A XVIII. kerületi Lőrinc Piac egy tornyos, várszerű épület, melynek egyik sarokbástyája rejti magában a Míves Rétes kedvesen hívogató üzletét. Megkóstoltuk a réteseiket.

Egyszerűbb, ha nem teszek úgy, mintha Pestszentlőrinc-szakértő lennék és hetente többször járnék a XVIII. kerületben. Nagyon ritkán vezet erre az utam, de mivel a Lőrinc Piacon tavaly augusztus 20-án megnyitott ez a kedves kis üzlet, már csak mint a rétesek nagy rajongójának is kötelességem volt ellátogatni ide és megkóstolni, miféle portékát is kínálnak itt, Pest délkeleti részén. 

Ha a piac monumentális épületével szemben állunk, bal kézre, a piac szélén álló sarokbástyában találjuk a Míves Rétest. A portálja egyszerű és kedves, és amikor belépünk, akkor tényleg az a közvetlenség és figyelmesség vár, amit a vásárlói vélemények is kiemelnek a Míves Rétes Facebook-oldalán.

De a lényeg persze úgysem ez, hanem a rétes milyensége. Mert ha az nem jó, azt nem fedi el se kedvesség, se figyelmesség, se közvetlenség. Ám szerencsére ezen a téren sem hibázik a Míves Rétes. A tészta ropogós vagy inkább roppanós, és pont az a diszkrét vastagság, ami egy rétes esetében ideális: nem szakad szét, de annyira meg nem vastag, hogy tompítsa a töltelék kínálta élvezetet. A rétes lényege a töltelék, abban pedig nincs hiba, mert ami gyümölcsös, abban valódi gyümölcs van, egyébként pedig lágy, szinte szájban olvadós puhaságú mindegyik verzió.

A rétesfajták a szokásosak, a Míves Rétes alapvetően nem a kísérletezés terepe. Nagyjából húszféle, egy- vagy kéttöltelékes rétes kapható, az édestől a sósig, és vannak cukor- meg tejmentes rétesek is. Utóbbiak ára 390 Ft, az összes többi rétes pedig 370 Ft-ba kerül. Elég nagy és laktató rétesekről beszélünk, melyek annyira finomak, hogy kettőt akkor is simán letol belőlük az ember, ha nem éhes – némi pihenés és pár korty ital közbeiktatása mellett persze. Az pedig külön öröm (pláne ha nem a közelben lakunk), hogy a Míves Rétestől rendelni is lehet. Állítólag amikor megérkezik a finomság, még akkor is friss és meleg.

Címkék

Elérhetőségek

Míves Rétes 1183 Budapest, Balassa Bálint utca 2-10. Facebook-oldal Weboldal