Olyan italokat – söröket, borokat, pezsgők, párlatokat – ajánlunk az ünnepi asztalra, melyek különlegesebbek és izgalmasabbak, mint amiket a hipermarketek polcairól leemelnénk – elvégre az ünnep, az ünnep.

Natúr és természetközeli borok

A legzordabb téli szürkeséget is különlegessé tudja tenni egy jól megválasztott bor (jól megválasztott társaságban). Ezúttal olyan új hullámos tételeket szedtünk össze a fenntartható márkák specialistáival, a TRM Communications csapatának segítségével, amik többek, mint pusztán borok: minden palackban ott van egy érdekes történet, egy élő tétel, a termőhely és a termelő maga. 

A GVDB – Grand Vin de Barnag pincészet tételei:

Progresszív, balatoni és szemtelenül fiatal
. Szilágyi Bence néhány év alatt rakta fel a térképre Barnagot és épített őszinte márkát. A szőlőművelés organikus, a pincében pedig a legalacsonyabb beavatkozással és egy nagy adag elszántsággal készülnek – limitált tételszámban – a borok. Nagyon ajánljuk!  

Kékfrankos BRUT – méthode traditionelle pezsgő 
 

A barnagi pince két év érlelés után, idén decemberben piacra dobta első méthode traditionnelle pezsgőjét, a BRUT-öt. Noha regionális fajtának számít, mégsem készítettek eddig sokan pezsgőt kékfrankosból, pedig ezt a tételt kóstolva kijelenthetjük, hogy nagyon jól működik nyomás alatt is a fajta. Alacsony kén, organikus művelés, korai szüret, feszes savak, jól strukturált buborékok és az egész Balaton-felvidéki terroir egy pezsgőbe sűrítve. Ünnepre ajánljuk! 

Carbonet 2019

Az első évjárat gyorsan elkapkodott tételei után egy egész évet kellett várni, hogy a Carbonic Cabernet, vagyis a Carbonet ismét elhagyja a pincét. A Carbonic, vagyis egészfürtös erjesztésnek köszönhetően ismét rengeteg fűszer, élet és frissesség jellemzi a bort. Egyszerre komplex, gyümölcsös és primőr. Organikusan művelt területről szűrés és derítés nélkül palackozva

A Szofi by Nature borbár két remek bora:

Zsófiék szelekciója
minden látogatáskor komoly döntések elé állít minket, éppen ezért most mi választottunk két kedvenc tételt nektek! Az Esca étterem, a Tábla és a Szofi by Nature fúziója idén karácsonykor a natúr tételeken túl saját készítésű gourmet-delikáttermékekkel is ellát minket, akár magunknak, akár ajándékba, akár az ünnepi asztalra keresünk valami tényleg rendhagyót. Sőt, december 19-én adventi vásár keretein belül vásárolhatjátok meg a termékeket a Dohány utcai főhadiszállásukon! 

Bianka und Daniel, Riesling Monsheimer
 
A magyar származású Bianka Schmitt rendkívül jó érzékkel nyúl a fajtához, biodinamikus művelés, tökéletes arányok és extra jó ihatóság. Olyanoknak ajánljuk, akik olyan tételt vinnének haza, ami akkor is biztos siker, ha valaki elméleti síkon még nem áll készen a natúr tételekre. Garantált siker! 

Fruktstereo – Cider Stardust NV.

Kevés szórakoztatóbb jelenség van, mint a svéd ciderkészítő csapat. Ők mindenből cidert csinálnak. Az ünnephez illően Stardust tételüket raktuk a sorba, hogy azoknak is legyen egy biztos ajándékötlet, akik kicsit elrugaszkodnának a boroktól. Csípős, zimankós, zord téli esték tökéletes párja az illatos almából organikus mézzel készült cider. A kedélyek megnyugtatása érdekében: nem egy édes tételről beszélünk, épp ellenkezőleg, friss, florális, savas, illatos és épp tökéletes.

Tipp: Tökéletes alap meleg koktélokhoz! 

2 ajánlott bor a Marlou borbárból:

Téglafalak, plafonig érő indusztriális polcrendszer tömve natúr borokkal Európa minden pontjáról és garantált mosoly a pult mögött. Érdemes több időt rászánni a látogatásra, mert a történet sok, a vége pedig kevés. JJ., a tulajdonos Párizsból jött, hogy életet leheljen a hatalmas ablakokkal ellátott egykori autószerelő műhelybe az Opera lábánál, és megmutassa, milyen egy ízig-vérig francia natúrbor-bár.

Andrea Calek – Blonde

Séfből lett natúrborász, aki Franciaországban tanult, majd Ardèche megye szívében ragadt egy kis faluban, ahol eszméletlen borokat készít. Olyan tételt választottunk tőle, mely finoman táncol a csendes és a „fizzy” kategória között, ahol gyönyörűen érződnek a chardonnay-jegyek, viszont mellette megjelennek a jól érett viognier virágos jegyei is. Bomba savak a régióhoz képest! Gyakorlottabb natúrbor-fogyasztóknak ajánljuk!  

Slobodne – Rebella 

A Rebella egy pinot gris pet-nat (ennél a pezsgőnél a bort még az előtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne), játékos, rakoncátlan, friss, üde és végtelenül vidám. Olyan, ami a legborúsabb téli napokon is vissza tudja csempészni a tavaszt a poharadba. Szűretlen, derítetlen, kén nélkül lett palackozva, majd a tökéletes bonthatóság érdekében (rendszeres pet-nat-fogyasztók most fellélegezhetnek) kézzel degorzsálva. Aperitifnek nagyon működik! 

Homoky Dorka borász két tétele:

Biciklin, pickupon, itthon és külföldön
… Dorkát sok helyen meg lehet találni, sőt két szuperképessége is van: 1. Soha nem fázik 2. Képes Tokaj progresszív arcát megmutatni nekünk. Az első is kifejezetten impresszív, azonban most a második miatt került bele a gyűjtésbe. 

Pet-nat
Furmint–hárslevelű pet-nat, természetesen degorzsálás nélkül. Minden, ami Tokaj, és minden, ami pet-nat, friss, lendületes, kedves és élő!

Tipp
: Aperitifként vagy ünnepi, pezsgős reggelikhez nem tudnánk mást elképzelni!  

Birtok – Héjon 2019

Hárslevelű és sárgamuskotály, ráadásul héjon. Ha valaminek jól áll a narancsszín, akkor szerintünk ennek a top két fajtának! Kézi szüret, tíz nap héjon, szűrés és derítés nélkül. Kitöltve percről percre változik, mandarin, méz, kombucha, annyira komplex és végtelen. Elképesztően jól párosítható tétel, és garantált közönségkedvenc. Csak akkor add ajándékba, ha nagyon önzetlen vagy, egyébként meg bárhol, bárkivel, bármikor!  

WLB-tipp: Egy „egészséges bor”: Chateau Mate pincészet

#1 Leslie

Szokolai Máté dolgozott már étteremben, borbárban, és fiatal kora ellenére régóta foglalkozik borokkal és spiritekkel, nemrég pedig Tállyán, a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik településén vásárolt egy kis szőlőt, borait pedig „egészséges borként” definiálja. A világ legjobb borkritikusai egyből a felső polcra emelték limitált palackszámú tételeit. 

Az ünnepi szezonra Leslie fantázianevű borát ajánljuk, ez a tokaji furmint–hárslevelű házasítás finom eleganciájával, koncentráltságával és mézességével minden estét ünnepivé tesz. Csonthéjas gyümölcsökfűszeresség, fehér virágok, enyhe ásványosság, a lédús körte és alma ízjegyei jellemzik. Itt lehet megvásárolni.

Nemzetközi borok

KisBécs

A Monarchia borait tartó Fiakert sajnos be kellett zárniuk tavaszig a tulajdonosoknak, de jó hír, hogy a KisBécs nevű egységük, mely Ausztria legjobb borait prezentálja nekünk, még nyitva tart, ezért ha kikacsingatnánk a sógorokhoz, akkor akár személyes átvétellel, akár online is rendelhetünk tőlük, köztük is találunk elegáns, kedves borokat. Ha pedig tanácstalanok lennénk, vagy nem egyesével válogatnánk, berendelhetjük a karácsonyi csomagot is, és a lamentálás, hogy milyen itallal készüljünk az ünnepi vacsorára, azonnal megoldott – ebben a csomagban megtaláljuk összegyűjtve Ausztria jellemző szőlőfajtáit, és lefedi a klasszikus karácsonyi ételek borpárosításait is.

zöld veltelini és a rajnai rizling Traisental és Wagram biotételeit saláták, szárnyasételek, de akár bécsi szelet mellé is ajánlja a borbolt. A stájer sauvignon blanc és a rizling a halakhoz passzol. A Zantho zweigeltje jólesik önmagában is, de jó párosítás kicsit vastagabb húsok, töltött ételek mellé. A Prieler kékfrankos már komoly, nagy bor, és nagyon szépen passzol erőteljesebb, telt ételekhez. A több mint 20 éve készülő nagy osztrák cuvée, a Vulcano pedig egyértelműen a nagy, ráérős beszélgetések vagy nagy ételek mellé jár.

Pezsgők

Vino Castillo

Ha nem költenénk felsőbb árkategóriás champagne-okra karácsonykor, akkor szuper alternatívái lehetnek azok a spanyolországi pezsgők, azaz cavák, melyek ugyanolyan eljárással készülnek (palackos erjesztéssel), mint a legmenőbb francia pezsgők, csak más fajtákból. Találunk köztük elegánsabb, virágosabb és visszafogottabb tételeket, de domináns, erőteljes, karakteres verziókat is, a Vino Castillóban tudjuk beszerezni őket. Online is rendelhetünk, de ha segítségre van szükségünk, esetleg kóstolnánk is, akkor kis boltjukban szívesen fogadnak minket.

Boriroda

Ha szeretnénk igazán odatenni magunkat az ünnepekre és a legelegánsabb buborékos italokat tenni az asztalra, hogy ezt a nehéz évet jobb kedvűen zárjuk le, akkor a Boriroda is készült válogatásokkal. Mi ünnepi mivoltuk miatt a pezsgőket ajánljuk (persze a pezsgőt akár a hétköznapokra is), megtaláljuk a legelőkelőbb champagne-okat, amelyekkel sosem lőhetünk mellé, de az alacsonyabb árkategóriába tartozó spanyol cavákat vagy olasz pezsgőket is ajánljuk. Tőlük itt tudtok rendelni. 

Sörök

Az ünnepi ajánlatokat a Beerporn sörmagazin és annak alapítója, Knap Gábor ajánlásával mutatjuk be.

Szent András Sörfőzde: Esthajnal 2020

A Szent András Sörfőzde minden évben újabb különlegességgel készül a karácsonyra. Az Esthajnal néven piacra kerülő sorozatnak immár a nyolcadik darabja az idei, ami egy feketeribizlis balti porter. Igazi desszertsör, igen összetett, lekváros-süteményes, elsősorban persze feketeribizli-illatú, sűrű főzet, elegáns, kávébarna habbal, amiben a gyümölcsös ízek kiegészülnek a pörkölt maláta csokis és diós jegyeivel. 

Monyo Brewing: One-Handed Stuntman

A Monyo Brewing téli söreinek sorából idén kiemelkedik a One-Handed Stuntman, amely ugyancsak egyszeri főzet. Egy barley wine, amely a lehető leginkább ünnepi, legjobban érlelhető és általában a legtöbb alkoholt tartalmazó sörtípus. Áthatóan malátás karakterű sör, aminek az illatában és az ízében a karamell, a dió és az aszalt gyümölcsök a leginkább jellemzők. Komplexitása kevés hazai főzetével mérhető össze, a 13 százalékos alkoholtartalom pedig a legcudarabb téli napon is átmelegíti a fogyasztót. 

Vaskakas Sörfőzde: Smooth Chocolate Russian Imperial Stout

A győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde idén karácsonyra egy igazi különlegességgel rukkolt elő. A Smooth Chocolate egy olyan Russian imperial stout, amelyet 7,5 deciliteres palackokban forgalmaznak, és amelyhez különleges csokoládémalátát használtak. A csokis lágyságot a sör visszafogott szénsavtartalma teszi teljessé, a magas alkoholtartalom pedig szinte eltűnik a kakaós ízvilág mögött. És ha ez nem lenne elég komplex, létezik a sörnek egy szuperlimitált, előbb a Vylyannél, majd a Gemenc Distillerynél már használt barrique-hordóban érlelt változata is. 

Fehér Nyúl Brewery: Drink the Christmas Tree

A Fehér Nyúl Brewery már tavaly is készített tűlevéllel karácsonyi sört. A Drink the Christmas Tree receptjét idén kicsit átgondolták, rengeteg fenyő ment bele, a Chinook komló ráadásul egyébként is gyantás jegyekkel rendelkezik. A Drink the Christmas Tree egy tűleveles vörös IPA, ami azokba a háztartásokba is képes fenyőillatot csempészni, amelyekben műfenyő a karácsonyfa! 

Mad Scientist: Almost Over

A Mad Scientist idén is nagyon hamar bemutatta aktuális karácsonyi sörét, ami nem más, mint egy „holiday spice milk stout”. Vagyis egy laktózzal főzött fekete sör, amibe téli hangulatú fűszerek garmadája került. Egészen pontosan: tettek bele kakaóbabot, fahéjat, vaníliát, kardamont, csillagánizst és szegfűszeget is. Forralt borra, grogra, mézeskalácsra emlékeztető illatát méterekről érezni, igazán emlékezetes darab! 

Spiritek, párlatok

A következő párlatokat, amelyek rendkívül jól mutatnak az ünnepi asztalon, a WhiskyNET ajánlásával válogattuk össze, online meg is tudjátok náluk vásárolni ezeket az italokat.

Whisky

Big Peat Karácsonyi kiadás 2020 (0,7 l, 53,1%) 

A skót Big Peattől megszokott masszív füstösség – karácsonyi csomagolásban. Ideális ajándék füstrajongóknak. Immáron 10. alkalommal került palackozásra a Douglas Laing független palackozó legnépszerűbb whiskyjének karácsonyi különkiadása. Nagyszerű füstös single malt whiskykből keverték ki, úgyhogy a legjobb formájában tudja átadni nekünk azt a bizonyos Islay szigeti érzést: hamu, füst, óceánpart – indul az 53,1 fokos buli! 

Ardnamurchan AD/09.20:01 Single Malt (0,7 l, 46,8%) 

Már Magyarországon is beszerezhető az Ardnamurchan első single maltja! A skót whisky új generációjának következő képviselője tradicionális alapokon! Az Ardnamurchan Distillery anyacége, az Adelphi prémium független palackozónak számít a skót whiskyiparágban. Eddig mintegy 25 piacon vetette meg a lábát – köztük a magyaron is. 

Waterford Sheestown 1.2 (0,7 l, 50%)

A bornál már megszokhattuk, hogy a karakter egyik legfontosabb eleme a termőhely és a fajta. De vajon a párlatok esetében is értelmezhető-e ez a két jellemző? Más lesz-e az ugyanott lepárolt whisky, aminek különböző farmokról, különböző talajtípusokról származó különböző fajta árpa az alapanyaga? Az ír Waterford Distillery ennek a kiderítését tűzte ki célul.

Rum

Diplomático Single Vintage 2005 (0,7 l, 43%)

A Diplomático Single Vintage-kiadások speciális, kiemelkedő minőségű hordókból kerülnek összeválogatásra. Ez a rum 12 évig érlelődött bourbon és single malt whiskyshordókban. Egyetlen évjárat lepárlása. Az utolsó évében spanyol sherryhordóban pihen a legtökéletesebb finiselés (utóérlelés) elérése érdekében.

Hampden 8 éves, díszdobozban + 2 pohár (0,7 l, 46%)

A 8 éves Hampden az ősi jamaicai „stinking rums”, azaz jellegzetes illatú, magas észtertartalmú rumok méltó örököse, érett gyümölcsök, fűszerek és fenolok finom keveréke. Intenzív íze és nagyon jellegzetes aromái hiteles, természetes hangulatot adnak neki. 100% hagyományos lepárlóüstös desztillálás, teljes idejű trópusi klimatikus viszonyok közötti érlelés jellemzi ezt az elegáns prémiumrumot.  

Gin

Isle of Harris – a cukormoszat titkai

Ha van ország és tájkép, amire a vadregényes szót kitalálták, akkor az minden bizonnyal Skócia lehetett. Innen származik a Harris gin. E gin a klasszikus ginfűszerek mellett egy meghatározó botanikummal is rendelkezik, ez pedig a cukormoszat, angolul sugar kelp, amit a sziget környéki tengerben gyűjtenek kézi erővel, fenntartható módon. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban nem szüretelnek belőle, hanem hagyják növekedni. A gin többek között a Scottish Gin Awards megmérettetésen 2017-ben aranyérmet kapott, ugyanitt a főzde 2018-ban az év skót lepárlója lett. Komoly elismerések egy ilyen fiatal műhelynek! Ginkedvelőknek kötelező kűr!

Gin Mare

A Mare egy valódi mediterrán gin, tele friss, ropogós ízzel, vitalitással és fénnyel. A borongós téli időszakban kifejezetten jól jön. A Barcelona mellett fekvő Vilanova városában készül, a hamisítatlan mediterrán érzést pedig a rozmaring, a kakukkfű, az olíva és a bazsalikom adja. 

Címkék