kultúra

szerkesztés

A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000-2010

Program adatai

  • MűvészetMalom

  • Facebook

    Facebook

  • 2021. 09. 25. - 2022. 01. 09.

Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.

Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a szentendrei MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.

Az Inforg filmek az adott korban elérhető legjobb filmes technikát igyekeztek használni, miközben a magyar avantgárd filmkészítés (BBS) filmnyelvi hagyományához is tudatosan kapcsolódtak. Az Inforg filmjeire a szubverzivitás, a formai szabadság, a kreativitás és a szerzői stílus következetes kialakítása jellemző.

Ezek a művek eredetileg mozi- és filmfesztivál-bemutatókra készültek, de most érett meg az idő arra, hogy múzeumi térben nem csak egyesével, de összességükben, történeti kontextusban is lássuk és értelmezzük őket.

A kiállításon látható filmek a teljes archívum egy részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art Mozi vetítéseken lehet megtekinteni. Ezen kívül a teljes filmanyag (szeptember 25-től) megtalálható a kiállításhoz készült honlapon.

  • A kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fliegauf Benedek, Halász Péter, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Varga Ágota, Vécsei Márton
  • A kiállított filmek producere: Muhi András
  • A kiállítás kurátora és a kiállítási katalógus szerkesztője: Iványi-Bitter Brigitta PhD 

Hasonló tartalmak

Admin mode