budapest

szerkesztés

Gangélet Budapesten – készült itt esküvői képtől tricikliző csemetét ábrázoló fotóig minden

Szerzők

  • Bartha Dorka

2020. 07. 28. 16:15

Van belőle barátságtalan és sötét, de olyan is, amelyik napfényben úszik míg a korlátokon virágok nyílnak – a gangos bérházak legalább annyira hozzá tartoznak Budapesthez, mint a Lánchíd vagy a Margitsziget. Majd egy évszázadig meghatározták a fővárosi lakóházak építészetét, generációk nőttek fel ilyen épületekben, így nem csoda, hogy a gangok, a belső udvarok is oly gyakran felbukkannak a Fortepanon – most ezekből szemezgettünk.

Sokan nem szeretik, ami érhető – és nem csak a magánszféra sérülése miatt, hanem mert ha valaki az elsőn rántott húst süt vasárnap, azt az egész ház érzi, és a hang is irreálisan jól terjed ezekben az udvarokban. Meg hát lássuk be, az egykori építtetők nem az alsóbb szintekbe lejutó napfény mennyiségét tartották szem előtt, jóval inkább a telekméretből kisajtolható maximális hasznot nézték (még ha vannak is üdvös kivételek).

1900 – Garay utca 23.

Fotó: Fortepan – Cholnoky Tamás

1901 – Marek József (Elemér) utca 41. III. em.

Fotó: Forepan – Cholnoky Tamás

1907 – Nádor utca

Fotó: Fortepan – Schmidt Albin

1907

Fotó: Fortepan – Schmidt Albin

De minden hibájával együtt a gang mégiscsak hozzátartozik a belvárosi mindennapokhoz – és ez így volt már a kezdetektől. Feltehetően a lakásnál kedvezőbb fényviszonyok miatt a lakók előszeretettel fényképezkedtek itt. Itt készültek az első fotók az új családtagról – hatalmas pólyába bugyolált újszülötteket tartanak büszkén családi körben, néhol a cseléd is felbukkan a képeken. 
 


Katonafotó 1915-ből.

Fotó: Fortepan – Schoch Frigyes

1906

Fotó: Fortepan

Klasszikus az „első nap az iskolában” tematika is térdzoknival és rövidnadrággal. De több kép készült az ifjú házasokról is itt, kedvencünk az, ahol az ölbe kapott menyasszonyt viszik feltehetően a közös otthon küszöbön átemelni. Az biztos, hogy egyikük sem volt tériszonyos. 


Fotó: Fortepan - Hámori Gyula

Fotó: Fortepan

1978

Fotó: Fortepan

1968

Fotó: Fortepan

A gang kreatív hasznosításában a gyerekek jártak mégiscsak az élen, míg az anya szemmel tarthatta őket az ablak alatt, lehetett bandázni, sőt akár triciklizni is.

Fotó: Fortepan – Magyar Bálint

Fotó: Fortepan – Magyar Bálint

Fotó: Fortepan

1955

Fotó: Fortepan – A R

A házi kedvencek, talált kölyökmacskák megörökítése is nemegyszer a gangon történt. Sőt kézimunkázni is jobban lehetett kalákában, mint a szűkös lakásban. 

Fotó: Fortepan – Bujdosó Géza

Fotó: Fortepan – Fabos Bettina

Fotó: Fortepan – Kurutz Márton

Hasonló tartalmak

Admin mode