A ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett Nemzeti Táncszínház a XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a legjobb magyar kulturális épületnek szóló díjat nyerte el a nemzetközi és hazai szakemberekből álló zsűritől. A hazai táncszakma otthona korábban már az Építőipari Nívódíjat is megkapta kulturális középület kategóriában.

A magyar táncművészet 2019-ben lelt új otthonra egy régi gyárcsarnokban, mely a 19. század második felében épült. A Millenáris Parkban álló épület nemcsak kulturális és művészeti tér, hanem találkozási pont és közösségi hely is. Az új színházépület tervezői Zoboki Gábor, Lente András és Orlovits Balázs. A céljuk kettős volt: kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, és úgy átalakítani a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó igényeinek. A zárt ipari csarnokot egy olyan új épületrésszel és főhomlokzattal egészítették ki, amely kapcsolatot teremt a parkkal, nyitott és hívogató. Az átlátható előcsarnok egyszerre része a parknak és színháznak is.

A világ legnagyobb ingatlanszakmai szövetsége, az 1951-ben alakult párizsi székhelyű FIABCI Magyar Tagozata idén huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amire soha nem adtak le még annyi pályaművet, mint 2021-ben. A Nemzeti Táncszínháznak nem ez az első díja, tavaly decemberben nyert már egyet kulturális középület kategóriában, amit a Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumától (ÉMA) kaptak az épület alkotói.

Címkék