Úgy fest, hogy az október 23-i hosszú hétvégére szuper kirándulóidőnk lesz, de ha a túracipőt inkább hanyagolnátok, akkor is bőven lesz mit csinálni a városban a következő egy hét folyamán. A filmrajongók a Skandináv Filmfesztiválnak, a Mozinet Filmnapoknak, a Spanyol Filmhétnek, valamint a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválnak is örülhetnek, de érkezik az Art Market Budapest, a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivál és a Normafa Síház 90. születésnapi eseménysorozata is.

Október 22., csütörtök

2011-es létrejötte óta minden évben egyre több látogatót vonz az Art Market Budapest, melyen nemzetközi és hazai kortárs képzőművészeti alkotásokból állítanak vásárt. A művészvilágban egyedi összeállítás az új hangokra épít, a jelenünkben kibontakozó tehetségeket részesíti előnyben. 5 kontinens több, mint 40 országából érkeznek a kiállítók, akik rendszeresen új és kreatív ötletekkel állnak elő. Ha nem is vásárlunk, nézelődni mindenképpen érdemes eljönni október 22-25-i hosszú hétvégén a Millenárisba.

További infók

Október 22-28. között hetedik alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában. A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra a mozi két termében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek és közönségtalálkozók is színesítik.

További infók 

A Hangvető és a CAFe Budapest október 22–24. közt rendezi a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivált, ahol az idén a WOMEX zsűrije által beválogatott zenekarok, a Dalinda, a Magos Együttes, a Babra, és az Ötödik évszak lépnek majd fel a Müpa Fesztivál Színházában. Rajtuk kívül gálakoncertet ad a friss WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika, illetve színpadra lép a Parno Graszt, valamint Lajkó Félix és zenekara is.

WOMEX a globális zenei élet legnagyobb konferenciája: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek bemutatója és díjkiosztó ünnepség. Kiváló alkalom arra, hogy végre találkozzanak egymással a zeneipar fontos emberei – ha más nem, hát virtuálisan. Alkalom a hazai világzene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.

További infók 

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 további magyarországi városban. Idén a járvány miatt sok film nemzetközi bemutatóját elhalasztották, de a Filmnapok válogatásába így is bekerült nyolc alkotás, amelyeket akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt tekinthetünk meg. Ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – címeiből állt össze a program. A magyar közönség többek között láthatja a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektjének első darabját, az Ezüst Medve-díjas DAU. Natasa című orosz alkotást, a Gunda című filmet, melynek producere az Oscar-díjas Joaquin Phoenix, vagy az idei cannes-i válogatás egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmjét, a Sweat-et, mely letaglózó betekintés egy influenszer életébe.

További infók 

Az Honest Toil csapat egy délutánra beköltözik a Szatyorbolt közösségi terébe október 22-én, és bemutatja különleges, illatos és ízletes termékeit. A vásáron elérhető lesz minden kiszerelésben sötétzöld színű, sűrű olívaolajkalamata olívabogyók, és olajból kézzel és kizárólag természetes összetevők felhasználásával készült szappanok is.

További infók

Október 22-én ismét a Budapest Jazz Club ad otthont a nagy sikerű, immár 10. Glass of Jazz-estnek, amelyen ezúttal tíz boros kiállító, illetve a koncertteremben a Mike Gotthard Group szórakoztatja majd a borok és a jazz szerelmeseit.

További infók 

Október 23., péntek

Immár 90 éve annak, hogy a Normafán létrejött Magyarország egyik legjelentősebb síközpontja: 1930-ra épült fel a Síház, mely az akkori pezsgő sportéletnek még nagyobb lendületet adott. Az elegáns, modern stílusú épület elkészültével egy időben lesiklópályákat hoztak létre, megépült a sísánc, és nemzetközi szánkóversenyek rendezésére alkalmas pályát, valamint két sífutó pályát is építettek.

Normafa Síház csapata a kerek évforduló alkalmából születésnapi hétvégét szervez október 23-25. között, melynek keretében koncertezni fog a Random Trip, de lesz kiállítás a Normafa sporttörténetéről, bográcsozás és terepfutó verseny is.

További infók 

Október 23. és 27. között Pándi Balázs veszi át az irányítást a Madách téri Központ konyhája felett. Balázs amatőr séf, tizenéves kora óta pörög a konyhában. Az étlapra azok az ételek kerültek fel, amiket évek óta főz a Magyarországon áthaladó zenekaroknak, barátoknak.

Azoknak, akik zenei vonalon kevésbé jártasak, Pándi Balázs az Index.hu egykori munkatársaként lehet ismerős, míg dobosként számos világhírű előadóval kollaborált már Thurston Moore-tól (Sonic Youth) Jim Jarmuschig. A pop-up héten mindennap 11 és 19 óra között várják a vendégeket.

További infók

Október 24., szombat

Október 24-25. között az Akvárium Klubban rendezik meg a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra hazánkban. A filmes programon hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén, vagy a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek. A versenyprogramban a világ legkiemelkedőbb rövid rajzfilmjei és kisjátékfilmjei versengenek az Aranymókus díjért. A vetítések mellett számos interaktív családi program is várja a látogatókat.

Az óránként induló vetítések korosztály szerinti bontásban a 4-14 éveseket szólítják meg, míg a nagyjátékfilmek 12 éves kor fölött az egész család számára nyújtanak minőségi szórakozást. Két vetítés között pedig a család minden tagja kipróbálhatja magát filmesként, táncosként, kaszkadőrként vagy épp animációs rendezőként.

További infók

Október 24-én, a hónap utolsó szombatján újra lemezvásárt rendeznek a Szimpla Kertben, ahol a bakelitek és CD-k mellett kazetták között is lehet majd válogatni.

További infók 

Október 24-én, szombaton ismét a Bakáts térre érkezik a Pancs termelői piaca, ahol a már megszokott termelők szezonális árui és kézműves termékei mellett a Zabáljcsak! barbecue ételei és az UGAR Brewery kraftsörei is várják a piacozókat.

További infók

HESSZ csapata október 24-én ezúttal a Flashback Studio tereit tölti meg Vedat AkdağAdom b2b KimonAcideal (live set)LAU és Galactic Jackson ütemeivel. Az aktuális szabályozások értelmében már 16 órakor indul az este, az 500 fős létszámkorlát miatt pedig érdemes elővételben beszerezni a jegyeket.

További infók

Október 25., vasárnap

Szemere Katalin újságíró beszélgetéssorozata, a Presszó ezúttal sétával egybekötve folytatódik, Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész vezetésével. A Tabán négy helyszínét érinti az október 25-i séta, melyek közül valamennyi fontos szerepet játszott Saly Noémi életében.

További infók 

Október 25-én akár az egész családdal együtt bruncholhatunk a Moné Bistro & Barban, hiszen a bőséges svédasztal mellett a legkisebbeket gyereksarok és animátor is várja. Az ételek között a bundáskenyértől a grillezett lazacig számos klasszikust és izgalmas fogást is találhatnak a brunchok szerelmesei.

További infók 

Hány sávos volt a hajóhíd Pest és Buda között? Hogyan tanultak meg a pesti polgárok úszni? Mi köze a nagy 1838-as árvíznek, vagy egy ólajtónak a Lánchíd történetéhez? Milyen színű volt eredetileg a Margit híd? Miből épült a Kossuth híd? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ a Kiscelli Múzeum Budapest legrégebbi hídjait érintő túrája során, október 25-én. A Kiscelli Múzeumban őrzött tárgyak segítségével egy rendhagyó híd- és várostörténeti sétán (bringatúrán) vehetnek részt az érdeklődők.

További infók

A Tünet Együttes A tünetegyüttes – reality a pincében című előadása kilóg a korábbi darabok sorából. Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István, a három alapító tag 15 éve dolgozik együtt és most a társulat történetét kínálja fel a saját – szűkebb és tágabb – helyzet értelmezésére. Hogyan érdemes folytatni a munkát, amikor a csapat tünetegyüttese az ország tünetegyüttese egyben? A független alkotók története mindenkié, aki elvesztette viszonyítási pontjait. Az új előadás a kollektív kiégési szindróma tüneteit tárja fel a társulattól ismert öniróniával és humorral – október 25-én, a Trafóban láthatjuk legközelebb.

További infók 

Október 26., hétfő

A nagy sikerre való tekintettel a Szegedi Nemzeti Színház elhivatott Bukowski-rajongó színészei, Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert harmadszor térnek vissza a TRIP hajóra október 26-án, hogy bemutassák a kultikus és világszerte egyre népszerűbb amerikai író, Charles Bukowski első regénye, a Posta alapján készült egyfelvonásos, szórakoztató sztereodrámájukat, amelyet Pritz Péter fordítása alapján Miklós Krisztián írt és Czene Zoltán rendezett. Az alkotók a háromszereplős, egy órás előadást „kevert műfajú” darabként jellemzik: egyszerre stand-up, önéletrajzi road movie és kocsmaszínházi produkció.

További infók 

Október 27., kedd

Tíz új alkotás, köztük Oscar-díjas és Oscar-jelölt rendezők egy-egy filmje is szerepel a 2020-as budapesti Spanyol Filmhét programjában, amelynek ezúttal is, mint évek óta, az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont október 27. és november 1. között. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia közös rendezvényének kínálatában nagyszabású történelmi film, vígjáték, komikus thriller, dokumentarista alkotás, női mozi és romantikus dráma egyaránt található.

További infók 

Idén már a harmadik évadot kezdte a Várkert Irodalom népszerű sorozata a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ. Világirodalmi klasszikusok magyarul, több hangon, sok szólamban. A legjobb magyar műfordítások, avagy amikor a fordítás jobb, mint az eredeti. Párbajok igékkel, főnevekkel. Irodalmi csataterek és mindenre elszánt költők hangnemmel, ritmussal, verslábakkal felvértezve.
 
Október 27-én többek között Ady Endre, Térey János, Weöres Sándor, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kovács András Ferenc, Tandori Dezső, Pilinszky János, József Attila, Kányádi Sándor és Csoóri Sándor műveiből készül válogatás.

További infók

A 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó Set to Face is ebben az évben jelent meg. Második nagylemezük, a 2020 nyarán rögzített LFO (Low Frequency Oscillator) egy letisztult zenei világot mutat be, melyben egyszerre érződik a huszadik századi jazzéneklés hagyománya, és napjaink zenei világa.

Az Opus Jazz Clubba a hamarosan megjelenő új lemez anyagával és egy olyan megújult felállással érkeznek október 27-én, melyben Oláh Krisztián zongorázik, szaxofonon pedig Mester Dániel az együttes vendége.

További infók 

Október 28., szerda

POKET zsebkönyvek két (és feledik) születésnapi közös ünnepe. Fellépnek többek között: Presser Gábor, Beck Zoltán, Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Szabó Balázs, a Carson Coma, a Platon Karataev és Wunderlich József. A tavasszal elmaradt születésnapot október 28-án pótolják a MOMkultban.

További infók 

Gryllus Dániel a Kaláka együttes alapító tagja és vezetője immár több mint 50 éve. Az együttesben végzett tevékenysége mellett számos önálló művet is létrehozott, amelyek közül kettő a születésnapi koncerten is szerepel a szerző és barátai előadásában. A 70. születésnapját ünneplő est első részében egy két éve született bibliai lemez, második részében pedig egy, az 1980-as évek közepén íródott dalsorozat hangzik el egyedi hangszerelésben.

További infók 

A Fotóhónap kiállítássorozat részeként október 28-án nyílik meg a Mai Manó Házban Nicolai Howalt Old Tjikko című tárlata. Tiszteletet parancsoló, 9600 éves korával Öreg Tjikko, a svédországi Dalarna megye egyik kopár hegyoldalán álló lucfenyő a világ legidősebb fájának számít. Egyetlen, az erről a különleges fáról készült negatív lett a fotókönyv különböző képeinek alapja.

Amikor Nicolai Howalt képzőművész 97 fajta, régi fényérzékeny fotópapírra exponálta a képet – amelyek közt az 1940-es években gyártott is volt –, a lejárt szavatosságú nyersanyag kiszámíthatatlan viselkedése a projekt és az egyes képek lényegi és dinamikus részévé vált.

További infók

Címkék