A bulinegyed egyik legkülönlegesebb helye volt a Nyár utcában 2013-tól működött Beat On The Brat (BOTB), ami egy belvárosi bérház alatt, félig a föld alatt lévő autómosóból és benzinkútból lett kialakítva. A Covid okozta lezárások eredményeképpen a BOTB is bezárni kényszerült, mivel a hely fölötti épületen túladott a tulajdonos. A Beat atyja, Lévai Janesz ekkor talált rá a budai oldalon, a Margit híd közelében lévő, Frankel Leó utcai üzlethelyiségre, ahol némi előkészítő munkálat után most végre megnyílik az egykori éjszakai szórakozóhely nappali verziója lemezkuckóval, kávézási, sütizési és italozási lehetőséggel. Megnéztük az új Beat On The Bratet, ahonnan elégedetten és azzal a megnyugtató tudattal távoztunk, hogy amíg nem lesz újra éjszakai BOTB, addig a nappali hely is tökéletesen megfelel. Ha pedig lesz majd nappali és éjszakai is egyszerre – az maga lesz a Kánaán!

Fontos leszögezni az elején, hogy a most megnyitó új Beat On The Brat nem éjszakai szórakozóhely, mint amilyen a régi volt, így nem véletlenül szerepel az sem az új nevében, hogy Vinyl & Bar. Az új Beat nappali hely lesz, bár, kávézó és lemezbolt egyben, ahol enni is lehet majd, első körben csak sütiket, aztán majd komolyabb konyha is lesz a jövőben. A lemezboltrészleg hétkor bezár, a vinyleket betolják hátra, és akkor kissé feltekerik a szőnyeget meg a hangerőt, péntek és szombaton DJ is lesz. Mindennap délelőtt nyitnak és este 11-ig lesznek nyitva, vagyis az új BOTB tényleg nappali hely lesz, ahol rendesen, zeneszóra alapozhatjuk meg az éjszakai bulit, amit már valahol máshol töltünk el.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a Beat On The Brat-bulikról, amik most egy darabig máshova kihelyezett estként működnek majd, havi rendszerességgel. Már csak azért is, hogy a jól bejáratott név ne kopjon ki az éjszakából. Nyáron már tartottak pár próbabulit a Gólyában meg a Toldiban, és mind a kettő nagyon jól sikerült. A jövőben a Toldi lesz a helyszíne a BOTB-buliknak, idén még kettő várható: egy novemberben és egy másik szilveszter előtt. A hosszú távú terv viszont mindenképpen az, hogy a nappali hely mellett valahol majd egy éjszakait is újra beindítsanak. Már csak azért is, mert

a BOTB feje, Lévai Janesz mindig is bulikat szervezett. 15 évig vitte a Gumipop klubesteket és koncerteket, majd nem sokkal később, amikor 2012-ben azt befejezte, megnyitotta a Nyár utcai Beat On The Bratet. Onnantól kezdve pedig már egyenesen oda szervezett minden megmozdulást.

a BOTB feje, Lévai Janesz mindig is bulikat szervezett. 15 évig vitte a Gumipop klubesteket és koncerteket, majd nem sokkal később, amikor 2012-ben azt befejezte, megnyitotta a Nyár utcai Beat On The Bratet. Onnantól kezdve pedig már egyenesen oda szervezett minden megmozdulást.

A Beat On The Brat 7 éven át működött. Azért szerettük, mert bár korántsem volt tökéletes, mégis nagyon más volt, mint a többi hely. Szűkös volt a tánctér, így kevesen rophatták egyszerre, egyes estéken pedig mi, vendégek, ha sokan voltunk, gyakran kiszorultunk a hely előtti fedett folyosós részre. Mégis imádtuk, mert azok a zenék, elsősorban is a 70-es, 80-as, 90-es évek alter zenéi – punk, new wave, gitár- meg szintipop és minden, ami a hangulatba belefért – csak itt szóltak. Meg persze sok újabb, későbbi zene is. A BOTB-t igazán nem lehetett nosztalgiával vádolni, inkább egy szellemiség élt tovább a helyen.

Amikor a Beat On The Brat bezárt, Janesz – önmagát is meglepő módon – nem volt annyira szomorú, amiben talán az is közrejátszott, hogy a Frankel Leó utcai lehetőség szinte ezzel egy időben érkezett. Azonnal lecsapott rá. Egyfelől megérezte benne a fejlődés irányát, másfelől ez egy felfutóban lévő környék, ahol még olyan helyek is találhatók, amik bizonyos fokig szellemi rokonai (lehetnek) az új Beat On The Bratnek, mint a Bambi és a Bem mozi.

A Beat On The Brat punkos, new wave-es karakterének meghatározó elemei a falakat sűrűn borító plakátok, amik koncerteket, lemezeket és filmeket reklámoznak. Bár Janesznek már a BOTB előtt is volt szép gyűjteménye, igazából 2013 után feküdt rá jobban a beszerzésre, elvégre már a régi hely falait is plakátok fedték be. Az egyik fő beszerzési forrás a Musicland lemezbolt, illetve Janesznek volt egy remek londoni kapcsolata is egy plakátragasztó cégnél, ahonnan öt-hat éven át folyamatosan érkeztek a plakátok. Persze ezek nagy része maradt a régi helyen, nem voltak leszedhetők – egy-két kivétellel. Ott – még ha eldugva is, de – kint volt egy Nicki Minaj-meg egy Avicii-plakát is, az új Beatben ilyen már nem lesz. Most szinte minden plakát a falakon van, még egyetlen üres felület vár arra, hogy teleragasszák, és már az is megvan, hogy mivel – csak még nem érkezett meg a posta.

Már a régi Beatben is voltak megvásárolható vinyllemezek, a hagyomány pedig az új helyen még nagyobb szerepet kap. A Nyár utcában még a sörösrekeszeken, 1-2 dobozban pihegett pár lemez, ami egy bónusz volt a helytől. A Frankel Leó utcai helyen viszont már az előtérbe vannak tolva a vinylek, ráadásul jóval több közül válogathatunk most, mint anno. A vinyl marad a fő profil, de idővel szeretnének majd árulni itt kultkönyveket, képregényeket, VHS-eket, kazettákat meg persze CD-ket is. De szigorúan benne maradva a korban, a 80-as, 90-es évekre fókuszálva. Amit az új Beat On The Brat zenei kínálata is követ. Aki pedig friss, mai zenékre vágyik, az valahol máshol keresgéljen, ne a Beatben, mert itt a jelen múltja található – legalábbis zeneileg. De minden más a mának meg persze a pillanatnak szól.

Címkék

Elérhetőségek

Beat On The Brat Vinyl & Bar 1027 Budapest, Frankel Leó utca 14. Facebook-oldal