Le mernénk fogadni, hogy a Gundelről mindenkinek van egy sztorija. Táncra perdültetek egy esküvőn, itt ünnepeltétek a Mama 80. születésnapját, vagy itt tartottátok a hétországra szóló aranylakodalmat. Esetleg hallottatok pár legendás ételről vagy kóstoltatok már Gundel-palacsintát. Ugye hogy a Gundelről mindenki tud mesélni, a történet pedig most folytatódik, ugyanis hosszú bezártság után megújult belsővel, friss étlappal, a Nemzeti 11-gyel és két kiváló séffel – Wolf Andrással és Moldován Viktorral – nyitott újra a leghíresebb magyar étterem.

Gundel Károly öröksége

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész világot bejárta, ugyanis Gundel Károly, az egyik leghíresebb magyar vendéglátós nemcsak a New York-i világkiállításon mutatta meg, mit is tud a magyar konyha, de III. Viktor Emánuel olasz király is a legendás Gundel-fogásokat kóstolhatta 1937-ben. A hírnév azóta töretlen, hiszen Erzsébet királynőtől, Jiří Menzel cseh filmrendezőn át Angelina Jolie-ig számos híresség megfordult az étteremben, hogy megkóstolják a palóc levest, a bakonyi gombaragut, a fogasszeletet Kárpáti módra, a tokaji libamájat vagy a híres-neves magyar desszerteket, például a somlói galuskát vagy a Rákóczi-túróst.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, ezek a fogások mind Gundel Károly ötlete nyomán születtek, és ma már elképzelhetetlen nélkülük a magyar konyha. Gundel nemcsak a legendás ételeket hagyta ránk, de végtelen vendégszeretete, a királyi kiszolgálás, a szórakoztatás és a vidám hangulat, na meg a folytonos gasztronómiai megújulás a mai Gundelnek is alapépítőköve maradt. Ez a Gundel pedig hosszú idő után most újra megnyitja kapuit, immár az Eventrend Group szárnyai alatt, akiknek többek között a New York kávéház megújulását is köszönhetjük.

„A Gundel intézmény, nemzeti ügy, melynek nemcsak története, missziója, de legendás ételei, étlapja és maga az épület is megőrzésre, ápolásra és továbbadásra érdemes. Így arra törekedtünk, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel vegyük kézbe a Gundel újranyitását és irányítását” – mesélte Nagy Gábor, az Eventrend Group egyik alapító-tulajdonosa.

„A Gundel intézmény, nemzeti ügy, melynek nemcsak története, missziója, de legendás ételei, étlapja és maga az épület is megőrzésre, ápolásra és továbbadásra érdemes. Így arra törekedtünk, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel vegyük kézbe a Gundel újranyitását és irányítását” – mesélte Nagy Gábor, az Eventrend Group egyik alapító-tulajdonosa.

A Gundel a legjobb kezekbe került, és nemcsak a belső tér kapott egy kis extra csillogást, de a konyhán is nagy változások történtek. Wolf András és Moldován Viktor vette kézbe a legendás magyar fogások hagyományának ápolását, és az ételek újragondolása helyett a gondoskodásra helyezték a hangsúlyt.

A Gundel mindenki előtt nyitva áll

A Gundel nem egyszerűen újranyit, hanem hosszú idő után szó szerint mindenki előtt megnyitja a kapuit. Sokunkban él az a kép, hogy ide tényleg csak a legjelesebb évfordulókra vagy a legnagyobb ünnepek alkalmával térünk be. Most azonban nemcsak a belső térben porolták le a kissé avítt és már nem annyira hívogató dizájnt, hanem az árakat is ráncba szedték. Anno Gundel Károly is nagy szeretettel fogadott mindenkit, így az Angol Park dámái, a Lizsé bohémjai és az Állatkertbe látogató családok is betértek hozzájuk.

„Gundel Károly örökségét a következő évtizedekben szeretnénk megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, mindezt úgy, hogy ne csak egy kiváltságos körnek legyen elérhető, hanem mindannyiunknak sok örömteli pillanatot szerezzen az itt-tartózkodás” – mondta Polyák Norbert, a Gundel egyik vezetője.

„Gundel Károly örökségét a következő évtizedekben szeretnénk megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, mindezt úgy, hogy ne csak egy kiváltságos körnek legyen elérhető, hanem mindannyiunknak sok örömteli pillanatot szerezzen az itt-tartózkodás” – mondta Polyák Norbert, a Gundel egyik vezetője.

Ezt a sokszínűséget akarja most feleleveníteni a Gundel, így a tavasszal nyitó kert igazi mesevilággal fog várni ránk, de a hangulatosan felújított belső tér is arra hívogat, hogy leüljünk a barátokkal kávézni, együnk egy kiadós ebédet, de a laptoppal dolgozó digitális nomádok előtt is nyitva áll a Gundel kapuja. Aki pedig igazi eleganciára vágyik, az se fog hoppon maradni, ugyanis – mint régen – a hátsó szekcióban minden adott a luxuslakomához a damasztabroszokkal, a Zsolnay porcelánnal és az ezüst étkészlettel. Ha pedig rendezvényre készülünk, a Gundel felső bálterme és pazarul berendezett privát szobái várnak ránk.

Az étlap, ami 80 éve kész van

Gundel Károly vezetése alatt szárnyalni kezdett a vendéglő, és nemcsak azért, mert a vendéglátás nagymestere volt, hanem azért is, mert a magyar és a francia konyha legjobb fogásait tálalta vendégeinek. Az íz- és ételkombinációk, melyeket megalkotott, máig a modern magyar konyha alapjainak számítanak. A Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt, és a Gundel teraszán szolgáltak fel először olyan, ma is népszerű ételeket, mint a Jókai-bableves vagy a Feszty-bifsztek

A hagyományt tehát már nem kellett újraírni, de olyan gondos szakemberek kezére bízták a megújuló konyhát, akik méltó módon és kellő tisztelettel képviselik Gundel örökségét. Ezért kérték fel Moldován Viktort, aki nagy rajongója a klasszikus magyar konyhának, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 14 évig vitt magyaros konyhát Japánban. Viktor munkáját Wolf András segíti, aki a New York kávéházban és a Salon Étteremben megmutatta, hogy mennyire ért a klasszikus nemzeti fogásokhoz, így ketten vezetik a konyhai csapatot.

„Hagyományos, szerethető, érthető konyhát álmodtunk, ahová visszatérnek az eredeti fogások. Az étlap már 80 éve kész van, így azt nem kell újra kitalálni. Az ételeket épp ezért nem megújítani akartuk, hanem átgondolni és gondossággal kezelni” – mesélte Wolf András a Gundel gerincét alkotó étlapról.

„Hagyományos, szerethető, érthető konyhát álmodtunk, ahová visszatérnek az eredeti fogások. Az étlap már 80 éve kész van, így azt nem kell újra kitalálni. Az ételeket épp ezért nem megújítani akartuk, hanem átgondolni és gondossággal kezelni” – mesélte Wolf András a Gundel gerincét alkotó étlapról.

Legendás ételek úgy, ahogy mi szeretjük

A Gundelben nagy hagyománya van a gondosan megszerkesztett és precízen megálmodott menüknek, épp ezért az új étlap központi eleme a Nemzeti 11 lett, az a tizenegy ikonikus fogás, melyek Gundel Károly legfontosabb örökségét képviselik. A tokaji libamáj, a gulyásleves, a palócleves, az Újházy-tyúkhúsleves, a paprikás csirke, a Feszty-szendvics, a mangalica bakonyi módra, a fogas Kárpáti módra, a somlói galuska, a Gundel-palacsinta és a Rákóczi-túrós került be a híres válogatottba

Mi a nyitónap előtt megkóstolhattunk pár fogást, és a palóclevest kanalazva az jutott eszünkbe, hogy abszolút az otthoni ízekre emlékeztet, de azért van benne egy kis csavar, egy kis extra krémesség és a roppanó zöldségekből és fűszerekből áradó frissesség, amit otthon nem kapunk meg. A paprikás csirkében is felfedeztük a nosztalgiát, de azért itt a szaft 48 órán át készül, a hús pedig extra puhán omlott a villánk alatt. 

A desszertek terén is abszolút igaz, hogy nem újragondolták a klasszikusokat, például a Gundel-palacsintát, hanem átgondolták: a jól megszokott ízek precíz harmóniáját a Gundel elefántos logójával díszített csokitallér koronázza. Hogy azért valami új is szülessen, Wolf András megalkotta a Gundel-karikát, a kardamomos, fahéjas, pisztáciás tekercset, ami egy kávéval vagy forró csokival garantáltan nagy élmény lesz.

Gundel-kaland baráti árakon

A Gundel nemcsak az étkezésről, de az egyedi hangulatról és élményekről is szól, épp ezért kérték fel Hergenrőder Ildikó kiváló belsőépítész mellé Meskó Zsolt színházi rendezőt, hogy látásmódjával igazi színházi élménnyé varázsolja a Gundelt. A kávéház közepére például korabeli fiákert álmodtak, ahol a Gundel saját női zenekara játszik egész nap. A századfordulón ugyanis a nagyurak sokszor úgy érkeztek Gundelbe, hogy mögöttük fiákeren húzták a nótát a zenészek.

A megújult Gundel a híres vendégeknek is emléket állít, ugyanis minden asztalt egy-egy művésznek, sztárnak, színésznek, politikusnak vagy Gundel-örökösnek dedikáltak, így helyet foglalhatunk Antonio Banderas, Latinovits Zoltán vagy Arnold Schwarzenegger asztalánál is. A beltérben egy minidzsungel is helyet kapott, így a legváratlanabb helyekről köszönnek vissza a szomszédos Állatkert lakóinak szobor másai.

Ha a Gundelbe megyünk, nemcsak a jó konyha vesz le minket a lábunkról, de a környezet és a hangulat is kiváló, és ezért nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Ha beugranánk egy bőséges villásreggelire, akkor már 2000 Ft-ért izgalmas fogások közül válogathatunk, a kiadós harapnivalók, például a híres Feszty-szendvics 4000 Ft-ba kerül, és a libamájas előételek is ezen az áron mozognak, a levesek 2000 Ft körül vannak, a főételeket 4-5000 Ft-ért kapjuk, a desszertek pedig szintén 2000 Ft körül mozognak. Az adagok ugyanolyan kiadósak, mint Gundel idejében, és akár egy délutáni teára is beugorhatunk, az impozáns sütemény- és szendvicsválogatás kávéval vagy teával két főre 12 000 Ft.

Az biztos, hogy a Gundelbe egyszer el kell menni, de mi mindenkit arra biztatunk, hogy a megújult vendéglőt ne csak a különleges alkalmakra tartogassuk. Ugorjunk be az Állatkert után egy Gundel-karikára, szervezzük ide a barátnős teadélutánt, ebédeljünk egy kiadósat üzleti partnereinkkel, a jégkorcsolyázás után igyunk egy forró csokit, vagy csak üljünk be egyedül, és élvezzük, hogy délelőtt szuper hangulatban dolgozhatunk egy finom Gundel-palacsinta mellett.

A megújult Gundel 2021. december 8-tól reggel 9 és este 22 óra között várja a vendégeket. A részletekről a Gundel új honlapján olvashattok.

Címkék