Szeptember végére az idő is lehűlt, így most főként a benti programokra összpontosítottunk. A Nemzeti Múzeumban idén is megnézhetitek a világ legjobb sajtófotóit a World Press Photo kiállítás keretében, a színes előadásokkal teli Kutatók Éjszakáján pedig különböző tudományterületek titkaiba pillanthattok be. Érdekes színházi előadásokon is részt vehettek, mint például Simkó Beatrix A kredenc a pincében maradt című darabján, amely időről, öregedésről, az idősek és a fiatalok közötti különbségekről mesél nektek. Ha aktívabb programra vágynátok, akkor a #BeActive Budapesttel csatlakozhattok az Európai Sporthéthez, és a streetballtól egészen a dietetikai tanácsadásig sokféle programon kapcsolódhattok ki. Ezenkívül vásárok, filmestek és különböző zenei rendezvények is várnak rátok, amelyek jó eséllyel feldobják az egyre hűvösebb őszi napokat.

Szeptember 23., csütörtök

30. Budapest Borfesztivál

Szeptember 23. és 26. között rendezik meg a 30. Budapest Borfesztivált a Budavári Palotánál. A világörökségi helyszín páratlan hangulata mellett találkozhatunk kiállítókkal az összes magyar borvidékről, változatos gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk, élvezhetjük a magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncerteket, valamint idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. Az idei fesztivál vendége Somló lesz, mely 12 borászattal képviselteti magát.

További infók 

Tonhalbontó utcabál a belvárosban

Szeptember 23-án ismét tonhalbontó show-t rendeznek a Zrínyi utcai Bigfish Lánchídban. A különleges show-t követően a frissen felbontott, 200 kg körüli kékúszójú tonhalból előállított ételekkel, osztrigasarokkal és champagne-bárral várják a vendégeket.

További infók 

14. Koreai Filmfesztivál

Ismét érkezik a Koreai Filmfesztivál a Corvin moziba, ahol négy szekcióban összesen tizennyolc filmet mutatnak be a hazai közönségnek. Szeptember 23. és 29. között a legfrissebb alkotások mellett kiemelt figyelmet kap majd az első Oscar-díjas koreai színész, Jun Jodzsong, de szó lesz a gengszternoirról, illetve különleges női sorsokról is.

További infók 

Belau – Final Wave

Belau egy Fonogram-díjas budapesti együttes, egy elektronikus zenei alapokon nyugvó, modern popzenei formáció, amelynek két tagja Kedves Péter és Buzás Krisztián. A zenekar eddig két nagylemezt jelentetett meg, és alapvető koncepciójuk, hogy dalaik során különböző énekesnőkkel dolgoznak együtt a világ minden tájáról. Dalaik olyan témákra fókuszálnak, mint az önismeret, az utazás, a nyugalom, az útkeresés, az inspiráció vagy maga az emberi természet. A tavaly megjelent, Colourwave című lemezük turnéjának az Eötvös10-ben lesz az utolsó hazai állomása, a lemezen hallható dalok közül néhányat egy ideig utoljára játszanak a szeptember 23-i koncerten.

További infók 

MOME Fair vol. 6

Szeptember 23-án már hatodik alkalommal rendezik meg a MOME Fairt, melynek ezúttal a MOME Campus ad helyet. A vásáron a legújabb hallgatói alkotások közül válogathatunk, melyek készítői a dizájn számos területéről érkeznek, így a kínálatban lesznek kerámiák, ékszerek, táskák és szitanyomatos grafikák is.

További infók 

Oasis Knebworth 1996 – bemutató

1996. augusztus 10-én és 11-én
 negyedmillió fiatal zenerajongó jött össze a Knebworth Park gyepén, hogy élvezhesse az Oasis két, rekord népszerűségnek örvendő, korszakos koncertjét. Egy nap alatt az összes jegy elkelt, ugyanis a brit népesség nem kevesebb mint 2%-a a világért sem hagyta volna ki ezt a két bulit!

Az Oasis Knebworth 1996 című koncertfilm ennek a hétvégének az eseményeit, a banda és rajongói különleges kapcsolatát mutatja be a koncerthallgatók nézőpontjából, a bandatagokkal és a koncertszervezőkkel készült interjúkkal fűszerezve. A Jake Scott rendezte film jelentős része az egykori koncert varázsát adja vissza, amit itt-ott különleges, soha nem publikált felvételek gazdagítanak. Így állít jó hangulatú, néha megható emléket az elmúlt negyedszázad egyik legjelentősebb koncertjének.

További infók 

Szeptember 24., péntek

World Press Photo 2021

Idén szeptember 24. és október 31. között nézhetjük meg a világ legjobb sajtófotóit a Magyar Nemzeti Múzeumban. A World Press Photo minden évben a világ egyik legzajosabb fotós eseménye: ezrek jelentkeznek a mindent eldöntő versenyre, majd százezrek nézik meg a fényképekből készült vándorkiállítást. 2021-ben 4315 fotográfus 130 országból 74 470 fotóval pályázott. A kiállítás 151 képét egy 17 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri válogatta, összesen nyolc kategóriában (általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír, sport), és 28 ország 45 fotóriporterét díjazta. Idén a World Press Photo kiállítást a Szebeni Műhely jubileumi Lát-lelet tárlata kíséri, ahol tizenöt magyar fotóművész alkotásaival találkozhatunk. (x)

További infók 

LP (US), vendég: Perrin

2018-as Budapest Park-os debütálását követően újra önálló koncerttel tér vissza hazánkba LP! A karizmatikus énekesnő kivételes tehetség, erről tesz tanúbizonyságot, hogy olyan előadóknak írt dalokat, mint Cher, Rihanna, a Backstreet Boys, Rita Ora vagy Christina Aguilera. Néhány korábbi próbálkozás után egy fájdalmas szakítás élményét öntötte dalokba, és megszületett a rádiós és lemezeladási listákat azonnal meghódító, áttörést hozó Lost On You című lemez, amit 2018-ban egy újabb, Heart To Mouth című anyag követett. A különleges orgánumával, egyedi hangulatú popdalaival és persze védjegyének számító ukulelés hangszerelésével sikeressé vált LP pénteken visszatér a Budapest Park színpadára.

További infók 

reSTART Feszt

Ráday utcában már a pandémia előtt is működő négy színház mellé további kettő költözött be. Velük és az utca vendéglátóhelyeivel közösen, a reSTART Fesztivál keretében újra be- és kikapcsolódási lehetőségek sorát kínálja az Itt és Most Társulat: ingyenes és kedvezményes színházi előadásokatworkshopokat, illetve egyéb művészeti megmozdulásokat. Így a már jól ismert STARTfeszt újult erővel és még több programmal tér vissza szeptember 24. és 26. között. 

További infók 

9. Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

Szeptember 24. és 26. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, ami igazi ínyencségekkel várja vendégeit. A belváros hangulatos sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcán az ország neves borrégióiból érkező hazai pincészetek várják majd az érdeklődőket, a Barcsay Múzeum udvara pedig jazzudvarrá alakul erre a három napra, ahol a hazai jazztermés legjava képviselteti magát.

További infók 

Kutatók Éjszakája 2021

Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

További infók 

Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem – bemutató

A tizenhét éves Johanna, a bukaresti balettintézet ígéretes növendéke egyedül marad Ceaușescu Romániájában. Névházasság segítségével próbál szabadulni a pokolból és áttelepülni a viszonylag élhetőbb Magyarországra. Választania kell a szerelme és a szülei, az ígéretes karrier és a bizonytalan jövő között. Döntéseket kell hoznia, pedig csak rossz és még rosszabb közül választhat. Két évig várja, hogy sorsa eldőljön, ezalatt lehallgatják, követik, a hatalom árgus szemmel figyeli, hogy hibázik-e. Miközben mindent kockára tesz, hogy semmit és senkit se veszítsen el, észrevétlenül elveszíti önmagát. A 80-as évek diktatúráját megidéző történet egy abszurd és kegyetlen korszak lenyomata. Egy korszaké, amelyben felnőni pusztító és amit túlélni felemelő. Bodor Johanna nagy sikerű önéletrajzi regénye alapján készült a darab, amit pénteken a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban nézhetünk meg.

További infók 

Szeptember 25., szombat

MONYO Brewing 2.0 – Főzdenyitó Fesztivál

Szeptember 25-én teljes egészében megnyílik a MONYO Brewing sörfőzdéje a Gyömrői úton. A főzde mellett található MONYO Landen ennek apropóján minifesztivált rendeznek, ahová kicsiket és nagyokat egyaránt várnak, a sörök mellett lesz street food a Tuning Burger jóvoltából, bepillantás az új sörfőzdébe, régi Arcade játékgépek, társasjátékok, csocsó és pingpong, Circus Of Memories artistaelőadás, míg a nagyszínpadon a Kőbányai Zenei Stúdió előadásai dobják fel a hangulatot.

További infók 

#BeActive Budapest

#BeActive Budapest nevű rendezvénnyel csatlakozik a főváros az Európai Sporthéthez szeptember 25-én, melynek keretében rengeteg aktív programlehetőség közül választhatnak majd kicsik és nagyok is a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A gyerekeket többek között arcfestéssel, ugrálóvárral, bűvészakadémiával és rejtvényekkel, míg a felnőtteket jógával, zumbával, streetballal és dietetikai tanácsadással várják.

További infók 

A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000–2010

Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.

Az Inforg Stúdióban 2000–2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a szentendrei MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja, milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.

A kiállításon látható filmek a teljes archívum egy részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art Mozi-vetítéseken lehet megtekinteni. Ezenkívül (szeptember 25-től) a teljes filmanyag megtalálható a kiállításhoz készült honlapon.

További infók 

Star Wars-maraton

Szeptember 25-én ismét mozivásznon, magyar szinkronnal nézhetjük meg a Csillagok háborúja klasszikus trilógiáját a Bem moziban, ráadásul közvetlenül egymás után vetítik majd a filmeket.

További infók 

Szeptember 26., vasárnap

Budapesti Őszi Fesztivál 2021

A CAFe Budapest visszatér eredeti nevéhez, 2021-ben ismét Budapesti Őszi Fesztivál néven rendezik meg, szeptember 26. és október 10. között. A kortárs és sokszínű programban helyet kapnak koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások, városi séták, irodalmi események, workshopok és vásárok is.

További infók 

BDZ-nap 2021

A 2021–2022-es évad elején, a tavaly útjára indított hagyományt követve, a Budafoki Dohnányi Zenekar ismét egy BDZ-nap keretében szeretne találkozni és együtt élvezni a zenét és a közelséget közönségével, soha nem látott kapcsolódási lehetőséget kínálva színpad és közönség között. Szeptember 26-án, a BDZ-nap folyamán az érdeklődők kisebb és nagyobb apparátusú koncerteken, alkotói beszélgetéseken keresztül nyerhetnek bepillantást a zenekari műhelymunkába.

További infók

WAMP – Hegyvidék

Szeptember 26-án idén utoljára rendezik meg szabadtéren a WAMP dizájnvásárt, a budai hegyek által ölelt Sirály sétányon. A vásáron ezúttal is rengeteg hazai tervező alkotásai közül válogathatunk, a táskáktól az ékszereken át a kutyás kiegészítőkig.

További infók 

Gyereknap a Dürerben

Szeptember 26-án
 gyereknapot rendeznek a Dürer Kertben. Fellép a Rutkai Bori Banda, lesz Vitéz László bábjáték-automata, Veled Kerek improvizációs játékok, a KACs Műhely gyerekfoglalkozásokat tart majd, a Pagony felolvasósarokkal készül, mindezek mellett pedig póni- és alpakasimogató is várja a gyerekeket és szüleiket.

További infók 

Pop-up vásár II.

Második alkalommal rendeznek pop-up vásárt szeptember 26-án a Madách téri Központ emeletén, ahol szuper kiegészítőkkel, ékszerekkel és ruhákkal várnak minket 14 és 19 óra között.

További infók 

Szeptember 27., hétfő

A Magyar Jazz Ünnepe 2021

Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, azonban a pandémia miatt idén szeptember 27-én és 28-án rendezik meg a Budapest Jazz Clubban.

További infók 

Filmtekercs Filmklub s03e05: Dunkirk

Filmtekercs Filmklub következő alkalmán a 2017-es, Dunkirk című filmet nézhetjük meg a Kino Cafe Moziban. A filmklub vendége ezúttal Nagy Dénes, a Természetes fény című új magyar film rendezője lesz.

További infók 

Nagy Magyar Versek – „Szentségtelen létedre nem félsz Angyali pitvarokat tapodni?”

Versek tündérekről, koboldokról, óriásokról, törpékről, egyszarvúakról és zöld szemű tigrisekről. Versek távoli és közeli, mesebeli és képzeletbeli vidékek lakóiról. Balladák és haikuk a tudaton túli világból. Csodálatos utazások fantasztikus koponyák körül. Szeptember 27-én folytatódik a Várkert Irodalom Nagy Magyar Versek című sorozata, melynek vendégei Molnár Piroska, Csőre Gábor és Kamarás Iván színművészek, valamint Szivák Zsolt (Cloud9+) zenész lesznek.

További infók 

Szeptember 28., kedd

III. Óbudai Világzenei Hét

Öt nap, tíz zenekar és minden, ami a világzenéből a Kobuci Kert számára ma fontos – erről szól majd szeptember 28. és október 2. között a továbbra is a műfaj mellett elköteleződő III. Óbudai Világzenei Hét fesztivál. A világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín igazi sztárparádéval, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közvetítésével, euforikus hangulatban köszön el a 2021-es évadtól.

További infók 

Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt – premier

Megváltoztat-e minket az idő? Falat épít-e idősek és fiatalok közé az öregedés? És az, hogy máshogy nőttünk fel, mint a nagyszüleink? Nem úgy keverjük a kávét, nem úgy mosakszunk, sétálunk, mint ők; mást jelent számunkra a kikapcsolódás, a munka, a kora reggel és a késő este... De vajon különbözik emiatt a valóságunk is? Ha igen, akkor hogyan tudunk mégis közel kerülni egymáshoz?

A kedden a Trafóban megtekinthető A kredenc a pincében maradt című előadás ritkán tárgyalt témát boncolgat. Azt, hogy hogyan változtatnak meg bennünket az évtizedek és hogyan írja át a valóságot (és minket is) a folyton lecserélődő korszellem. 

További infók 

Szeptember 29., szerda

Magyar Vadak – Kollár Endre séf bemutatkozó estje

Az új korszakát kezdő St. Andrea Restaurant szeptember végi estje az erdők és mezők legszebb kincseit teszi tányérra: vadvirágok, gombák, körte, lépes méz, bogyósok és vadhúsok megismételhetetlen találkozása az egri bor budapesti otthonában.

szeptember 29-i és 30-i esten bemutatkozik az étterem új séfje, Kollár Endre, a szervizért a korábban az „Év Szervizembere” címmel kitüntetett Lizsicsár Miklós és csapata felel. Az este során kóstolhatók a St. Andrea Borászat válogatott tételei.

További infók 

Roberto Bolaño: Vad nyomozók

Szerdán egy őrült utazásra invitálja a nézőket – a Radnóti Tesla Laborba – a Radnóti Színház őszi évadának első premierje, amely a latin-amerikai irodalom sztárjának kikiáltott Roberto Bolaño Vad nyomozók című regényét viszi színpadra. A hatszáz oldalas könyv színpadi adaptációja és a rendezés a Junior Prima Díjas Kelemen Kristóf munkája.

További infók

Címkék