Rollerezni nemcsak jó móka, de remek alternatívája az autós közlekedésnek, azonban az utcán szerteszét hagyott járművek rendkívül bosszantóak, és a forgalom segítése helyett inkább akadályozzák azt. A rollerkáosz azonban most véget érhet, ugyanis a Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ új szabályozási rendszert dolgozott ki a bérelhető e-járművek parkolására, mely már csak a Fővárosi Közgyűlés elfogadására vár.

Budapesten körülbelül 7000 roller és 2000 közösségi kerékpár segíti naponta a fővárosban élők közlekedését, azonban más nagyvárosokhoz hasonlóan ez itt is nagy kihívást jelent. Főleg, hogy az eszközök használata, parkoltatása jelenleg szabályozatlan, ezért sok esetben rendetlenséget, közlekedési nehézségeket okoznak Budapest utcáin. A Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ a kerületi önkormányzatokkal közösen kidolgozott egy olyan szabályozási javaslatot, amely a lakosság, a szolgáltatók és a kerületek érdekeit egyaránt szolgálja.

Az új szabályozás főbb pontjai a következők:

  • A megosztott mikromobilitási eszközöket és járműveket (például a MOL Bubi, a Donkey Republic kerékpárjait vagy a BIRD, a TIER és a Lime rollerjeit) csak a kijelölt pontokon szabad majd elhelyezni. A MOL Bubi kerékpárokat egyelőre csak a szokásos gyűjtőállomásokon lehet elérni, de ez a jövőben változhat.
  • A közösségi közlekedési megállóhelyeknél és az egyéb sűrűn lakott területeken tervezett mikroMobilitási Pontokat világoszöld burkolati jelek határolják és táblák jelzik.
  • A mikroMobilitási Pontokat magánhasználatú kerékpárok, rollerek parkolására is lehet használni.
  • A közterület szűkösségétől függően különböző zónákat alakítanak ki a városban: a belvárosban sűrűbben, a külső kerületekben ritkábban hoznák létre a különböző eszközök parkoltatására alkalmas mikroMobilitási Pontokat. Több mint 500 ilyen helyszín már tervezési fázisban van, ezek közül 2022 első felében kb. 100-200 db kivitelezése várható.

A tervezett szabályozás minden szereplő számára komoly előnyöket jelent a jelenlegi helyzethez képest. Az újszerű megoldás kényelmes hozzáféréssel és rendezett, rövid idejű parkolási lehetőséggel ösztönzi a fővárosiakat a kis helyet foglaló, fenntartható közlekedési eszközök használatára, így már csak a Fővárosi Közgyűlés elfogadó határozatára van szükség, hogy véget érjen a rollerkáosz.

Címkék