Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

Augusztus 20-tól lesz látogatható a felújított Szent István-terem a Budavári Palotában

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 02. 22. 12:25

Egy éve zajlik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének felújítása a Budavári Palotában, aminek eredményét a tervek szerint augusztus 20-tól tekintheti meg a nagyközönség. Az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik.

A Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája különleges látványosság lesz, a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatait befejezte a Várkapitányság, a következő hetekben pedig elkezdődik a terem belsőépítészeti kialakítása.

A Szent Istvánról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula és Strobl Alajos. A helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra. A Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukcióját egy évvel ezelőtt, az épületegyüttes déli összekötő szárnyának helyreállításával és a benne található Szent István-terem újjáépítésével kezdte el a program megvalósításáért felelős Várkapitányság. 

Fotó: Várkapitányság

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő, Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák, a terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök és a terem falát burkoló díszes diófa fal. A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

Fotó: Várkapitányság

Fotó: Várkapitányság

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig. A látványossághoz kiállítás is kapcsolódik majd.

Fotó: FSZEK És Várkapitányság

A déli összekötő szárny munkálatai alatt már többször találtak értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket. Ezek könnyebbé teszik a múlt felidézését, az eredeti állapotok még pontosabb visszaállítását. Az épületrészben 2019 végén indult falkutatás, amely során a többi között értékes Anjou-kori töredékek, Hauszmann-kori oszlopok és faldíszítések kerültek elő. A tárgyi emlékeket a Várkapitányság szakemberei biztonságba helyezték. A leletek közül több az építkezés befejezése után eredeti helyén újra látható lesz.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása.

Hasonló tartalmak

Admin mode