Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Felújítják végre az Andrássy úton álló MÁV-bérház gyönyörű homlokzatát

A Kodály köröndnél magasodó csodálatos MÁV-bérház külső homlokzatának felújítása már régóta érik. Végre láthatóvá válnak a kosz miatt most alig kivehető, páratlan díszítések.

Az Andrássy út 88–90. alatti, a Kodály köröndnél álló MÁV-bérház 140 éves, ráfért már a felújítás. A PestBuda.hu szúrta ki, hogy az állami tulajdonú ingatlan homlokzatát állítják helyre elsősorban, de kicserélik és javítják a nyílászárókat és elhárítják az épület balesetveszélyességét is. Az egykori MÁV Nyugdíjintézet bérháza műemléképület, közel 5000 négyzetméteres és 110 lakás található benne. A toszkán reneszánsz palotákra emlékeztető bérház 1880–1882 között épült Petschacher Gusztáv tervei alapján. A hátsó homlokzatot leszámítva az egész épületet különleges sgraffito fedi be, ezt Rauscher Lajos tervezte, a figurális elemeket pedig Székely Bertalan készítette. Külön kiemelést érdemel a kovácsoltvas kerítésrács és a kétszárnyú kapu, amit Jungfer Gyula készített. A MÁV bérházat utoljára 61 évvel ezelőtt, 1960-ban újították fel, úgyhogy nagyon ráfért már egy komolyabb fazonigazítás. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A