Tavaly ősszel, a lezárások idején kezdte meg működését a tajvani konyhát népszerűsítő 101Bistro – kiszállítással. Ez akkor merész húzásnak tűnt – egy ismeretlen hely itthon jószerével ismeretlen konyhával –, ám bejött. Az ételeiket sokan megkóstolták, a bisztró nevét pedig megjegyezték, mivel a finom távol-keleti kaják ízlettek a virtuális vendégeknek. Most viszont változik a leosztás: a 101Bistro megnyitotta ajtaját a Széll Kálmán téren, a Nemdebár és a Pingrumba között, így az új menüsor miatt nem kell már rendelni, hanem helyben tesztelhetjük, mit is tud a tajvani konyha. Annyit elárulhatunk: nagyon sokat.

A 101Bistro budapesti felbukkanásáról tavaly ősszel mi is beszámoltunk, és méltattuk is: amellett, hogy a hely hiánypótló a városban, a konyhája is kiváló. A pár hónapig tartó rendelős időszak arra mindenképpen jó volt, hogy a három alapító-tulajdonos – Keve Márton séf, illetve Lu Boyin és Muha Máté – felmérje, hogyan is viszonyul Budapest lakóinak gasztronómiai izgalmakra vágyó része a tajvani konyhához. Az eredmény pedig az lett, hogy elég jól, úgyhogy most már duplán is lehet szintet emelni. Egyfelől mert már lehet, másfelől pedig azért, mert a tajvani konyha és a bisztró is jelesre vizsgázott ez alatt a pár hónap alatt. 

Bár már régóta ismerik egymást, de hárman háromfelől érkeztek. Márton séf némi itthoni főzögetést követően előbb Angliába ment tanulni, onnan Dániába, a világhírű Noma étterembe, majd Mexikó és a szintén világhírű Pujol következett, végül Spanyolország, ahonnan pedig hazajött. Boyin kínai származású, de Magyarországon született és nőtt fel. Ő nyitotta a Kazinczy utcában a Ramenkát, de azt még egyedül. Ezt követően pár évet Kínában töltött – ott kötött barátságot jó pár tajvanival, akiken keresztül a tajvani konyhát is alaposabban megismerte. Máté egy multinál dolgozott, majd 5 évig New Yorkban vezetett egy szabadulószobás vállalkozást, aztán ő is hazajött. És akkor ők hárman ismét találkoztak, ebből lett a 101Bistro. 

A mostantól nem csak virtuálisan létező bisztróban kétféle étlap van. A 11.30-kor nyitó és 21.30-kor záró helyen 15 óráig az Ebéd névre hallgató étlapról válogathatunk rendes, nagy adagos, a nap második felére kellő energiával ellátó ételeket. A marhasteaktől kezdve a leveseken és salátákon (például lótuszreteksaláta 1290 Ft-ért vagy tajvani arany kimcsi 790-ért) át a burgerekig terjed a skála, a kedvencünk a már látványnak sem utolsó feketetőkehal-burger (1290 Ft), és persze desszert is kapható (taijaki 790 Ft-ért).

Vacsora étlap 16 órától él, egészen zárásig, és jórészt másféle ételeket tesznek elénk, mint napközben. Itt jön ki a hely bisztró jellege. Főként olyan ételeket kapunk, amiket baráti beszélgetés és italozás közben eszik az ember, kisebb adagokat és különlegesebb ízeket. 

Van osztriga XO mártással (1790 Ft), tintahaltoast (1490 Ft), grillezett tavaszi káposzta tianjinmártással (1290 Ft), édes-savanyú padlizsán (1490 Ft), tápiókaropogós (690 Ft), lótuszchips (890 Ft) és végül, de nem utolsósorban az egyik kedvencünk, a szecsuáni spenót (1490 Ft). Most csak a délutáni ételek egy részét soroltuk fel, nem az egész menüsort. Mert mielőtt bárki megijedne, gyorsan jelzem is, hogy vannak még marha- és csirkeételek is, szóval aki vaskos húsra vágyik, az sem fog éhen maradni. 

Egy dolgot viszont nem árt leszögezni. Ha a 101Bistróba menne az ember fogyasztani, nem árt, ha előtte odatelefonál megérdeklődni, hogy van-e hely, és ha van, foglal, mert, ahogy egy rendes bisztróhoz illik, a 101 nem túl nagy. Ellenben közvetlen és barátságos hangulatú hely, ahol nemcsak ehetünk, hanem ihatunk is. Az italok terén viszont már nem maradunk Tajvanon, hanem japán alkoholokat kóstolhatunk, vodkát, whiskey-t meg a részben ezekből készült highballokat és koktélokat, és persze van szaké és sör is meg mindenféle nem alkoholos ital, utóbbiak közül a kedvencem a galagonyaszörp volt. 

A 101Bistro megmutatja, hogy milyen a tajvani konyha. És ha a különlegességeket és a nem mindennapi ízeket keressük, itt megtaláljuk. A 101Bistro mint hely is pontosan ugyanilyen: különleges és nem mindennapi.

Címkék

Elérhetőségek

101Bistro 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 5. Facebook-oldal Weboldal