Modernebb és költséghatékonyabb kerékpárokkal, a változó felhasználói igényekhez igazodva tér vissza a MOL Bubi 2021 tavaszán. A megújuló közösségi kerékpárrendszer felturbózott mobilapplikációval, könnyebben tekerhető kerékpárokkal, többszintű árazással és rugalmasabb használattal tér vissza.

Azt már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a 2014-ben indult MOL Bubi teljesen új dimenziókat nyitott a budapesti közösségi közlekedésben. A rendszer mára megvalósította eredeti célját: hozzájárult a kerékpározás mint reális városi közlekedési alternatíva elfogadtatásához, népszerűsítéséhez. 
 
Hatévnyi működést követően elérkezett az ideje annak, hogy alapjaiban újuljon meg a szolgáltatás, merthogy időközben változtak a felhasználói igények és szokások, és ezekkel párhuzamosan a technológiai lehetőségek is. 

A jelenleg érvényben lévő üzemeltetői szerződés 2020. november 29-én jár le, amelyet a BKK nem hosszabbított meg, vagyis a szolgáltatás tavaszig szünetelni fog. A rendszer átalakításához eleve a téli időszak a legideálisabb, már csak azért is, mert az átlaghoz képest ilyenkor 90%-kal alacsonyabb a kerékpárok kihasználtsága. 
 
De mit ért el az elmúlt 6 évben a MOL Bubi? A forgalomba helyezett 2071 darab biciklivel megközelítőleg 3 milliószor utaztak, jellemzően 8 percig használták a bringákat alkalmanként, a bubisok összesen mintegy 6 millió kilométer utat tettek meg az almazöld kerékpárokkal, és kábé 1 millió kilogramm kibocsátott szén-dioxidtól óvták meg a fővárost. A kezdeti lendület után hamar megmutatkoztak a Bubi hibái is: például nehezek a kerékpárok, bonyolult a regisztrációs rendszer és magas a kaució (25 ezer Ft). 

Ehhez képest milyen lesz az új MOL Bubi?

A közösségi kerékpárszolgáltatást számos ponton fejleszteni fogják. 1200 teljesen új, a jelenleginél könnyebb kerékpár érkezik Budapestre. A leendő szolgáltatónak defekttűrő, fújt gumikkal kell felszerelnie a kerékpárokat, ami könnyebb és gyorsabb haladást biztosít. A tarifarendszer is rugalmasabbá válik, például a BKK-bérlettel rendelkezők jelentős kedvezményekre számíthatnak. Új, felhasználóbarát applikáció érkezik, amivel egyszerűen és gyorsan lehet majd kerékpárt bérelni. Bár megmarad az eddigi 158 dokkoló, de a BKK a jövőben újszerű megoldásokat is tesztelni fog.
 
A tervek szerint a megújult MOL Bubi jövő tavasszal indul el, de a pontos dátum bejelentése még odébb van, arról később ad tájékoztatást a BKK. Ha valaki a már meglévő bérletét nem tudta a leállás előtt kihasználni, őt a társaság kompenzációban részesíti, ennek részleteiről is később adnak tájékoztatást. 

Címkék