Az elmúlt időszakban viszonylag ritkán jutottunk kultúrához a valós terekben. Noha a kisebb galériákba bejuthattunk megnézni egy-egy kisebb kiállítást, de a nagy múzeumok még mindig zárva tartanak – bár már nem olyan sokáig. Erre az átmeneti helyzetre izgalmas ötlettel rukkolt elő az Iparművészeti Múzeum: biciklivel letekerhető szecessziós útvonalat ajánl mindenkinek, aki kicsit is hiányolja a művészetet.

Noha kultúrafogyasztóként viszonylag könnyen átálltunk az online mozik, színházak és kiállítások világára, azért a múzeumok és a galériák gyűjteményeit még mindig sokkal jobb élőben megtekinteni, mint a monitorunk képernyőjén. Korábban írtunk már arról, milyen képzőművészeti kiállításokat lehet megnézni a fizikai térben a pandémia idején, ráadásul most az OFF-Biennále keretein belül is szuper kiállítások nyíltak Budapesten, de a múzeumok zárt ajtóit sajnos továbbra is csak a képernyőn tudjuk kinyitni. 

Erre az átmenetiségre talált ki egy remek programot az Iparművészeti Múzeum – amit egyébként 2022-ig még biztosan nélkülöznünk kell –, vagyis minden érdeklődőt kirántanak a lakásból és a monitor elől: egy szuper biciklis útvonalat javasolnak, telis-tele szecessziós épületekkel. Ehhez az apropót az április 18-i műemlékvédelmi világnap szolgáltatta. Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének kezdeményezésére 1984 óta ünnepelik világszerte a műemlékeket, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, szükségességére, lehetőségeire és a közös értékek megőrzésére. 

A biciklis felfedezés a VI. kerületből indulva a Városliget környéki utcákig terjed, a túra végén a Liget zöld gyepén vagy a rózsakertben üldögélve pihenhetünk. Az útvonal a főváros legelső szecessziós épületeitől – melyekről már mi is írtunk –, a Lindenbaum-házaktól indul, majd a VI. kerületi kis utcákon, impozáns házak között tekerve, elvezet a Lechner Ödön tervezte Földtani Intézet Stefánia úti épületéhez. Az első magyar tudományos kutatóintézeten érdemes megcsodálni a mázas Zsolnay tetőcserepeket és a homlokzat díszítéseit. Továbbtekerve a Thököly út 46. szám alatt található Szenes-házhoz érünk, ahol hamisítatlan magyaros szecessziós látványban lesz részünk: pártázat, tulipánok, pillangók.

Az útvonal egyébként simán teljesíthető bicikli nélkül is. Ha pedig a város titkos, kevésbé ismert szecessziós csodáira is kíváncsiak vagytok, érdemes elolvasnotok és végigjárnotok a We Love Budapest szecessziós városi sétáját is. 

Címkék