Bergamói séffel és torinói pizzaszakáccsal nyílt meg április végén a Felicita Budapest a XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpont tágas teraszra nyíló földszintjén. Az autentikus nápolyi ízekhez az alapanyagok többsége Olaszországból érkezik.

Tavaly nyár végén indult a projekt, és közben igyekeztek Budapest összes olasz éttermét felkeresni, hogy tisztában legyenek a jelenlegi hazai kínálattal. Egyre több remek nápolyi pizzázó található már a fővárosban, de mi nem elégszünk meg azzal, hogy jók legyünk, a legjobbak szeretnénk lenni!” – mondja Zöldhegyi Andrea, a Felicita ügyvezetője és társtulajdonosa.

Céljuk az olasz konyha tisztelete és becsületének helyreállítása, ezért a magyar közönség mellett a Magyarországon élő olaszokat is el szeretnék csábítani, ha igazi hazai ízekre vágynak. Az alapanyagok minősége vitán felül áll, Lengyel Marci és Juhász Andi belsőépítészek személyében pedig az itáliai hangulat is megvalósításra került, de például Szabó Ádám keramikus egyedi tányérjai – amik a lyukacsosságuk folytán nem engedik elázni a pizzatésztát – mellett a Nápolyból érkezett kemence is mind egy jól végiggondolt koncepció részei. 

Az első hetekben a teraszon elfogyasztható vagy elvitelre rendelt pizzákon volt a hangsúly, de most, hogy megnyíltak a belső terek, a rövidített étlap is kibővül, majd hamarosan napi menü is elérhetővé válik, természetesen szintén az olasz ízvilág szerint, napi rizottókkal, levesekkel és raviolikkal. A raviolit – a pizzatésztához hasonlóan – saját maguk gyúrják, amúgy száraztésztának az olasz Gentile, friss tésztának pedig a de Angelis márkát használják kizárólag. Gluténmentes tészták és pizzák pedig szintén választhatóak, amennyiben a feltét engedi.

A Spaghetti alla Carbonara (2990 forint) szaftosságát a Gentile tészta is biztosítja, a klasszikus nápolyi Calamarata (4450 forint) tintahalas ndujaraguja pedig egy nagyon mély és összetett ízvilágot eredményez, ahogy a sajtok és az antipastitálak is megérnek egy misét. A nduja egyébként egy karakteres ízű calabriai kolbászféleség, ami kellőképpen lágy ahhoz, hogy kenhető legyen.

A pizzák közül természetesen megkóstoltuk a Margheritát (2390 forint), a Felicitát (3590 forint) és a pisztáciás Mortadellát (3890 forint). A 480 fokos elektromos kemencében 1 perc a sülési idő, így a tészta roppan, az íze robban – ha stílusosak akarunk lenni.

Hübris sörök széles választéka, olasz borok, proseccók és 150-féle spirit, amelyek összeválogatása Ódor András nevéhez köthető. Koktélkínálatukkal pedig külön szeretnék megidézni a könnyed olaszos életérzést, a felicità amúgy is boldogságot jelent olaszul.

A környék már régóta megérdemelt egy felső kategóriás olasz éttermet, és bár a vezetők házhoz szállításban is gondolkodnak, én mégis inkább a személyes megjelenésre buzdítanék mindenkit, a nápolyi pizzák és az al dente tészták ugyanis azonnali fogyasztásra vannak predesztinálva. Drukkolunk nekik, hogy miután méltán elterjedt a hírük, meg tudják majd tartani ezt a tényleg magas színvonalat!

Címkék

Elérhetőségek

Felicita Budapest 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11. Facebook-oldal Weboldal