Bréking / gasztró

szerkesztés

Minden tizedik ember álma a saját vendéglátóhely – Így gondolkozunk mi, budapestiek a gasztronómiáról

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 11. 22. 12:07

400 vendéglátóst és 1600, a terület iránt érdeklődő „laikust” kérdezett meg a Piqniq Budapest és a Mastercard arról, hogy mennyire vonzó elhelyezkedni most a gasztronómiában, honnan tájékozódunk és mit gondolunk összességében a hazai gasztróról. A kutatás alapján a vendéglátás rengeteg energiát kíván, ennek ellenére a teljesen más szakmát űzők több mint 10 százaléka szeretne saját helyet nyitni a jövőben. Hamarosan pedig indul a Piqniq Patronok, ahol a We Love Budapest is szerepet vállal a már meglévő gasztrovállalkozások mentorálásában.

A budapestiek saját gasztrohelyről álmodoznak

A Mastercard és a Piqniq által készített, Az év gasztrofelmérése – 2021 kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása. A gasztronómiai vállalkozást tervezők jellemzően városlakók, olyannyira, hogy 73 százalékuk Budapesten él.

„A saját gasztrovállalkozás elindításához a nem szakmabeliek gyakran romantikus képzeteket társítanak: sokan esnek abba a hibába, hogy elegendőnek találják a jó ízlést egy hely elindításához, és nem gondolnak bele a nyitással és az üzemeltetéssel járó költségekbe, illetve abba, hogy miként alakul majd át az addig megszokott életvitelük” – mondta Rétfalvi-Kurucz Alexandra, a Piqniq Budapest társalapítója.

A kutatásban részt vevő „laikusok” számára kifejezetten fontos, hogy gasztronómiai ismereteik folyamatosan bővüljenek, képben legyenek a legújabb trendekkel, technológiákkal – függetlenül attól, hogy terveznek-e üzletnyitást, vagy sem. Így a We Love Budapestnél büszkék vagyunk arra, hogy naponta tudunk friss tartalmakkal szolgálni a gasztronómia iránt érdeklődőknek.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Tudásfejlesztés a Piqniq Patronokkal

Kemény munka a vendéglátás – ezt erősítette meg a kutatásban részt vevő 400 ember, akik a gasztronómiai szektor legkülönbözőbb területein dolgoznak: a megkérdezettek 36 százaléka tulajdonos, 24 százaléka szakács, séf, 16 százaléka pedig éttermi alkalmazott. A szektorban dolgozók átlagosan 8 éve vannak a szakmában, a válaszadók körülbelül 40 százaléka több mint 10 éve aktív ezen a területen. A vendéglátásban dolgozók jellemzően napi 9 óránál többet töltenek munkával, viszont az ilyen terhelés mellett is igazán fontosnak tartják, hogy folyamatosan fejlesszék tudásukat.

Ehhez szeretne hozzájárulni a Piqniq Patronok mentorprogram, mely már létező gasztrovállalkozásoknak szeretne segítséget, fejlődési lehetőséget biztosítani, így például a Masterclass, a Dreher és az Eisberg mellett a We Love Budapest is a mentorok között szerepel.

Folyamatos programokkal indul a Piqniq 2.0

A gasztronómia iránt rajongó és a saját vállalkozás indítását mérlegelő „laikusokra”, valamint a tanulásra és a fejlődésre nyitott szakmabeliekre fókuszál a Piqniq Budapest most induló, a Mastercard által támogatott programsorozata.

„A gasztronómia igazi mainstreamterület lett, a szó legjobb értelmében: a híresebb séfek igazi sztárok, a jó éttermek kultusza az egekben van, az evés-ivás pedig az egyik legfontosabb örömforrásunkká vált a pandémia alatt. Fontos számunkra, hogy a vendéglátásban ne csak a fizetésnél, hanem az élmény egészénél jelen legyünk – ennek biztosítására pedig tökéletes partner a Piqniq, ami az ország top éttermeit, szakembereit és a gasztrorajongóit ülteteti egy virtuális asztalhoz” – mondta el Szalkai Réka, a Mastercard marketingvezetője.

A Piqniq 2.0 november végén az alábbi, folyamatosan bővülő programokkal indul:

  • Piqniq Patronok  mentorprogram már létező gasztrovállalkozásoknak: az ország legmenőbb gasztrovállalkozásait tömörítő közösség tagjai közül 25-en, például a Masterclass, a Dreher, az Eisberg és a We Love Budapest mentorálják a jelentkező gasztrovállalkozásokat;
  • Podcastok laikusoknak és szakmabelieknek: a hazai gasztronómia legfontosabb trendjeit veszik majd górcső alá rendszeresen jelentkező podcastjukkal;
  • How-to-anyagok – üzletvezetőknek és a nyitás gondolatával játszó laikusoknak: gyorsan befogadható és beépíthető, iparági szakemberek tudásából építkező cikksorozat vállalkozásfejlesztés témában;
  • Bepillantás a kulisszák mögé – riportsorozat a hazai gasztrotérről mindenkinek, aki szereti: rövid videókon keresztül mutatják be a hazai gasztronómia ismert és kevésbé ismert arcainak történetét.

 

A Piqniq Budapestről

A Piqniq Budapest nyitott közösségként köti össze a gasztronómia szereplőit, teret adva a fejlődésnek és a közösségépítésnek. A közösség aktív tagjainak száma eléri a 3000 főt, a gasztrovállalkozások közül többek között a budapesti 101Bistro, a Dobrumba, az Espresso Embassy, a Freyja, a Fruccola, a SALT, az őrségi Pajta, a tatai Platán, a pécsi Reggeli, a balatoni Villa Kabala, illetve a termékgyártó cégek közül például az Eisberg salátagyár, a Dreher Sörgyárak és a Valoryz rizstermelő cég is a tagja. 2020-ban három hónap leforgása alatt több mint száz szakember megszólaltatásával, 25 gasztrotémát feldolgozva futtatott közös kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard. A Piqniq Budapest munkáját továbbá olyan szakmai kezdeményezések és szakmai szervezetek segítik, mint a Bridge Budapest, a Loffice, a Kutyabarát, a Felelős Gasztrohős és a We Love Budapest.

Hasonló tartalmak

Admin mode