Pár hónapja nyitotta meg budapesti üzletét a gumicukorra specializálódott Bears & Friends.

Ha gumicukorról van szó, a magyar embernek rögtön a Haribo ugrik be, pedig a Bears & Friends márka is népszerű Németországban. De Prágában, Hongkongban és Budapesten is nyitott a német franchise boltokat, ahol csomagolva és kimérve is lehet kapni a különböző ízesítésű, formátumú és ételérzékenységekre szabott gumicukrokból.

Aki látott már videót gumicukorkészítésről, ami során állati csontot, bőrt és porcokat is felhasználnak, nem biztos, hogy utána is fenntartások nélkül habzsolja a mackó vagy gyümölcs alakú édességet. Nekik – valamint a vega-vegán édességkedvelőknek – jó hír, hogy a boltocskában széles választékát kapni zselatinmentes termékeknek.

vegetáriánusban előfordulhat laktóz, de a vegánban nincs semmilyen állati eredetű összetevő, keményítővel van sűrítve. Alapból gyümölcsösek, de van köztük szupersavanyú és kólaízű is. Mi egy zacskóval vettünk a gyümölcsléből készült cukorkákból, és úgy tapasztaltuk, eléggé addiktív tud lenni: kevésbé rágós és gumiszerű, mint a klasszikus gumicukrok, hamar omlik a fogunk alatt, ellenben könnyebben bele is ragad.

A klasszikus verzióból többféle van, savanyú töltelékkel, kávés, kólás, gyömbéres, zöldteás, csípős ízesítéssel, gyümölcsdarabokkal, banya, maci, szívecske formátumban, alkoholos verzióban sorakoznak a polcokon a színes cukorkák, de mellettük joghurtos cukrokat, medve- és mályvacukrokat, hosszúkás szíjakat is kaphatunk, zacskónként 1590-2790 körüli összegekért, mérettől függően.

Kimérve egy szűkebb szortimentből válogathatunk, ha csak ismerkednénk a műfajjal, és csak kisebb mennyiséget vinnénk el papírzacskóban vagy pohárban (10 dkg 550 Ft-ba kerül). Pusztán kóstolni is lehet, de ha valaki elvetemült rajongója a műfajnak, választhat a torta/pizza formájú hatalmas összeállításokból.