A FŐKERT január és március vége között végzi a Szilágyi Erzsébet fasor fáinak megújítását. A munkálatok, amelyek egyszerű gallyazást, más egyedek esetében pedig komolyabb visszavágást is magukban foglalnak, mintegy 370 fát érintenek. A tavaly ősszel és idén kivágott, összesen 32 darab, rossz állapotban lévő, idős fa pótlása pedig egy éven belül történhet meg.

Az 1962-ben létrejött Szilágyi Erzsébet fasor, amely két hosszabb sétány összevonásából keletkezett, összesen 628 fából (kőrisekből, vadgesztenyékből, japánakácokból és ostorfákból) álló állománya január 20. és március 31. között újulhat meg. A jelenlegi, a Széll Kálmán tértől a Hűvösvölgyi út Budakeszi úti elágazásáig folyó munkálatok összesen 367 óriást érintenek, 250 esetben egyszerű gallyazás, 110 esetben nagyobb mértékű visszavágás szükséges a fák állapotának fenntartásához, 13 fát pedig sajnos el kellett távolítani, ezek pótlása egy éven belül történik. 

A Szilágyi Erzsébet fasor idős fái a többi városi fához hasonló kihívásokkal küzdenek, ám esetükben extra nehezítő tényező, hogy a környező épületek által kialakított szélcsatornában kell helytállniuk. Mindezek miatt sokuk állapota leromlott, különösen a vadgesztenyék szorulnak alapos ápolásra, a környéken lakók, a tömegközlekedést használók és az autózók biztonságának érdekében.

Címkék