November közepén sem fogtok hiányt szenvedni programokból, ugyanis a következő hét napban is sokféleképpen tölthetitek el a szabadidőtöket. Szent Márton napja alkalmából például az Etyeki Gasztrosétányt járhatjátok végig, ahol különböző módon elkészített libaételeket kóstolhattok. Ha kreatív kikapcsolódásra vágytok, akkor az AGNESKOVACS Studióban karkötőt készíthettek magatoknak vagy akár ajándékba. De beszerzési körútra is indulhattok: csütörtökön a Nanushka Archive eseménye és a Repertory Slow Shopping Days a This is Ready közreműködésével vár titeket, a szombati Mini Tribal Marketon természetközeli cuccokkal találkozhattok, vasárnap a 4. Fény Utcai Börzén használt és új zenei kiadványokat vehettek, csereberélhettek, a Makers Marketon pedig egyedi tervezői termékeket vásárolhattok. Ezenkívül a kultúrakedvelőknek jó néhány filmet, kiállítást, színdarabot és koncertet gyűjtöttünk össze.

November 11., csütörtök

The Nanushka Archive

Nanushka Archive egy négy napon át tartó lehetőség lesz arra, hogy olyan darabokat szerezzünk be, melyek meghatározzák a márka dizájnfilozófiáját. A pop-up vásárt a Hold utca 21. szám alatt rendezik meg.

További infók 

This is Redy x Repertory Slow Shopping Days

Repertoryban havi rendszerességgel rendezik meg a Slow Shopping Dayst, melynek novemberi alkalmán a This Is Redy menstruációs bugyijai is bemutatkoznak. A Repertory tervezői kedvezményekkel és újdonságokkal is készülnek: új ékszereket mutat be a Mama Kin, a régi darabokra pedig 20% kedvezmény lesz, de a DAIGE legfrissebb merítéséből is lehet majd válogatni, míg a lakásdekorért a tār.lucā.kerāmikā és a Greenway Candle fog felelni.

További infók

Dóra Ádám: Chunky Steps

Dóra Ádám Chunky Steps című sorozata a globális pandémia alatt indult ciklus. A vásznon megjelenő sneakerportrék a formalista és modernista művészet nyelvezetével élő, figurális olaj- és akrilképek, melyek a popkultúrából, pontosabban a divat világából táplálkoznak. A művész változatos anyagi minőségek és taktilis textúrák tudatos keverésével hívja elő modelljeit, amelyek mind különböző, de egyben összefüggő univerzumot alkotó természeti tájakban jelennek meg. Minden egyes festményen fellelhető egyfajta nagyvonalú karakterengedékenység, annak ellenére, hogy a cipők fő stílusvonala mindig felismerhető: saját személyiséggel rendelkeznek. A magával ragadó kiállítást november 11. és 30. között tekinthetjük meg a Nagyházi Contemporaryben.

További infók

Margot Welcome!

Margot Budapest csapat újabb izgalmas márkákkal bővül, a már jól ismert brandek mellett az ATAK PELIF, az ANITATOTH és a LINDASIETO termékei is megtalálhatók lesznek mostantól a polcokon. Ezzel együtt maga a bolt is új köntösbe öltözik, mindezek apropójából pedig november 11-én személyesen is találkozhatunk majd a tervezőkkel az Irányi utca 10-ben.

További infók 

November 12., péntek

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. Szinyei fő művei kulcsszerepet játszottak a modern magyar művészet megteremtésében: a Majális, a Lilaruhás nő, a Pacsirta vagy a Léghajó a legismertebb magyar festmények közé tartoznak. Festményei – a tökéletes kompozíció, a képek átütő ereje, üdesége, merész színhasználata és sajátos természetábrázolása – mindannyiunkra hatnak.

További infók 

Karkötőworkshop

Az AGNESKOVACS letisztult bőr karkötői a kezdetek óta a márka nagy kedvencei közé tartoznak. A november 12-i workshopon most bárki elkészítheti a saját darabját az AGNESKOVACS hangulatos budai stúdiójában.  

További infók 

István, a király

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében mutatta be Szörényi Levente és Bródy János csaknem 40 éve töretlen népszerűségű rockoperáját, az István, a királyt 2020 őszén a Magyar Állami Operaház. A szimfonikus átirat Gyöngyösi Levente zeneszerző munkája, aki a legnagyobb tisztelettel adózik az alkotás előtt. A darabot a zenés színházi rendezők doyenje, Szinetár Miklós vitte színre, aki az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezte a hangsúlyt. Ebben nyújtott segítséget Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlete, Velich Rita a történelmi kort megidéző, míves jelmezei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, amelyben a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre. (x)

További infók 

Szokol Judit–Fabacsovics Lili: Csend-etűdök

Egy egyetemista lány, aki vágyai netovábbját éli, mégsem boldog. Egy huszonéves zenész, aki nem mer tenni az álmaiért. Egy vlogger, aki közösséget szeretne építeni, de nem találja a megfelelő eszközöket. Egy nagymama, aki a családjával csak online találkozik. Egy negyvenes férfi, aki talán már nem is ebben a világban él… Öt alak, akikkel már mind találkozhattunk valahol – vagy akikben akár magunkra ismerhetünk.

Csend-etűdök különleges zenei világát Matisz Flóra Lili és Lovász Ákos alkotta meg, a történeteket átszövő vetítések Bredán Máté munkái. Az előadás novemberben két alkalommal, 12-én és 13-án, 19 órától látható a Szkéné Színházban.  

További infók

Poppea megkoronázása

Az Opera Eiffel Műhelyháza újra műsorra tűzte nagy sikerű darabját, Claudio Monteverdi barokk operáját, a Poppea megkoronázását, melyet Keszei Bori címszereplésével novemberben négy alkalommal is láthatunk: november 10-én és 12-én 20:00 órától, valamint november 20-án és 28-án 11:00 órától. A történetet Almási-Tóth András, az Opera művészeti vezetője mai környezetben, stilizált díszletek között állította színpadra. A látványvilágot Izsák Lili díszletei és Lisztopád Krisztina jelmezei teszik teljessé. A darab rendhagyó formában, Bella Máté zeneszerző által az intézmény felkérésére készített hangszerelésben szólal meg, amelyben szerepet kap a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra tagjaiból álló dzsesszkvintett is. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Sándor Szabolcs dirigálja. (x)

További infók 

November 13., szombat

A zene éjszakája 2021

November 13-án, szombaton a klasszikus zene kiszabadul a koncerttermekből és átköltözik Budapest legkedveltebb kocsmáiba, szórakozóhelyeire, kávézóiba. Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapest Brand immár ötödik alkalommal rendezi meg A zene éjszakáját, ahol a lehető legkötetlenebb formában élvezhetik az ingyenes minikoncerteket a fővárosiak.

További infók 

Libadalom Etyeken

Az Etyeki Gasztrosétány ezúttal Márton-nap alkalmából telik meg élettel: november 13-án a libaételek kerülnek a középpontba, a legjobb etyeki borokkal kiegészülve.

További infók 

Bor, Márton, performansz – Élő zenés borkóstoló a BTM Vármúzeumban

Budapesti Történeti Múzeum  Vármúzeum és az Etyeki Kúria Borgazdaság izgalmas, élő zenés gasztronómiai élménnyel készül Márton-nap alkalmából. Az est folyamán a tárlatvezetésen megismerhetjük az egykori híres budai borvidék történetét, amelyet a filoxérajárvány pusztított el, de emlékét az Etyek-Budai borvidék máig őrzi. Ezt követően kezdetét veszi a zenés borkóstoló, amelyen az Etyeki Kúria Borgazdaság sommelier-je mutat be hat kiváló tételt. Megismerkedhetünk a Méthode Charmat, a Pláne Frizzante White, az MSP Wild Fermented Sauvignon Blanc, a Chardonnay, a Kúria Red és a Pinot Noir borkülönlegességekkel. Az izgalmas nedűket finom ételek is kísérik, a Márton-napi ínyenc gasztrofalatkák között kóstolhatunk füstölt libamellet kürtös etyeki kecskesajtmousse-szal és körtével, pulled libacomb burgert, valamint libarillette-et fokhagymás szilvával. A hangulatot Balogh László, a Roma Soul együttes gitárosának akkordjai teszik teljessé. (x)

További infók 

Hangmás, vendég: Polldarier

Sok év után egy estére újra színpadra áll a Hangmás, a 2000-es évek második felének meghatározó indie rock zenekara. 2015-ben a zenekar felfüggesztette a működését, és azóta csak egy alkalommal, 2017-ben, a Funeral Party Budapest című első lemezük 10. évfordulóján álltak újra együtt színpadra. Most a Rest in Parties válogatás vinylmegjelenését követően a zenekar egyetlen koncert idejére újra összeáll, és november 13-án az A38 Hajón játssza el kultikus dalait.

További infók 

Mini Tribal Market

A november 13-i Mini Tribal Marketon olyan tervezők alkotásaival találkozhatunk, melyeket a természetközeliség ihletett mind anyaghasználatukban, mind dizájnjukban. A vásárnak a Zichy Jenő utcai Jenő Bár ad otthont.

További infók

November 14., vasárnap

Makers Market Budapest

A budapesti dizájnereket és kézművesalkotókat bemutató Makers of Budapest projekt legújabb kezdeményezéseként valósul meg a Makers Market Budapest, egy havi rendszerességű vásár, ahol a dizájnra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. A vásár helyszíne a nemrégiben megnyílt Turbina Kulturális Központ, egy izgalmas és friss összművészeti kulturális befogadótér a Józsefváros szívében. A Makers Marketon két Punch Needle-workshoppal is várnak minket a LOOP Project együttműködésében, melyek témája a kör lesz.

További infók 

6. Európai Art Mozi Nap

Hatodik alkalommal várja a művész mozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amely változatos programkínálatával az európai filmművészet sokszínűségére és az art mozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt 2016 óta minden évben megrendezett nemzetközi eseményt idén már 37 ország több mint 600 art mozijában tartják meg egy időben, november 14-én.

A vetítési programot restaurált filmklasszikusok színesítik, a közelmúltban elhunyt jeles hazai alkotók, Jankovics Marcell animációs filmrendező, grafikusművész és Szomjas György filmrendező előtti tisztelgésként.
 
További infók 

A Zeneakadémia születésnapja: Medveczky Ádám és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Zeneakadémia 1875. november 15-én, öt tanárral és 38 növendékkel kezdte meg működését, a hagyományos évfordulós koncerten ezúttal Banda Ádám hegedűművész működik közre.

Liszt Ferenc Az ideálok című, Schiller költeményét követő szimfonikus műve mellett, amelynek mottója szerint „életünk legfőbb értelme, hogy ragaszkodjunk ideálunkhoz, és szüntelenül munkálkodjunk megvalósításán”, elhangzik Erkel, Kodály és Bartók egy-egy műve is.

További infók

4. Fény Utcai Börze
 

November 14-én negyedik alkalommal rendezik meg a Fény Utcai Börzét, a használt és új zenei kiadványok (vinylek, könyvek, CD-k stb.) adásvételét, csereberéjét a Fény utcai piacon.
 
További infók 

November 15., hétfő

Gyász és pszichoanalízis

gyásszal és veszteséggel kapcsolatos élmények a létezés velejárói, mégis vannak olyan időszakok, amikor kitüntetett egyéni és tudományos figyelmet kapnak. A pszichoanalitikus koncepciók – elsősorban Freud Gyász és melankólia című írása, valamint Lindemann szakaszelmélete – jelentős szerepet játszottak a gyász elméleteinek kialakításában, kevésbé ismertek azonban ezek kötődéselméleti továbbfejlesztései vagy a mai szelfpszichológiai elképzelések. Az Imágó Budapest legújabb, Gyász és pszichoanalízis című folyóiratszámában és a bemutató kerekasztal-beszélgetésen ezek terápiás alkalmazásairól is szó lesz, érintve a sokszor tabunak számító segítői gyász témáját is (mentősöknél és a Covid-19-járvány hatására terapeuták munkájában).

További infók 

Hajdu Szabolcs: Egy százalék indián

Az Egy százalék indián a nagy sikereket elért Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című előadások folytatása. Az egymással csak a formanyelv és a témameghatározás szintjén rokonítható sorozat következő darabja újabb továbblépés a jelenkori középosztály aktuális problémáit feldolgozó univerzumban.

Míg az Ernelláék Farkaséknál esetében a gyerekneveléssel kapcsolatos viták, a Kálmán-napban az intimitás, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és az ezzel kapcsolatos morális kérdések okozzák a párkapcsolati válságot. Az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartási modellek, hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál. Az érdekes darabot november 15-én, hétfőn a B32 Galéria és Kultúrtérben láthatjuk.

További infók 

November 16., kedd

VI. Open Fesztivál

November 16. és 20. között érkezik a VI. Open Fesztivál, a MU Színház közösségi és részvételi színházi fesztiválja, amely workshopokkal is kiegészül. Az idei fesztiválon a színház mellett a mozgásra és a zenére kerül a hangsúly, az események a pandémia okozta állapotokra és személyes, városlakói igényekre egyaránt reflektálnak.  

További infók

A művészet templomai: Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében

A háború sújtotta Franciaországban Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott és az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását és megalkotta a Vízililomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát. A másfél órás ismeretterjesztő alkotást kedden 18:00-tól a Várkert Bazárban élvezhetjük.
  
További infók 

November 17., szerda

101Bistro presents: Sake Dinner vol 1.

November 17-én érkezik a 101Bistro első, speciális degusztációs vacsorája Keve Márton séf tálalásában, melynek fókuszában a szaké lesz. A szakészelekciót Tallián Dóra, a World Sake Imports EU regionális menedzsere, szaké-sommelier (a Finesake Budapest alapítója) és Juhász Panka, a Finesake Budapest társalapítója mutatja be egy edukatív előadás keretében.
 
További infók 

Roma Jazz Fesztivál

Roma Jazz Fesztivál célja, hogy bemutassa a romák műfajon belüli kimagasló eredményeit, ezzel reprezentálva a roma jazz jelenét. A klasszikus értelemben vett gipsy jazz műfajával ellentétben, a Kárpát-medencei ötvöződés egy sajátos játékmódot jelent, melyben gyakran megjelennek a térségre jellemző hangszerek: a hegedű, a cimbalom vagy éppen a klarinét. A magyarországi roma jazz még ezen is túlmutat, hiszen a legkiválóbb hazai művészek egy sajátosan honi roma zenei nyelvezetet alkottak.
 
További infók 

Címkék