay Lilla Quintetet és a Tűzkő Salamon Quintetet.

További infók 

The Doors – Live at the Bowl '68

A zenekar történetének egyik legjobb koncertjét közkívánatra ismét láthatjuk a Toldi moziban, ezúttal HD-ben digitalizált, felújított képpel és 5.1 surround hanggal.

További infók 

Február 5., szombat

Nasip Kismet (TR/HU)

Nasip Kısmet zenekart a török származású Arif Erdem Ocak hívta életre 2020-ban, azzal a céllal, hogy az ókori költészetet dolgozza fel multiinstrumentálisan. Arif 2010 óta él Budapesten, azóta jelentős szereplője lett a magyar klubzenei szcénának, amit a török népzene sajátos stílusban való reprezentálásával ért el. A Nasip Kısmettel 2021-ben jelent meg az első EP-jük, mely három dalt tartalmazott, valamint jelenleg egy teljes hosszúságú albumon munkálkodnak. Zenéjükben a török zene gyökerei keverednek az újszerű hangzásvilággal, különös elegyet alkotva. Február 5-én az Opus Jazz Clubban láthatjuk őket.   

További infók 

Anna Amélie Workshop

Február 5-én ismét elkészíthetjük saját táskánkat az Anna Amélie workshopján, ahol Anna segítségével szabhatjuk személyre az általunk kiválasztott darabot, közben a bőrös szakma alapjait is elsajátítva.

További infók

Kaukázus – lemezbemutató

Kaukázus idei első koncertjének az Akvárium Klub ad otthont február 5-én. A zenekar, amely nemrégiben elnyerte a Petőfi Zenei Díjat, most a decemberben megjelent új lemezét fogja bemutatni. A Lux című album dalai mellett felcsendülnek a megszokott klasszikusok, illetve az Ez a Te Magyarországod is, amihez a Road Movie-sorozat legfrissebb videóklipje tartozik.

További infók 

Stylist Gardróbvásár

Február 5-én a nemrégiben megnyitott EASY Art Space-ben stylistok által összegyűjtött, újszerű és vintage ruhadarabokhoz juthatunk hozzá kedvező áron egy egész napos gardróbvásár során. 

További infók 

Hello Február – Hóköszöntő piacozás és lángosparti a Rómain

Február 5-én ismét érkezik a Római parti Piac a Nánási Udvarban, ahol termelői alapanyagok, kézműves alkotások, fákkal ölelt környezet vár ránk. Ha pedig megéheznénk, ínycsiklandó lángosok, sült kolbászok és hamburgerek közül választhatunk.

További infók 

Február 6., vasárnap

Ady Endre: Apró, véres balladák

Ady novellái a köztudatban mindmáig nem foglalják el azt a helyet, amely őket nemcsak szerzőjük, hanem önértékük révén is megilletné. Az inkább anekdotikus elbeszélésekhez szokott olvasóközönség annak idején nem vette észre bennük a lélekrajz tragikus mélységét, az éles megfigyelésekből fakadó belső történeteket és a szerző egyszerűsége mellett egyénien színes, markáns, nagy kifejezőerejű prózai stílusát. Ady költészetéből a ballada tulajdonságai jöttek át novelláiba. Ott váltak formákat megalapozó tényezőkké. Esztétikai hatásukat a nyelvi tömörítés elszánt indulata teszi. Jellemző rájuk az elbeszélő próza határait is áttörő mesetömörítés, olyan szűkszavúság, amely mégsem kelt hiányt. 

Horváth Csaba és a Forte Társulat ezt a szűkszavúságot bontja ki és ábrázolja saját színházi nyelvén keresztül. Gesztusokkal, mozdulatokkal emeli ki Ady humorát és éleslátását, lelki mélységeit és a korra jellemző társadalmi és szociográfiai sajátosságokat. 

További infók

Makers' Market Budapest

Makers' Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a dizájnra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat a Turbina Kulturális Központban. A Makers' Market Budapest résztvevői a kortárs dizájn élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki – remek alkalom, hogy a szép tárgyak alkotóival személyesen is találkozzunk.

További infók 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója – 200. előadás

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a szintén általa tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő loop, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, mely ma is aktuális.

További infók 

Te, fogalom, te, édes szó: Gerbeaud!

Gerbeaud több mint egy cukrászda: fogalom. Mindenkinek van egy története a leghíresebb budapesti cukrászdáról, ami méltó párja a bécsi Sachernek vagy a párizsi Laduréenek. A Hosszúlépés. Járunk? sétáján felfedezhetjük a pesti édes életet, ahova járni rang volt, és mindenki megfordult, aki számított a boldog békeidők Budapestjén. Bepillanthatunk a Gerbeaud-kisasszonyok mindennapjaiba, és megtanulhatjuk különleges nyelvüket, miközben megismerjük a cukrászdát alapító Kugler Henrik és üzemmé fejlesztő Gerbeaud Emil életét is.

A séta végére már nem lesz kérdés, miért ez a cukrászda vált Erzsébet királyné budapesti törzshelyévé, és a legújabb süteménykreációt megkóstolva azt is megtudhatjuk, minek köszönheti a Gerbeaud mai reneszánszát. 

További infók 

Február 7., hétfő

Händel: Messiás

Händel 1741-ben mindössze huszonnégy nap alatt komponálta legismertebb művét. A zeneszerző 1741 novemberében utazott Dublinba Devonshire hercegének, Írország kormányzójának meghívására, és a Messiást 1742. április 13-án mutatta be, egy újonnan megnyitott koncertteremben. A mű első alkalommal jótékonysági céllal szólalt meg. Burney a következőket írta róla: „E szent oratórium, ahogyan eleinte nevezték, mivelhogy szövege teljes egészében a Szentírásból származik, a közönségnél igen nagy tetszést aratott, ezért Händel a legtisztább jótékonyságtól indíttatva arra a dicséretes elhatározásra jutott, hogy a Messiást minden évben előadja az árvaház javára. S ez így is történt élete végéig…” 

Egy napjainkban közölt statisztika szerint a Messiás magasan a leggyakrabban elhangzó zenemű, hol korhű hangszereken, hol modern hangszerekkel, népesebb kórusokkal vagy éppen Mozart átiratában. Bárhogy is, a közönség számára mindig ünnep ezt a történetében és zeneiségében egyaránt szent oratóriumot hallani.

További infók 

Kontra dokumfilmklub – The Reason I Jump

2022-ben a Kontra és az Auróra közös gondozásában elindul egy havi rendszerességgel jelentkező filmklub, amiben a Kontra csapata hazai és nemzetközi dokumentumfilmeket vetít minden hónap első hétfőjén az Auróra nagytermében. Céljuk, hogy a választott társadalmi, politikai vagy ökológiai tematikájú filmek párbeszédet indítsanak a nézőkkel. A vetítések után meghívott szakértőkkel kötetlen beszélgetéseket is tartanak. Az első, február 7-i alkalmon a The Reason I Jump című dokumentumfilmet nézhetjük meg, a vetítés vendégei dr. Simó Judit gyermekpszichiáter, valamint az Autifi csapatának képviselői lesznek. 

További infók 

RisoPlanter floráriumworkshop

RisoPlant kiscsoportos műhelyfoglalkozásán egyedi üvegkertet készíthetünk pozsgás növények és dekorelemek felhasználásával február 7-én. A workshop folyamán megismerhetjük a pozsgás növények fajtáit, igényeit és jellegzetességeit is.

További infók 

Február 8., kedd

Örökségünk – Válogatás a Balázs–Dénes-gyűjteményből

Balázs Árpád és Dénes Andrea több mint egy évtizede épülő és gyarapodó magángyűjteményének karaktere és belső összefüggései leginkább a posztkonceptuális és a neoavantgárd művészet reflexiói mentén körvonalazhatók. A mintegy 350 műtárgyat számláló gyűjtemény egyes szegmensei pillanatképet adhatnak a rendszerváltás és a hidegháború kulturális és politikai öröksége mentén zajló társadalmi átalakulásokról, a művészet és a művészlét önreflektív és egzisztenciális kérdéseiről, de több nagy volumenű alkotás járja körül a természet világvégi krízisét és a kollapszizmus disztópiáit is.
 
A kollektív történelmi, politikai és kulturális örökségekre irányuló reflexiók mellett a gyűjtemény egy másik jelentős részét képezi a geometriához és a matematikához köthető absztrakt gondolatiság lepárlását visszhangzó alkotások csoportja is. Az egyes alkotók szubjektív és objektív hivatkozásaik mentén nem csupán jövőhöz kapcsolódó történeteket vizionálnak, hanem a történelmi és közéleti kérdésekre reflektáló művek és projektek révén a társadalmi ügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás és állásfoglalás lehetőségét is megragadják.

További infók 

Lumiѐre Filmklub – Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Február 8-án
 tartják világszerte a Safer Internet Dayt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az internethasználat előnyeire és veszélyeire. Ennek apropóján az online zaklatásba forduló szerelem feszült történetét, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmet vetítik az Európa Ponton 19 órától. A program vendégei Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője és Schwechtje Mihály, a film rendezője

További infók

Február 9., szerda

Valami népi – Grecsó Krisztián új kötetének bemutatója

Grecsó Krisztián
 történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: a harmincas vagy az ötvenes években, de közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá.

Az új novelláskötet bemutatója február 9-én 19 órakor lesz a Radnóti Színházban, ahol Schneider Zoltán olvas majd fel részleteket. Az est vendége Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő, a Valami népi világának alanyi ismerője, tetétleni születésű budapesti lakos, örökös úton lévő jó barát lesz. A beszélgetést Szilágyi Zsófia vezeti.

További infók 

Szabó Benedek

A Galaxisok frontembere, Szabó Benedek február 9-én a Hunnia Bisztróban ad szólókoncertet a zenekar életművének ismert és kevésbé ismert darabjaiból, mellettük pedig néhány feldolgozás is elhangzik majd. 

További infók 

Címkék