A békebeli időket idéző Mocsári Liliom cukrászdában adalékmentes finomságok, házias sütemények és belga étcsokoládéból készült, biogyümölcszselével töltött bonbonok várnak, és ha végre elmúlik a járvány, a neobarokk stílusú étkészletből még kávét is szürcsölhetünk a hangulatos helyen az édesség mellé.

Mocsári Eleonóra élete sokáig nem gasztrovonalon haladt. Húsz évig dokumentumfilmes szerkesztő-riporterként dolgozott, saját filmgyártó cége volt, melyet ma már fia vezet. Pár éve kislánya gluténérzékenysége miatt fogott bele a gluténmentes sütésbe, de ekkor már tapasztalt csokikészítő volt: Brüsszelben és Svájcban is tanult bonbonkészítést.

 A tanulmányok meghatározóak voltak, a kézműves csokoládék kizárólag belga alapanyagból készülnek. Nóra NOR999 manufaktúrára keresztelte a márkát, a 999-cel az arany tisztaságára utalva: semmilyen adalékot, tartósítószert nem tartalmaznak a csokik.

A Veres Pálné u. 14. szám alatti üzlet romantikus, békeidőket idéző hangulata miatt is jó betérni, kicsit el is felejtjük, hogy 2021-et írunk és micsoda 2020-on vagyunk túl. Nóra saját maga dekorálta a boltocskát, imádja a neobarokk stílust, ami az étkészletekben, a faliképeken, a díszdobozok megjelenésén is visszaköszön.

Mindent mézzel édesít, de külön megrendelésre, kérésre eritritet is használ. A sütést már teljesen önerőből sajátította el, sokévnyi kísérletezéssel, hiszen jóval nehezebb kelt tésztát, piskótát készíteni rizs-, kukorica- és egyéb keveréklisztekből, mint hagyományos módon. Mikor megkóstoltuk őket, mégsem éreztük a mentes süteményeknél gyakori megkülönböztetett, nehézkes állagot; a könnyű piskótából és csokikrémből álló csokitorta és a mákos-citromos költemény egy kicsit házias beütésűnek, de tökéletes harmóniájúnak bizonyult, kifogástalan hozzávalókból.

A manufaktúra és a konyha teljesen steril gluténszempontból. Egyelőre minden a sáregresi műhelyben készül, 110 kilométerre Budapesttől. Az itteni, halairól híres Rétimajor Nóra családjáé, az itt termesztett biogyümölcsökből készült zselék adják a bonbonok töltelékét: a pultban lapul birsalmasajtos, aszalt szilvás, málnazselés, mandulás, meggyboros, sült diós, pisztáciás, fehér csokis, unicumos, narancstrüffeles is, minden tartósítószer és adalékanyagok nélkül. Két hét, és elkészül a konyha is a Veres Pálné utcában, így már helyben fognak készülni a gluténmentes finomságok.

Címkék

Elérhetőségek

Mocsári Liliom cukrászda 1053 Budapest, Veres Pálné utca 14. Facebook-oldal