Nemcsak a tetőszerkezet, hanem sok minden más is megújul a szeptemberi iskolakezdésre, amikor átadják a felújított Nyugatit.

Bár a tetőszerkezet építéséhez szükséges térállványt már elbontották, a csarnokban azért még folynak kisebb munkálatok: szakemberek a héjazat építésén dolgoznak, a restaurátorok a főpárkány felújítását végzik, megkezdődött az új világítótestek beépítése, és a bazilikális ablakok biztonsági üvegezése is tart még. Összesen 8200 négyzetméteren újul meg a vágánycsarnok teteje, a csatlakozó üvegszerkezetek, a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és hat homlokzati torony is. Az épület két végén teljes megújuláson megy keresztül az üveg függönyfal, és javítják az állomásépület több olyan tetőszakaszát, amiket eddig még sosem újítottak meg. 

Részben átépül a csapadékvíz-elvezetés, valamint új, modern digitális utastájékoztatási rendszert és a vágánycsarnokban felsővezeték-hálózatot alakítanak ki. További utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítési beavatkozásokat is végeznek: kicserélik a jelenleg nem működő liftet és a teljes aszfaltozott járófelületet, megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei, rámpákat alakítanak ki, a vakoknak és a gyengén látóknak pedig úgynevezett taktilis (vezető-)sávot építenek. A szeptemberi, hivatalos átadáskor – kis túlzással – alig fogunk ráismerni a Nyugati pályaudvarra.

Címkék