10-es úton hazafelé tartók, Pilist járó kirándulók és Bécsi út mellett bringázók – az a jó hírünk van, hogy Óbuda peremén nyitotta meg második helyét az Artizán pékség, minőségi kézműves pékáruval, finom kávéval és frissen facsart levekkel.

Fekete Gergőt nem kell bemutatni azoknak, akik a rajongói a kizárólag helyben, kiváló hazai alapanyagokból készült, kézműves kenyereknek és pékáruknak. A hazánkban tíz éve zajló pékforradalom egyik vezéralakja többek között angol, francia, holland, dán, német munkatapasztalat után tért haza, hogy itthon valósítsa meg gyerekkori álmát és megnyissa saját pékségét. Úgy, ahogy ő szeretné.

Nem kell nélkülöznünk Gergő remek pékáruját a hosszú évek alatt megszeretett Hold utcai üzlet felújítása alatt sem, hiszen egyrészt a mellette lévő zabkásázóban vásárolhatunk a termékek közül, múlt héten pedig a korábbi pékségénél jóval nagyobb alapterülettel nyitott új boltot a Bécsi úton. Tudatos döntés eredménye a belvárostól távolabbi üzlethelyiség, hiszen nem csak Budapest szívében lehet igény a minőségi pékárura.

Az üzlet alapterülete lényegesen nagyobb a Hold utcai bolténál, a belső teret pedig egyfajta őszinteség jellemzi. Úgy alakították ki, hogy a vásárlók minél jobban lássák a sütési folyamatot, a pékség dolgozói pedig a vásárlókat. A nagyobb tér segítségével a minőség megtartása mellett válhat hatékonyabbá a termelés, persze mi ebből vásárlóként csak annyit érzékelünk, hogy elképesztően kielégítő érzés figyelni a kasszaháttérben elsuhanó, péksütikkel megrakott gurulós kocsikat, érezni a kenyérillatot, hallgatni, ahogy őröl a kávégép.

A kínálat amúgy a régi. Minek változtatni a jól bevált recepteken? Zabkása és ebéd egyelőre nincs, ellenben finom kávét (eszpresszó 550 Ft, latte 820 Ft) és frissen facsart gyümölcsleveket (400 Ft/dl) ihatunk a péksüteményünkhöz. Vehetünk habkönnyű és foszlós kalácsot (900 Ft), teljes kiőrlésű (1050 Ft), kovászos (990 Ft) és másfajta kenyereket, és az Artizán díjnyertes bagettjeiről (510 Ft) se feledkezzünk meg. 

A péksütemények közül pedig itt is kóstolásra csábít a jól bevált ízbomba, a bogyós gyümölcsökkel és pudinggal hódító Insta-sztár, a kardamomos-vaníliás masni (550 Ft), bár szerintünk abszolút vetekszik vele a Bostock (590 Ft), ami egy mandulakrémmel és mandulaszirmokkal sütött kalácsszelet... És most úgy érezzük, hogy az ízéről és a remek textúrákról nem is kell többet mondani. A pult tetején pedig fonott kosárban szelíd, kerekded külső mögött bújik meg a város szerintünk egyik legjobb túrós pogácsája (200 Ft), ebből érdemes egyszerre kettőt venni, úgysem tudunk betelni szaftos, könnyed belsejével, de a juhtúrós sajtos rudat (390 Ft) vagy a croissant-t (510 Ft) is kipróbálhatjuk.

A remek sütemények mellett natúr borokat, YouTyúk tojásokat, saját márkás lisztet (490 Ft) és granolákat (1590 Ft) is választhatunk, reggelire pedig friss Croque Madame-ot (1690 Ft), Monsieur-t (1590 Ft) vagy frittatát (790 Ft) kóstolhatunk boldog csirkék tojásaiból a hét összes napján nyitva tartó boltban. 

Focaccia már most is háromféle ízben kapható, de a továbbiakban még jobban fókuszálnak majd erre a termékre, várhatóan egyre több változatot kóstolhatunk, és többféle melegszendvics is lesz. Érdemes lesz tehát ősszel a Pilisbe kirándulni mindannyiunk számára, nemcsak a természet szépségei miatt, hanem azért is, mert akár a túrázáshoz is jótékony energiákkal tölthetjük föl magunkat.

Címkék

Elérhetőségek

Artizán Óbuda 1037 Budapest, Bécsi út 314. Facebook-oldal Weboldal