Könyv, online beszélgetéssorozat, vezetett városi séták, városnéző és temetőfelfedező okostelefon-alkalmazások is részét képezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) legújabb projektjének.

A Mazsike 1988 novemberében alakult, az első független magyarországi zsidó civil szervezetek egyike, ahonnan a Szombat című lap is indult. Feladatának tekinti a magyar zsidóság örökségének és hagyományainak feltárását, a zsidóság mint kulturális identitás megélésének segítését – de programjaik a nyilvánosságnak is szólnak. Közreműködésükkel több száz botlatókő került már Budapest utcáira, emlékeztetve a holokauszt ismert és kevésbé ismert áldozataira, és elsőként kezdtek el sétákat szervezni a zsidó negyed és a budapesti zsidó élet bemutatására, többek között a Kazinczy utcai mikvébe, a farkasréti zsidó temetőbe vagy a budavári zsidó emlékek közé.

Legújabb projektjük a Budapest zsidó arca nevet viseli, melynek célja, hogy történelmileg hitelesen és szórakoztató stílusban mutassák be a főváros zsidó értékeit, megszólítva a külföldi és a belföldi turistákat, valamint a helyi lakosokat egyaránt.

A projektnek egy beszélgetéssorozat is a része, amit azok is élvezhetnek, akik egy darabig még nem mennének emberek közé. Az első rész a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról szól, amelynek felújított, mór jegyeket is viselő homlokzatát a belvárosban sétálók jó ideje szemrevételezhetik, de bemenni még nem lehet. A bécsi szecesszió vezető alakja, Otto Wagner által tervezett, 1872-ben épült zsinagóga hosszú időn át a szemünk láttára pusztult. 2020-ban újították fel. A vallási összejövetelek mellett kulturális rendezvényeket is tartanak benne – a rekonstrukció során úgy intézték, hogy a bima (a tóraolvasást szolgáló emelvény) a földbe süllyeszthető legyen, így szükség szerint tökéletesíthető az akusztika. Kőnig Tamás, a felújításban közreműködő építész is mesélt az épület múltjáról a videóban, ahol a lenyűgöző belső tereket is megcsodálhatjuk.

A sorozat május 8-án mozitörténeti résszel folytatódik, a vendég Báron György filmesztéta lesz. A beszélgetések annak a könyvnek a felvezető részei is, amelyet a műsorvezető, Rózsa Péter ír, Budapest zsidó arca címmel, és nem hagyományos turisztikai kiadvány, hanem „sokkal inkább azt a szellemiséget kívánja megismertetni az olvasókkal, utazókkal, ami megtermékenyítette egész Európa gondolkodását”.

A séták nemsokára elindulnak (a járványhelyzet függvényében), de a Mazsike már a temető- és városfelfedező applikációkat is fejleszti. A CemWalk a temetőben, a JeWalk pedig Budapest utcáin vezeti a látogatókat interaktívan, tematikus sétaútvonalakkal, AR-technikával.

Címkék