A fémhulladékokból készült, lenyűgöző szobrokból álló kiállítás közel egy évig tartó előkészületet követően tavaly november végén nyitott meg Budapest belvárosában, a Dohány utca 30 alatt. Az Amazing Metal Art Gallery a művészet és a kreatív újrahasznosítás szimpatikus találkozása is egyben.

Korábbi városturistáskodásaim során bármerre is jártam Európában, mindig azt kellett megállapítanom, hogy bizonyos városok mennyivel jobb helyzetben vannak Budapestnél abból a szempontból, hogy a hagyományos kiállítóterek mellett fel tudnak mutatni több izgalmas és érdekes alternatív kiállítást is. Mint amilyen például a prágai játékmúzeum (Muzeum hraček), vagy a Bécs csatornahálózatáról szóló The Third Man Museum. Aztán szerencsére nálunk is elindult az ezirányú folyamat, melynek eredménye volt például a Flippermúzeum is, meg cikkünk témája, az Amazing Metal Art Gallery.

Az Amazing Metal Art Gallery szobraihoz mindenféle fémhulladékot, elsősorban autók és motorok alkatrészeit és roncsait hasznosították újra. Ezekből készítették el a kiállítótér látványos és monumentális szobrait, melyek nagy része valamelyik hollywoodi blockbuster és tévésorozat fontos karakterét vagy jellemző tárgyát ábrázolja. Megidézik többek között, a Terminátort, a Predatort, az Alien-filmek szörnyét, a Xenomorphot, a Skorpiókirályt, a Jurassic Parkot, sőt még a Shreket is, de a Trónok harca kardokkal tűzdelt trónját is elfoglalhatjuk. Vagyis elsősorban a filmes tematika érvényesül, de helyet kapott azért két állatábrázolás is (egy orrszarvú és egy kaméleon, ami a színét változtatja), és még a színtiszta, szimbolikus, de a scifi-horror-fantasy tematikához is passzoló művészetnek is jutott hely a széles, több teremre terjedő kiállítótérben.

Az Amazing Metal Art Gallery története nagyon szépen indult, de mint sok minden másét, úgy az övét is megakasztotta a koronavírus-járvány. Egy évig tartó előkészületet követően tavaly novemberben nyitottak meg, majd márciusban bezárni kényszerültek, végül most a korlátozások feloldása után újra megnyitottak. A szobrokat nagyjából két tucat hazai szobrász készítette el egy thaiföldi művész tervei alapján, aki még évekkel ezelőtt hobbiként vágott bele a fémszobrászkodásba, majd később már megrendelésre is dolgozott. Őrá egy nyaralásuk során találtak rá a múzeum megálmodói, akik belefutottak a művész egyik munkájába. Kinyomozták, hogy ki ő, felvették vele a kapcsolatot, majd vázolták neki az elképzeléseiket, és megegyeztek. Így született meg a múzeum.

Az itt található alkotások nagy része kifejezetten ide készült, máshol nem láthatók. Ugyanakkor, ha sok pénzünk van, meg is vásárolhatók – milyen jól mutatna otthon a nappali közepén egy Jurassic Park dinó például –, de azokra is gondoltak, akiknek vékonyabb a pénztárcája, mert a szobrok kisebb verzióban és alacsonyabb áron is hazavihetők. Bár hasonló kiállítás egyszer volt már Budapesten, ez a mostani azonban több szempontból is többet kínál. Állandó kiállítás szeretne lenni, a szobrok jóval kidolgozottabbak, ráadásul itt fontos az interaktivitás is, vagyis nemcsak körbejárhatók az alkotások, de meg is érinthetők, sőt, olyan is van, amire még rá is ülhetünk (pl. Trónok harca trón, Jurassic Park dinó).

Aki ide belép, az első, kérdésként felmerülő gondolata az lesz, hogy mennyi idő alatt készült el egy-egy szobor, és hogyan hozták be azokat a kiállítótérbe. Utóbbi folyamatról egy videó megnézhető a helyszínen, előbbi kérdéssel kapcsolatban pedig a helyes válasz az, hogy attól függ, milyen típusú és hány darab alkotórészből áll egy-egy szobor. A legmunkásabb szobor körülbelül négy hónap alatt készült el, a legrövidebb idő pedig egy hónap, átlagosan pedig két-három hónapot vett igénybe egy-egy szobor megépítése. Az extrém múzeum jövőbeni fejlesztése és bővítése – még több szobor még nagyobb helyen – már tervbe van véve, minden attól függ, hogyan alakulnak az évből még hátralévő hónapok.

A most újranyitott Amazing Metal Art Gallery minden hétköznap délután 2-től este 8-ig várja a vendégeket, hétvégén viszont már déltől, keddenként pedig zárva tart. A szobrok egyébként bérelhetők is különféle rendezvényekre, maga a múzeum pedig csapatépítésre is várja az érdeklődőket, már csak azért is, mert az épületben nemcsak a kiállítótér található. Belépve a kézműves söröket kínáló BAZ Beer Barba jutunk, azon keresztül léphetünk be a kiállításra, ami után, ha úgy van kedvünk, a szomszédos, western hangulatú térben baltával vagy dobócsillaggal még célba is dobálhatunk.

Címkék

Elérhetőségek

Amazing Metal Art Gallery 1074 Budapest, Dohány utca 30. Facebook-oldal Weboldal