Tele van az Instagram Budapest tematikájú oldallal, a fotós szempontok száma szinte végtelen, a képek pedig jobbnál jobbak. Összegyűjtöttünk és ajánlunk nektek jó párat közülük. Ha már nem járhatjuk a várost, akkor legalább nézegessük.

Ki itt belépsz

Kezdjük azokkal az oldalakkal a sort, amelyek egy nagyon népszerű és az Instán szinte minden nagyobb város kapcsán felmerülő témát járnak körbe: az ajtókkal és a kapukkal. Ahány ház, annyi bejárat, izgalmasabbnál izgalmasabb belépők, amik az épületről – és talán a benne élőkről is – mesélnek kicsit. Ez az első kapcsolódásunk az adott helyhez, legyen az egy szoba, egy ház vagy akár egy város. Az ajtó épp a jelképessége miatt is lett közkedvelt fotós téma.

A budapesti kapukkal és ajtókkal foglalkozó Instagram oldalakból, kis túlzással élve, Dunát lehetne rekeszteni, de gyorsan tegyük ehhez hozzá, hogy egy ekkora városban, mint Budapest, van is muníció bőven. Az oldalak nagy része között számottevő különbség nincs, de még abban sem, hogy ki milyen közelről fotózza le a bejáratokat, és hogy mennyire engedi láttatni az ajtót körülölelő épületet. Neveikben is eléggé hasonlóak. De mivel rengeteg az ajtó, ezért – az egyezések mellett is – a tartalom mindenhol más. Ajánljuk böngészésre és követésre a doorsofbudapest-et, a doorsofbudapest-et és a doors of_budapest-et, továbbá a budapestiandoors-t, meg a budapestdoors-t is, a kedvencünk pedig a többiektől egy picit mégis eltérő bpdoors. Ez az oldal kicsit kitágítja az ajtó fogalmát, így nemcsak random házak bejáratai és nemcsak a szépek kerülnek fel a képek közé. Mutatunk is pár példát.

Kívülről és belülről

A Budapesttel foglalkozó Insta-oldalak következő, szintén kimondottan népszerű kategóriája az épületekkel foglalkozik. A budapestbuildings a főváros építészeti sokszínűségére fókuszál. Elsősorban nem totálba fotózza le az épületeket, hanem inkább azok jellemző és figyelemreméltó részleteit mutatja meg: balkonokat, szobrokat, különféle épületdíszítéseket, ablakokat, vagyis bármit, ami külsőleg különlegessé vagy érdekessé teszi az adott épületet. Ezzel szemben a bpwindows csak és kizárólag a főváros ablakait vizsgálja, a budapestbalconies pedig az erkélyeket. 

Az épületes oldalak másik részéhez olyanok tartoznak, amelyek a belsővel foglalkoznak. Egyik szimpatikus feltörekvő a még csak kevés poszttal szolgáló budapestianstaircase, ami a lépcsőházakat és a belső udvarokat fotózza, és külön piros pont jár azért, hogy nemcsak a szépen felújított, patinás helyszíneket keresi fel. Speciális témát jár körbe a budapestianfloors, ami a budapesti lépcsőházak, házak belsejének kövezetéről bizonyítja be, hogy mennyire sokszínű. A csúcskedvencünk viszont a gangvegek nevű oldal, ami elsősorban gangokkal, kör- és függőfolyosókkal foglalkozik, de időnként kitér az udvarokra, lépcsőházakra, mosókonyhákra és cselédlépcsőkre is.

Egy nagyváros díszei

A következő csoport fotósainak témái kimondottan sokfélék, ami mégis összeköti őket, hogy a fotósok a várost és utcákat járják lankadatlan, időnként be-betérnek valahova, és közben folyamatosan dokumentálnak. A Budapest köztéri szobrait összegyűjtő statuesofbudapest toronymagasan a legnépszerűbb ezek közül. A streetartbudapest és a daradar_streetartbudapest oldalak graffitiket, matricákat, meg egyáltalán a street art fogalmába beletartozó, mindenféle nagyvárosi vizuális munkákat mutatnak be, és ebbe a Kolodko-szobrok is éppúgy beletartoznak, mint a Kétfarkú Kutyapárt dolgai. 

Ugyanebbe a csoportba sorolható a notesofbudapest nevű speciális oldal, ami a falakra, kerítésekre kifújt, ajtókra kiragasztott, vagy lépcsőházi üzenőfalakra kirajzszögezett üzeneteket gyűjti össze. Mutat némi átfedést a street artos oldalakkal, de csak kis részben. Még speciálisabb a csavaros_kiflik nevű oldal, ami azt bizonyítja, kifejezetten vicces és a trash fotózás stílusában elővezetve, hogy Budapest (is) a zugivók városa, ami tele van itt-ott elhagyott, üres piás üvegekkel. Egész egyszerűen hiánypótló gyűjtés. Aztán vannak a nagyon személyes fotós oldalak, mint amilyen a mysecretbudapest is, ahova tényleg bármi befér, ami a várost járó fotósnak csak megtetszik: egy ellesett utcai pillanat, egy bútordarab a Ráth György-villából, egy pocsolya, egy graffiti, tényleg bármi. 

Szeresd a várost, bébi!

Külön kategóriába sorolhatók azok az oldalak, melyek nemcsak fotózzák a várost, hanem történetet is közölnek a képek mellé, amolyan várostörténeti szereppel is bírnak. Két kedvencünk között markáns különbség van. Az egyik a folyton a várost járó újságíró, Vincze Miklós oldala, a grofjardanhazy, mely olyan, mint egy élő és egyre gyarapodó lexikon Budapestről, de a teljes városról, minden kerületről és szegletről van egy-egy jó története és természetesen fotója is. A zuglove pedig, mely vegyesen használ saját készítésű új képeket és archív fotókat is, Zuglóval foglalkozik, vagy ahogy ők írják az Insta-oldaluk bemutatkozásában: 

„Kalandozások Pest mályvarózsa-illatú Budáján"

„Kalandozások Pest mályvarózsa-illatú Budáján"

Futottak még

Az utolsó kört kezdjük két extrém esettel. A rambopunk_transport a közösségi közlekedés iránt tanúsított erős vonzalom fotó alapú kifejeződése. A panelgrau-val ugyanez a helyzet, csak éppen panelházakkal és lakótelepi monstrumokkal. Mindkét oldal elsősorban Budapestre összpontosít, de pár kép erejéig más vidéki városokba is kitekintenek.

Végül, de nem utolsósorban említsünk meg három, szintén figyelemre méltó oldalt, melyek nemcsak Budapestet fotózzák, de rengeteg fővárosi tartalom is felkerül rájuk.
 
A buildingstelltales európai nagyvárosok, köztük Budapest kirakatait, épületeit, graffitijeit, rejtett titkait fotózza. A femkeritesek_ironfences Magyarország, benne a főváros fémkerítéseit és fémkapuit gyűjti össze. A három közül a legspeciálisabb vigyazz_a_kutya_harap, ami országszerte azokra a táblákra összepontosít, melyek felhívják a figyelmet a kerítések másik oldalán acsargó hamis és harapós kutyákra

Címkék