Mi is lehetne tökéletesebb egy fárasztó nap után, mint Pestről végigcsorogni a Duna-parton egy jó fagyiért? Szerintünk semmi, így nagyon örülünk, hogy a Pozsonyi út után a BudaParton már egy nagyobb, látványosabb és több szolgáltatást nyújtó Cioccolattéban élvezhetjük a remek olasz fagyikat.

A kellemesen langyos délutánon szippantottam egy utolsót a vízillatú levegőből, mielőtt megérkeztem, hogy fagyikat kóstoljak a Kopaszi-gát mögötti új lakóparkban nyílt Cioccolattéban. Budapest egyik legjobb fagyizója nemcsak új helyszínnel, hanem új ízekkel, szolgáltatásokkal is bővült. A tulajdonosok, Szilvia és Giuliano ugyanazt az átláthatóságot és őszinteséget kínálják boltjukban, amit eddig talán csak a hazai látványpékségeknél szoktunk meg.

Az üzleten belül, üveg mögött helyezték el a fagyiműhelyt, így a pasztőrözőberendezést vagy a frissen elkészített, illatozó karamellt látva kétségünk sincs afelől, hogy a gyártás folyamata itt aztán tényleg a jó minőségű zsíros tejjel vagy a sörbetalap elkészítésével kezdődik, majd a legtisztább  alapanyagok hozzáadásával folytatódik. A látványműhely előnye továbbá az is, hogy a hűvös fagylalthoz most végre illatokat is tudunk kapcsolni, ha pedig jó az idő, az üzlet előtti asztaloknál fagyizhatunk. A tágas, letisztult, mégis játékos belső tér központja persze a hatalmas fagylaltpult, mellette csokicsap és süteményespult kapott helyet.

A menő olasz fagyizókat megidéző élmény nem véletlen. Szilvia és Giuliano szenvedélye annyira nem ismer határokat, hogy Olaszország egyik legjobb fagyinagymesterénél, Maurizio Poloninál tanulták ki a szakmát. A koronavírus alatt pedig a Sweet Escape-kampány keretében tíz héten át péntekenként más országokat idéző fagyikkal várták a vendégeket. Az utazás hiányából új insiprációt merítve többek között Görögország, Izrael, India és Thaiföld ízeit hozták el a vendégeknek, és bemutatták, hogy a babka, a tzatziki, sőt még a paradicsomleves is kiváló édes ízekhez nyújthat inspirációt.

Az itteni fagyik titka a remek alapanyagokban és az egyszerűségben rejlik. 30 vagy 50 grammos gombócokat kérhetünk tölcsérben vagy papírdobozkában. Az öntetek és a szórócukrok nem a Cioccolatte világa; a csokicsapból csorgó sűrű csokiból viszont szívesen megöntözik majd a fagylaltunkat. A műhelyben a gyümölcsös ízekhez kiválóan passzoló sörbetes és tejszínes alappal is készülnek fagylaltok (420–450 Ft, junioradag 320 Ft). Mi mindkettőt kipróbáltuk, és nem tudjuk eldönteni, hogy melyik a kedvencünk. Még szerencse, hogy a fagyinak az a legjobb tulajdonsága, hogy egyszerre több gombócot is lehet belőle enni. A tejszínes alapúak közül nagy kedvencünk a sós pisztácia, amely a nyári melegben a frissességnek egy különleges aspektusát mutatja be, de a brontei pisztácia is remek választás, az IGP mogyorót pedig nem érdemes kihagyni.

A felfrissülés második neve: sörbetalapú fagyi. A Cioccolattéban ennek olyan ékes bizonyítékait kóstolhatjuk, mint a bazsalikomos-citromos fagyi, amelynek frissítő, zöld ízei mindannyiunkban felidézhetik azt az élményt, amikor egy árnyékot adó fa alatt ülünk, a frissen vágott fűben. A mentás görögdinnye is kiváló, a mangó pedig az egyik legédesebb indiai fajtából készül.

Muszáj külön megemlítenünk a csokis ízeket: Ha semmi más nem lenne az üzletben, csak az ottjártunkkor kóstolt narancsos csoki és dominikai étcsoki, már akkor is megérné keresztülutazni az egész várost. Itt az ideje, hogy megtapasztaljuk a csokifagyiban a cukor helyett a jó minőségű kakaó mély és változatos ízét egy mindenki számára közérthető és élvezhető formában.

Ha pedig hűvösebb napon érkeznénk a Cioccolattéba, akkor sem kell üres kézzel távoznunk, hiszen remek olasz sütikkel, szuper tiramisuval és cannolival várnak bennünket, de a hűvösebb hónapok beköszöntével a kínálat fokozatosan bővülni fog. A sütikhez pedig remek, sötét pörkölésű kávé tartozik, amit egy kis trieszti családi üzemből szállítanak. Az a cél, hogy az egyes olasz tartományok kávévonulatát is bemutassák nekünk. Mindenképpen próbáljuk ki a nápolyi kávét (850 Ft), amelyben egy csepp mogyorós meglepetést találunk, de ha nem vágyunk különlegességekre, akkor a sima eszpresszó (450 Ft) is nagyon finom.

A hely egyelőre soft nyitvatartással, hétköznapokon 12 és 20 óra között üzemel, de a későbbiekben ez mindenképp bővülni fog, és számtalan ötlet, meglepetés is vár majd minket. Elképzelhető, hogy egyszer majd igazi szicíliai granitát is kóstolhatunk... Szilvia és Giuliano szerint nagyon megéri különleges ízpárosításokkal és felső kategóriás alapanyagokkal dolgozni, ugyanis Magyarország tele van kíváncsi és bevállalós fagyiimádóval, akik megbecsülik az odaadást, érdemes értük dolgozni. Mi pedig nagyon örülünk annak, hogy ezt így látják.

Címkék

Elérhetőségek

Cioccolatte BudaPart 1117 Budapest, Buda-part tér 3. Facebook-oldal