Ötletes és egyedi koncepció keretében nyitja első magyar éttermét Rácz Jenő a Gerendai Károly fémjelezte gasztrobirodalmon belül. Az angol gossip (pletyka) picit pejoratív jelentésével szemben a rumour inkább egy titokzatos szóbeszédet jelent, ami szintén szájról szájra jár, de inkább izgalommal és várakozással tölti el az embert. A teljesen elfüggönyözött belső tér külön emeli a rejtélyesség érzését, ahogy a szándékosan nehéz bejutás is, ami egyébként a szomszéd gourmet-shopon keresztül történik, egy különleges ajtón keresztül.

A sajtóvacsorára érkezve én magam is elbizonytalanodtam, hogy jó helyen járok-e, hiszen kívülről semmi nem hirdeti, hogy a Petőfi tér és a Régiposta utca sarkán található épületben szombaton étterem fog nyílni. A bejutás nehézkessége okozta zavarodottságot a sikeres bejutáskor a megkönnyebbülés és a beavatottság jóleső érzése váltja fel. Mintha a színfalak mögé léphetne be az ember. Az első geg már egyből működik!

„Már bejutni a Rumourba is egy kisebb kihívás, és maga az étterem is egy gasztrokalandra hívja a vendégeket. Az elképzelés alapja a chef’s table – azaz a séf asztala koncepció –, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat” – mondja Rácz Jenő.

„Már bejutni a Rumourba is egy kisebb kihívás, és maga az étterem is egy gasztrokalandra hívja a vendégeket. Az elképzelés alapja a chef’s table – azaz a séf asztala koncepció –, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat” – mondja Rácz Jenő.

Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti, Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem” – folytatja a séf.

A kétszintes tér alsó, étteremszintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, melynek belső oldalán a konyhát találjuk, a huszonegy férőhelyes külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet.

„Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit standup, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot” – egészíti ki.

„Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit standup, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot” – egészíti ki.

A keddtől szombatig nyitva tartó étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. A 6 fogásos, korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, 25 ezer forintba kerül, a 19:30-kor kezdődő „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” ára pedig 45 ezer forint. A különböző érzékenységeket előzetes jelzés alapján természetesen figyelembe tudják venni, de azért arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel egy fine dining ételsor a részletekig ki van gondolva, minden apró változtatás ronthat a végeredményen.

A felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti, elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak. 

A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-designer volt a segítségünkre. Igyekeztünk az étterem és a bár jellegét markánsan elkülöníteni, mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta modern art múzeum hangulatot kölcsönöz az étteremnek” – meséli Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője.

A menüsor összetett, őszinte és magas minőséget képvisel. Néhány ételnél az egyensúlybeállítás valószínűleg csiszolódni fog még a következő hetekben, de nüansznyi változásokról lehet csak szó. A kötetlen hangulat, a séf személyes jelenléte, a pályaszemélyzet feszélyezettségmentes viselkedése eleve nyugtatóan hat az emberre, a vacsora felénél már otthon érezzük magunkat.

A tányérok, a formák és a tálalás is mind egyedivé teszik a helyet, olyan – általunk  előre lelőni nem kívánt – gegekkel, amik keretében egy ízben mintha közvetlenül a séf tenyeréből kellene ennünk. Személyes kedvencként a második, kacsamáj fogást emelnénk ki (Kacsamáj Baumkuchen Torta, kacsaszívtartlet, granny smith alma, portóibor-zselé), de említhetnénk a tökéletesen elkészített galambmellet (Myrthis galamb, árpagyöngy, zeller, élesztőesszencia) is vagy a vendégváró falatoktól kezdve a ropogós házi kenyéren át a menüsor majdnem összes elemét.

Kő Gergely sommelier a fogásokhoz hol magabiztos, hol meglepő, hol pedig kifejezetten provokatív borokat választott, de nem öncélúan! Mindegyik remekül működik az étellel összekóstolva, és valóban emeli a gasztronómiai élményt, két ízből harmadikat hozva létre. A legvagányabb borpár szerintünk az amúgy kissé édes desszert és a mellé érkezett csontszáraz Oloroso sherry volt, ami jól példázta az egész Rumour by Rácz Jenő-életérzést: nincs kötöttség, lazuljunk el, engedjük el a külvilágot, és hagyjuk, hogy vezessenek.

Címkék

Elérhetőségek

Rumour by Rácz Jenő 1052 Budapest, Petőfi tér 3–5. Weboldal