Budapesten ha beindul a karácsonyi készülődés, akkor nincs megállás. Kigyulladnak a fények, gőzölögnek a forralt borok, pompáznak a karácsonyfák, roppan a kürtőskalács, na meg nyitnak a karácsonyi vásárok. Mi sajnos a legtöbb évben csalódunk a túlárazott klasszik vásáros fogásokban, így már ki voltunk éhezve az újdonságra. Szerencsére a megújult Fröccsteraszon a Winter Food Fest elhozza nekünk a vásári ételek új generációját. Budapest öt ikonikus gasztrohelye, a Mazel Tov, a Tereza, a Smoke Riders, a 101Bistro, desszertfronton pedig a Chimney Cake összefogott, hogy olyan karácsonyi street food fogásokat készítsenek nekünk, amiket még biztos sokáig fogunk emlegetni. Úgyhogy intsünk is gyorsan búcsút a kihűlt töki pomposnak, és üdvözöljük a 101 signature Tainani levesét, a Mazel Tov itt debütáló Reuben szendvicsét, a Tereza melengető chili con carnéját vagy a Chimney Cake pisztáciás kürtősét.

Az Erzsébet tér nemcsak nyáron pezseg, de az adventi időszakban sem áll meg az élet, ezért fogadtuk lelkesen, hogy már a nyáron is az átalakulás jeleit mutató Fröccsterasz a télre nagy dobással készült, és egy igazi karácsonyi gasztromesevilágot varázsoltak nekünk. Nemcsak a Winter Food Fest vár minket, de a TéliFröccsbe is behúzódhatunk melegedni, ahol igazi hüttehangulatban élvezhetjük a forralt bort, a Gin Corner az ínyenceknek kihagyhatatlan, a Terminalban pedig hajnalig táncolhatunk, mielőtt ránk köszönt a szenteste. 

Végre úgy érezzük, hogy az Erzsébet tér már nemcsak az odacsöppenő külföldieknek izgalmas, hanem nekünk, budapestieknek is szuper kikapcsolódást kínál egy laza téli estére. Nem is beszélve arról, ha megkóstoljuk a Winter Food Fest ikonikus street food fogásait – ahol egyébként több nemzet is képviselteti magát –, akkor biztos elégedetten fogunk hazamenni, de ne csodálkozzunk, ha útközben karácsonyi dalokat dúdolgatunk.

A budapesti karácsonyi hangulathoz hozzátartoznak a vásárok, amiknek – valljuk be – a legsarkalatosabb pontja a „na együnk valamit! de mit?!" kérdés. Bátran állíthatjuk, hogy mi mindig lelkesen válogatunk a fogások között, de míg az üveg mögött nagyon jól néznek ki az ételek, megkóstolva mégis csalódás ér minket, hiszen minden évben ugyanazokkal a túlárazott tucatízekkel találkozhatunk. A Winter Food Festen ennek most búcsút inthetünk, ugyanis Budapest kiemelkedő gasztroszereplői fogtak össze, hogy valami maradandót alkossanak a sivár karácsonyivásároskaja-fronton. A Mazel Tov, a Tereza, a Smoke Riders, a 101Bistro és a Chimney Cake fogta magát, és a Fröccsterasz körül felállított bódékba költözött, ahol a praktikus street foodos tálalást leszámítva éttermi minőséget hoztak nekünk.

„Az ízeket megtartottuk, a prezentáción változtattunk” – meséli Kelemen Áron, a Mazel Tov és a Tereza executive chefje és a Smoke Riders tulajdonosa.

„Az ízeket megtartottuk, a prezentáción változtattunk” – meséli Kelemen Áron, a Mazel Tov és a Tereza executive chefje és a Smoke Riders tulajdonosa.

Miután tavaly szinte bezárva töltöttük a karácsonyt, és sok hely lehúzta a rolót, így öröm az ürömben, hogy a budapesti gasztroszcéna az összefogás felé tendált, és új megközelítéseket, alternatív megoldásokat kerestek.

Így lehet, hogy a Mazel Tov, a Tereza és a Smoke Riders fogásai most közös pultból érkeznek, a 101Bistro ikonikus tajvani specialitása pedig a szomszédos bódéban gőzölög, miközben a Chimney Cake pisztáciás kürtőskalácsa kettővel arrébb készül. A Fröccsterasz azonban azokra is gondolt, akik mégiscsak a klasszikusabb fogásokat keresik, így ha valaki egy jó töltött káposztára vágyik, annak sem kell másik karácsonyi vásárt keresnie.

Na de térjünk is rá, hogy miben más a Winter Food Fest. Például hogy búcsút int a klasszik gulyáslevesnek és elhozza különböző nemzetek gőzölgő leveseit. A Mazel Tov egy vegán közel-keleti lencsekrémlevessel, a Tereza sültparadicsom-levessel, a 101Bistro pedig a signature Tainani tésztalevesével készült.

„Ez a leves egy igazi tajvani fogás, ami náluk igazából tésztaételnek számít. Az alapja fehérhús-leves, amibe a ramenre hasonlító lamian tészta kerül, és 12 órán át szuvidált marhaoldalas. Csillagánizzsal, kardamommal fűszerezzük, feldobjuk még egy remegősen lágyra főzött onszentojással, és a 101Bistro házi készítésű chili cruncha koronázza meg” – mesélik a fogásról a 101Bistrónál.

„Ez a leves egy igazi tajvani fogás, ami náluk igazából tésztaételnek számít. Az alapja fehérhús-leves, amibe a ramenre hasonlító lamian tészta kerül, és 12 órán át szuvidált marhaoldalas. Csillagánizzsal, kardamommal fűszerezzük, feldobjuk még egy remegősen lágyra főzött onszentojással, és a 101Bistro házi készítésű chili cruncha koronázza meg” – mesélik a fogásról a 101Bistrónál.

Na igen, az biztos, hogy ez a nagybetűs leves, ami egy hideg téli estén átmelegít, a chili kellően bizserget, nem is beszélve arról, mennyire laktató. Ráadásul a chili crunchot azonnal haza is vihetjük, ha pedig meg tudjuk állni, hogy ne használjuk fel, remek karácsonyi ajándék lehet.

A levesek után térjünk át a főfogásokra, amikből nem könnyű választani, de kiemelnénk a Tereza gőzölgő chili con carnéját, aminél jobb téli comfort foodot el sem tudunk képzelni, de a narancsos lében főzött malacos quesadillának is nehéz ellenállni. A Smoke Riders kétféle – pulled pork és smoked beef – BBQ-szendviccsel is készült, amihez saját szmókerben készülnek a husik, de az olvadó sajttal érkező, jalapeñós chili cheese fries is igazi bűnös élvezet, amit akár a vásári forgatagban sétálva is megeszegethetünk.

„A Mazel Tov Reuben szendvicsét kifejezetten ide álmodtuk meg, és itt debütált, tépett báránnyal, savanyú káposztával, sajttal és harisszamajonézzal tömtük tele, és garantáljuk, hogy mindenkit le fog venni a lábáról” – meséli Áron.

„A Mazel Tov Reuben szendvicsét kifejezetten ide álmodtuk meg, és itt debütált, tépett báránnyal, savanyú káposztával, sajttal és harisszamajonézzal tömtük tele, és garantáljuk, hogy mindenkit le fog venni a lábáról” – meséli Áron.

Végül, de nem utolsósorban desszertfronton sem kell csalódnunk. Ugyan a srácok nem készültek édességgel, de minek is, amikor itt van a Chimney Cake, akik kürtőskalács-költeményeikkel könnyen el tudják lopni a show-t. A legújabb találmány a pisztáciás kürtős, ami színe alapján akár Grinch kedvence is lehetne, de ne aggódjunk, annál sokkal édesebb élvezet. Készült oreós kürtős is, de választhatunk a klasszikusabb ízek közül, hamarosan pedig debütál a mézeskalácsos változat is.

Az árak a laktató street food fogásokhoz képest barátiak, semmivel sem kell magasabb árakra számítani, mint a klasszik karácsonyi vásároknál, csak itt a lehúzás helyett egy igazán kiadós és minőségi fogásra számíthatunk. A levesek 1500 forint körül mozognak, kivéve a 101Bistro tésztalevese, ami önmagában is legalább 1,5 adag főételnek számít, így a 3000 Ft teljesen korrekt ár érte. A szendvicsek is 3000 Ft körül vannak, a chili con carne 2490 Ft, a minden jóval megpakolt sült krumplit pedig 1790 forintért vihetjük magunkkal. A kürtőskalácsok pedig 1800 forintért találhatnak gazdára, viszont ehhez tejszínhab és extra dekoráció is jár.

Természetesen a forralt bor és a gőzölgő tea sem maradhat ki a buliból, ezt pedig a Fröccsterasz jóvoltából élvezhetjük. Ha az ital és a hőgombák nem melegítenének eléggé, akkor érdemes behúzódni a TéliFröccsbe, ahol igazi hüttehangulat vár ránk. Ha megvolt a gasztrokaland a Winter Food Festen, akkor ne hagyjuk ki a Gin Cornert se, hiszen a gin nemcsak a nyár frissítő itala, de fűszeres ízvilága miatt télen is pont ugyanolyan jólesik. Ha pedig még nem vágyunk arra, hogy hazatérve karácsonyi dalokat dúdolva bebújjunk a paplan alá, akkor irány a Terminal, ahol remek bulik és koncertek várnak ránk egész télen.

Vasárnaptól csütörtökig 12-től 22 óráig, pénteken és szombaton 12-től éjfélig vár minket a Winter Food Fest, hogy együtt tapasztaljuk meg: ilyen is lehet egy adventi forgatag!

Címkék