Ma már sokak számára ismert a vegán food truckjairól híres Dob utca 40. szám alatt található Vegan Garden, amely most egy olyan új hellyel bővült, amelyre még a vegánok is rácsodálkoznak. Kárászy Bálint ugyanis a Róza Vegannal megálmodta a steak vegán változatát, ami talán ha nem is az egész világon, de Magyarországon biztosan egyedülálló.

Kárászy Bálint már az előző helyén, a VI. kerületi Jókai utcában lévő Róza nevű szendvics-, leves- és salátabárban – főleg a sok vega és vegán ételek iránti érdeklődés miatt – elkezdte azon törni a fejét, hogy valami olyat alkosson a vegán gasztronómiában, amit még soha senki. Ehhez járult hozzá barátja, a Las Vegans tulajdonosa, aki meghívta őt a Vegan Gardenbe, hogy próbálja meg és alkosson egy  „vegán Rózát”, így született meg a steak vegán verziója. A Róza nevet pedig Jókai Laborfalvi Róza iránti szerelme ihlette, jelképezve, hogy ő mindig is hű marad a hobbijához, azaz a gasztróhoz.

A steaket alapvetően arról az oldaláról ismerjük, hogy az étlapon általában úgy áll, hogy marhasteak véresen, közepesen vagy jól átsütve, de azt kevesen tudják, hogy ez valójában egy eljárás. A steaksütésnek az a lényege, hogy gyakorlatilag megpirítják az étel külsejét a rostlapon, és ez lehet bármi. Jelen esetben növényi alapú, húspogácsára emlékeztető, formázott kis készítmények, amelyeknek csicseriborsó és búzasikér az alapja, megbolondítva pár fűszerrel.

A steak koncepciójához az is hozzátartozik, hogy Kárászy Bálint igyekezett négyféle ízt létrehozni, gondolva a hazai vendégekre és a külföldiekre egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy a steak esetében nem a húshoz közeli íz elérése volt a cél, sokkal inkább az állag, illetve a fűszerekkel való játékkal egy újragondolt, kellemes ízt nyújtani. „Én azt gondolom, hogy aki vegán, az nem is szeretne olyat enni, aminek az íze hasonlít a húsra” – hangsúlyozta Bálint.

A vegán steakek között találunk egy magyaros steaket, aminek az alapja a pirospaprika, van egy currys-kurkumás alapú ázsiai pogácsa, egy bazsalikommal fűszerezett olaszos és természetesen a klasszikus amerikai sem maradhatott le az étlapról, ami barbacue-s lett. A növényi steaket a pác előtt agavéba és szójalébe mártják, majd a kiválasztott pácba és két perc alatt készre sütik. Mi az olaszos vegán steaket kóstoltuk meg steakburgonyával, amerikai káposztasalátával (egységesen 2290 Ft) és házi, bazsalikomos zöld pesztóval. Mellé kérhetünk sült édesburgonyát is, később pedig reformköreteket is terveznek, mint például zöldséges kuszkusz vagy bulgur.

A kínálatban találunk még ötféle krémlevest, desszertként pedig néhány süteményt is, amelyeket naponta egy kisüzemből hoznak. A konyhapult mögött Bálint van egyedül, de street food helyhez méltóan nem kell sokáig várnunk az ételekre. Ehhez az is hozzájárul, hogy speciális levesgépekben készülnek a levesek, amelyeknek be lehet állítani a hőfokát. Ez azért is fontos, mert a zöldségek a 95 fokos eljárás szerint 15 percig főnek, így megtartják a krémlevesben a színüket és a vitaminokat. Bár így nem lehet hatalmas mennyiségű adagokat főzni, de biztosak lehetünk abban, hogy friss leves kerül a poharunkba.

Bálint ezelőtt öt évig tesztelte a levesfőzést, de azért is döntött a food truck mellett, mert rájött, hogy a levesek főzési technikája azt követeli meg. Így tehát a levesek kétliteres kiszerelésben készülnek, ami azért is jó, mert ezzel elkerülheti a nagyüzemi főzés nyilvánvaló hátulütőit. A levesek ténylegesen a zöldségektől lesznek krémes állagúak, nem spórolnak és ügyeskednek olyan áltechnikákkal, hogy beledobjanak még egy felesleges sűrítő hozzávalót. Kipróbáltunk többet is, például a zöldborsókrémlevest hagymachipsszel, amely tényleg olyan zöld volt, mint a friss borsószem. A sárgarépakrémleves kesudióval és aszalt áfonyával, valamint az erdei gombaleves pisztáciafeltéttel (egységesen 1390 Ft) sem okozott csalódást, ezeknél szintén érezhető volt a gondos elkészítési módszer.

Hamarosan jön a vegán grillsteak saláta is, amely kicsit zöldebb és frissebb, kicsit tavasziasabb és könnyedebb, mint a sült burgonya/édesburgonya és amerikai káposztasaláta kombó. A salátákhoz különlegesebb önteteket képzeltek el, mint például egy levendulaecetes öntet, ezzel is eltérve a megszokottól.

A tulajdonos további tervei között szerepel a Rózából egy franchise rendszer kialakítása Budapesten belül, vagy vidéki nagyvárosokba levinni, de kisebb fesztiválokra is szívesen legurulnának a food truckjukkal. Jövő héttől pedig indul a házhozszállítás a Wolt-tal, amelyet már a grill steak salátákkal szeretnének kivitelezni.

Az ételek egyébként nem tartalmaznak ízfokozókat, és cukormentesek is. Külön kiemelendő, hogy az evőeszközök, dobozok és szalvéták is gyorsan lebomlóak, sőt még a kesztyű is az, amivel dolgoznak.

Amivel a Róza Vegan kitűnik a többi vegán hely közül, az az hogy Bálint tényleg egy olyat akart hozni a vegán színtérre, ami új és különleges, és ami ez idáig nem igazán jutott eszébe senkinek. A leveseket egyébként mindenkinek szánják, ízben nem térnek el a hagyományos krémlevesektől, ráadásul glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A steak azért más, de mindenképp érdemes kipróbálni, ha egy szimpla só-bors fűszerezésen túli élményre vágyunk.

Címkék

Elérhetőségek

Róza Vegan 1072 Budapest, Dob utca 40. Facebook-oldal