A VIII. kerületi Mária utca elején egy pincében található a közösségi művészbázis, a Painters Palace, melynek kis testvére az Art Cafe Muse. Még csak pár hete nyitotta meg kapuit a Bródy Sándor és a Mária utca sarkán, a Gutenberg térre nézve. Hamisítatlan bohém hely, mely a művészek (elsősorban képzőművészek) és a művészetek iránt érdeklődők kedvenc helyévé válhat nagyon gyorsan. Nekünk szerelem volt első látásra – és első kávékortyintásra is. E sorok írója erősen hajlik arra a véleményre, hogy új törzshelyét fedezte fel a VIII. kerületi Palotanegyedben.

Az történt, hogy épp a múlt hétvégi városi sétáról – amit meg is írtam – ballagtam vissza a Múzeumkertben várakozó bringámhoz, és épp azon töprengtem, hogy inni kéne egy kávét, amikor befordultam egy sarkon, és ott állt egy kávézó, ami egy héttel korábban még nem volt ott. Ez volt a jelen cikk témájául is szolgáló Art Cafe Muse.

Betértem, és azonnal megvett kilóra a hely stílusossága és otthonossága, majd amikor kikértem egy ristrettót, az végleg eldöntötte a sorsomat. Nagyon régen nem ittam ennyire finom ristrettót, ennyire selymesen és lágyan krémes ízűt, mint amit az Art Cafe Muse-ban akkor elém tettek. Kolumbiai kávéból készülnek az italok, a kávégép pedig időzítővel felszerelt, hogy még csak véletlenül se üssön el az ízvilág az előírásszerűtől.

A Mária utcai Painters Palace-t tavaly nyitotta meg három fiatalember: egy magyar, egy angol és egy ausztrál. Az a hely pedig annyira bejött nekik, hogy a pincehelyiség melletti sarkon lévő, kihasználatlan egykori boltot is megszerezték, amiben a karantén ideje alatt szépen berendezték és kialakították a kávézót. Egyelőre kávékat és teákat fogyaszthatunk teljesen átlagos áron, az pedig külön szimpatikus, hogy a pulton meg mindegyik asztalon is áll egy-egy kancsó citromos víz, amiből mindenki annyit iszik, amennyit nem szégyell – természetesen ezt már ingyen. Az egészen közeli jövőben már alkohol is kapható lesz, sörök és borok, meg némi egyszerű elemózsia, például szendvicsek. De azért arra nagyon ügyelnek, hogy az eredeti funkcióját a helynek – azt, hogy kávézó – semmi ne írja felül.

Belépve azonnal szemet szúr, hogy ez a kávézó bizony művészkávézó: festmények vannak a falon, sőt a WC melletti képeslaptartóban is művészi képek találhatók. De a vendég is csupa alteros arc – akárcsak maga a hely hangulata –, köztük nem egy, jegyzetfüzetbe irkáló vagy épp rajzoló művészpalántával, de az Art Cafe Muse már csak ilyen ihletet is adó kávéforrás. Az pedig igazán különlegessé teszi, hogy a pultra kirakott Vendégek könyvébe nem is dicsérő szavak szerepelnek nagyrészt, hanem abba is elsősorban mindenféle stílusban fogant rajzokkal hálálták meg a betérő vendégek a szíveslátást meg az igazán ízletes teát és a kávét.

Címkék

Elérhetőségek

Art Cafe Muse 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 27.