Bringás könyv, amiben nem túraútvonalakat találunk, és nem is karbantartási útmutató. Akkor mi lehet? A Fortepan legújabb tematikus albumát lapoztuk fel: ilyen a szabadság könnyű mámora.

Az eddig megszokott Fortepan könyvektől kicsit eltérő formátummal és koncepcióval készült el a tematikus sorozat újabb darabja.

„Idefigyeljetek balfácánok! A bicikli nálunk világnézet. Ott állunk meg, és oda megyünk, ahová akarunk” – hangzik el a Szerelmes biciklisták című, 1966-os filmben.

„Idefigyeljetek balfácánok! A bicikli nálunk világnézet. Ott állunk meg, és oda megyünk, ahová akarunk” – hangzik el a Szerelmes biciklisták című, 1966-os filmben.

A Tekerj! A szabadság könnyű mámora a hazai bringás élet közeli és távoli múltja mellett a kerékpározás történetéről is mesél, kultúrtörténeti érdekességeket villant fel, mindezt Poós Zoltán könnyed stílusában.

Például ki gondolta volna, hogy egykor olyan szigorú ellenőrzés vonatkozott a biciklisekre is, hogy csak az használhatta a járművet, aki negyedévente megjelent a rendőrségen ellenőrzésre, és bizonyította, hogy se nem lúdtalpas, se nincs tyúkszeme. Vidéki és városi kerékpárosok, profi és amatőr versenyzők, gyerekek és nénik iskolába és templomba menet – száznál is több kép villantja fel a hazai múltat két keréken.

Ráadásul a kötet azt a négy hazai szervezetet is bemutatja a kezdetektől – a Critical Mass és a Hajtás Pajtás mellett a Magyar Kerékpárosklubot és a Budapest Bike Maffiát – melyek aktívan alakítják a hazai bringás közösséget, és alulról szerveződő társadalmi akciókkal a civil élet fontos szereplői. A kötet összeállításában a Fortepan mellett résztvevő Bike Maffiát 2011-ben fiatal kerékpárosok hozták létre, és arról lett híres, hogy bicikliken szállítja az ételt a hajléktalan embereknek, de ez csak egyik szelete a tevékenységüknek.

Címkék