Február 4. és 10. között több izgalmas, frissen nyílt kiállítást is érdemes lesz megnézni, de ha nem merészkednétek ki otthonról, akkor is érdemes átböngészni legújabb programajánlónkat, hiszen online színházi előadások, koncertek, beszélgetések és filmek is kerültek a válogatásba.

Február 4., csütörtök

Metzing Eszter új kiállítása a tudat és a tudatalatti kapcsolódásainak kérdéskörére épülő diplomamunka, a Belső kert felől továbbhaladva és mélyebbre ásva a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a későbbi felnőtt identitástudat és lét viszonyát vizsgálja. A tárlat február 4. és április 2. között tekinthető meg az INDA Galériában. 

Munkái saját gyermekkorát, illetve a jelenlegi élete nézőpontjából arra tekintő emlékképeket dolgoznak fel. Ezek keveredésével hoz létre szürreális jeleneteket, újra felvéve azokat a gondolati, érzelmi és érzeti szálakat, amelyek akkor lerakódtak, s így jelenleg is megtalálhatók tudatos-tudattalan énjében. 

További infók

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. 2021. február 4-én (online) előadja életében először és utoljára: Koltai Róbert.

További infók 

Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat kilencedik eseményén, február 4-én Keresztes Zsófia műtermébe látogathatunk el Zsikla Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével.

Keresztes Zsófia az elmúlt évek egyik legmarkánsabb, nemzetközi sikereket is felmutató fiatal magyar képzőművésze. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, 2009-ben a helsinki Aalto Universityn folytatott tanulmányokat, 2017-ben elnyerte az Esterházy-díjat. A 2021-ről elhalasztott, 2022-es Velencei Biennálén a Magyar Pavilonban Zsikla Mónika kurátor és Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása lesz majd látható.

További infók 

Február 5., péntek

Február 5-én 19 órától a Zoomon szervez online beszélgetést és találkozót Krusovszky Dénessel Oriold Károly. A beszélgetés középpontjában Krusovszky 2018-ban megjelent regénye, az Akik már nem leszünk sosem lesz.

További infók 

Február 5-én 20 órakor érkezik a következő Feldmár Filmklub, melynek témája A sértés című libanoni film lesz. Ez volt az első libanoni film, amelyet Oscarra jelöltek. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott mélyen emberi, rendkívül aktuális társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek.

További infók

Február 6., szombat

Deák 17 Galériában február 6-án nyílik meg a Last Words című tárlat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulására, a biodiverzitás aggasztó csökkenésére. A kiállítás címe a kihalt vagy a kihalás szélére sodródott állatfajok, elképzelt, haláluk előtti utolsó szavaira utal. A kiállítást megelőző pályázatra közel 240 alkotás érkezett.

További infók 

A hagyományos piaci termékek mellett díjnyertes lángosok, forrón olvadó raclette-szendvics, sült kolbász és hamburger vár mindenkit – természetesen elvitelre – a Római-parti Piacon február 6-án. 

További infók 

Február 6-án 19 órától ismét műsorra tűzi Gogol Egy őrült naplója című darabját a SzínházTv, melyet Bodó Viktor állított színpadra monodráma formájában, Keresztes Tamás szereplésével.

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2021-ben is ugyanolyan aktuális. 

További infók 

Liszt és Berlioz nemcsak kor- és pályatársak voltak – két 19. századi romantikus –, de barátok és fegyvertársak is. Ahogyan korábban Schumann és Mendelssohn, Debussy és Ravel műveit, most az ő alkotásaikat is együtt mutatja be a közönségnek a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar páratlanul népszerű zeneszerző-maratonja.

A délelőtt kezdődő és késő estig tartó, tizenegy eseményt magában foglaló koncertfolyamban, amelyet ezúttal a Müpa Home közvetítéssorozatában élvezhetnek a szép muzsikák szerelmesei, felvonul a magyar zeneélet számos kiválósága. Hallhatjuk Bogányi Gergely, Báll Dávid, Fejérvári Zoltán, Balog József, Palojtay János és Balogh Ádám zongorázását, Szűcs Máté brácsajátékát, Káel Norbertet és a Jazzical Triót, a Szent Efrém Férfikart. A gyerekeknek szánt matiné műsorát a kiváló fagottművész, Lakatos György vezeti. Pódiumra lép a MÁV Szimfonikus Zenekar Daniel Boico, az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté, a Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán vezényletével. A Pannon Filharmonikusokat Vass András, az eseménysort záró Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván irányítja. 

További infók 

Erdőfű tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményes célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. A zenei társulás ars poeticája elmélyült szakmai tudást és specifikus hangszerismeretet igényel egy-egy tájegység zenei hagyományaira nézve, ezért fontos szempont, hogy az Erdőfű tagjai külön-külön is kellő tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában. Előadásuk lehetőséget teremt arra, hogy a közönség megtapasztalhassa a Kárpát-medencei népzene egyedülálló hangzását a különféle hangszeres felállások és a sajátos játékmódok tekintetében. A műsoraik során előkerülő hangszerek – hegedű, kontra és brácsa, nagybőgő, cselló, ütőgardon, furulya, harmonika, citera – rendkívül változatos megszólalást eredményeznek. A zenekar első lemezének bemutató koncertjére február 6-án 20 órától, online kerül sor a Fonó Budai Zeneház közreműködésével.

További infók 

Február 7., vasárnap

Vasárnap 18 órakor Zurbó Dorottya 2018-as dokumentumfilmje, a Könnyű leckék lesz látható a Budapesti Távmoziban. A film egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztülmegy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon, és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is.

További infók

Február 7-én ismét a Müpa ad otthont A népzene ünnepe című gálaműsornak, melyet immár tizennegyedik éve rendeznek meg a hazai nép- és világzene kiválóságainak közreműködésével. A gálát a járványhelyzet miatt ezúttal online kísérhetjük figyelemmel a Fonó Zenekar, a Berka Együttes, a Romano Drom, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Csík Zenekar és vendégeik főszereplésével.

További infók 

Február 8., hétfő

Száz éve, 1921. február 15-én született Fiedler Ferenc, azaz Francois Fiedler, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselője. Tiszteletére a Kálmán Makláry Fine Arts galériában centenáriumi kiállítás nyílt – a galéria közel tíz éve gondozza a művész munkásságát nemzetközi és hazai téren egyaránt.

A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán Szőnyi István volt Fiedler mestere, ahol olyan művészekkel kötött életre szóló barátságot, mint Reigl Judit, Hantai Simon és Paul Hargittai. 1950-ben ismerkedett meg a szürrealizmus katalán nagymesterével, Joan Miróval. Miró egy képkeretező kirakatában pillantotta meg egyik munkáját, amely nagy hatással volt rá, ezért pártfogásába vette a „fények festőjét”, ahogy elnevezte Fiedlert. Olyan művészekkel ismertette össze, mint Alexander Calder és Marc Chagall, és ő volt az, aki bemutatta a neves galériatulajdonosnak, Aimé Maeghtnak. Fiedler ettől kezdve a Galerie Maeght exkluzív művésze lett, és a 20. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle, Tàpies.
 
A centenáriumi kiállítás főleg az 50-es és 60-as évekbeli alkotói periódusára fókuszál, és több olyan alkotás is bemutatásra kerül, amelyek Magyarországon még soha nem voltak kiállítva.

További infók 

Hétfő estére az Alabama és Monroe című belga drámát ajánljuk a Távmozi kínálatából, a film 22 órakor kezdődik.

Elise és Didier hét szenvedélyes éve vannak együtt. Elise-nek tetoválószalonja van, Didier bendzsózik egy bluegrass-zenekarban. A férfi romantikus ateista, a nő vallásos, ám két lábbal áll a földön. A filmben elénk tárul kapcsolatuk története: ahogyan első látásra egymásba szeretnek, elkezdenek együtt zenélni, még közelebb kerülnek egymáshoz, majd összeházasodnak és boldogságban nevelik kislányukat. Életük tökéletes egységet alkot. A bluegrass eredete és témái összecsengenek a film történetével, melyben az élet, a halál, a születés, a szülői lét és az egymásnak nyújtott vigasz jelenik meg. A filmben elhangzó dalok mentén könnyen átérezhető, mekkora törést okoz, amikor hatéves kislányuk súlyos beteg lesz. Elise és Didier különbözőképpen reagálnak a fejleményekre, de együtt kell Maybelle mellett állniuk. Szerelmük azonban kockán forog.

További infók 

Február 9., kedd

A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben alapította, a Dido és Aeneas című opera koncertszerű előadására, majd az 1991-ben megalapított Orfeo Zenekarral Magyarország vezető régizenei együtteseivé nőtték ki magukat. A kórus születésnapi koncertjét élőben közvetítik a Müpából február 9-én 19.30-tól. A jubileumi előadáson Haydn A teremtés című oratóriumát hallhatjuk.

További infók

Február 9-én 20.30-tól a Frenák Pál Társulat előadását közvetíti a Nemzeti Táncszínház. A Twins a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. Két táncos, két maszkos figura, hol ikerbábuként, hol ikertestvérként keresik az egység, az összetartozás, az elszakadás, az egyedüllét és a magány állapotait.

További infók

gazdasági be- és kivándorlás gyakori jelenség mind a svájci, mind a magyar társadalomban, akár munka, házasság vagy tanulás céljából. Érdekesség, hogy mindkét ország szolgálhat a migráció kiindulópontjaként és végcéljaként egyaránt (2006 óta több mint 800 000 ember vándorolt ki Magyarországról, elsősorban a fiatalabb generáció tagjai közül).

Az ISBN könyv+galéria új tárlata, a ZRH egy jelenleg Svájcban élő, de orosz származású alkotópáros, Mikhail Bushkov és Olga Bushkova közös kiállítása, ami két egyéni projektjüket köti össze (Zürich [2012–2020], A Google Wife [2011–2017]). A kiállítás a művészek régi és új otthonának képeit állítja egymás mellé; dekonstruálja a nosztalgia és a hovatartozás érzéseit és elemzi a művészek bonyolult, az „otthon” fogalmához fűződő viszonyát. Az alkotók nem kínálnak egy az egyben megoldást, műveiket inkább olyan személyes történetként képzelik el, amely kapcsolódhat globális társadalmi problémákhoz.

További infók 

Február 10., szerda

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni. Az Örkény István Színház előadását élőben streameli február 10-én 20 órától az eSzínház.

További infók

Laokoón, Jeanne d’Arc, Oppenheimer, Robert Kennedy és Twiggy találkozására 1968-ban, Budapesten került sor, Kemény György Fészek Művészklubban rendezett kiállításán. A bemutatott anyagban Kemény a rá jellemző humorral és játékossággal művészettörténeti, történelmi és kortárs utalásokat dolgozott fel a pop art stílusbeli és formai jegyeinek virtuóz alkalmazásával, sajátosan európai, illetve közép-európai szemlélettel ötvözve esetenként súlyos témákat a vizuálisan könnyed hangvétellel. A kiállítás ennek köszönhetően is a pop-art nemzetközi recepciójának kiemelkedő állomása, amely egyúttal a korszak hazai kontextusában úttörő – és a fejlemények tükrében sajnálatos módon megismételhetetlen – esemény volt. A Vintage Galéria kiállítása ebből az anyagból mutat be válogatást február 19-ig.

További infók

Címkék