Pár éve felfutóban voltak a lakáséttermek, nem véletlenül: a családias, intim hangulat olyasvalami, amit egy étteremben nem kap meg az ember. A lendület aztán megakadt, az alkalmak megritkultak, sok helyütt az egész dolog kezdett elfáradni. A Szuterén Lakásétterem azonban fáradhatatlanul űzi a vendéglátás e személyes módját a XV. kerületben. Kipróbáltuk.

Két hónapja nehezen képzeltük el, hogy étterembe menjünk, azt meg főleg, hogy más lakásába – érthető, hogy a lakáséttermeknek az elmúlt időszak különösen nem kedvezett. A Szuterén Lakásétterem különböző, a Szuterén-élményt idéző pakkok házhoz szállításával vészelte át ezt az időszakot, és június 6-tól megnyitotta kapuit.

Jelenleg a zöldellő kertben zajlanak vacsorák, az egymástól másfél méterre elhelyezett asztaloknál. Korábban egy hosszú asztalnál ültettek le mindenkit, mert a közösségi élmény és a közösségépítés is fontos szempontja az üzemeltető házaspárnak – Rita elmondása szerint a második pohár után már nagy nevetések szoktak lenni, és barátságok, szakmai kapcsolatok is szövődnek helyben.

A XV. kerületben, a pestújhelyi villanegyedben járunk, a házaspár saját otthonában. A ház 1896-ban épült, és a férj, András családjának már az 1900-as évektől szolgál otthonául – erős lokálpatriótákkal állunk tehát szemben. András jelenleg is tervezőgrafikusként és művészeti vezetőként dolgozik, de péntekenként átvált háziúr üzemmódba, és ő köröz a kertben italokkal teli tálcával és az ételkülönlegességekkel, amelyeket Rita készít a lenti konyhában a szuterénben. Innen a név: itt alakították ki három éve a vendéglátóhelyiséget a kis zongora mellett az asztalként is üzemelő biliárdnál, hideg időben pedig begyújtanak a kályhában.

Rita eredetileg közgazdász, de most már minden idejét a vállalkozásnak szenteli. Mindig is elkötelezett volt a gasztronómia iránt, elvégezte Baracskay Angéla cukrásztanfolyamát, majd a Culinary Institute of Europe képzését, hogy a legújabb konyhatechnológiákkal is képbe kerüljön. Szabadidejében mást sem csinál, csak gasztronómiai témájú szakcikkekkel képzi tovább magát.

Mindent egymaga készít frissen, így a lakáséttermekre jellemző lelassultabb tempót mi is megtapasztaltuk. Minden fogás mellé külön bor járt, ezúttal a Németh Janó, a Zsadányi, a LA Gardens és a Breitenbach pincészetekből, a körültekintő válogatás pedig annak is köszönhető, hogy három éve eleve borvacsorákkal indultak. A profilt azóta bővítették, és a gasztronómia mellé kulturális körítést is szerveznek: ottjártunkkor például Cseke Gábor jazz-zongorista tartott jazztörténeti bemutatót élő zenével. Visszatérő szereplő ő is, ahogy Kovács Antal sommelier is szokott borbemutatókat tartani; de más típusú tematikus alkalmakat is szerveznek, volt már kompletten vegetáriánus vacsorájuk újévkor, farsangi jazzvacsorájuk, ezen a héten szombaton pedig a gasztroguruként is ismert író, Cserna-Szabó András olvas fel novelláiból és regényeiből, valamint legújabb könyvéből, az Extra Dry-ból.

Rita szakértelme és elhivatottsága meg is látszik az eredményen, az ötfogásos menüsor egyik tételében sem lehetett kivetnivalót találni. A vendégváró diópesztó ikonikus fogásuk, (vásárolni és rendelni is lehet belőle), a kovászos kenyeret pedig Rita maga süti saját kovászból és a Pásztói Malom lisztjéből. Az előételként tálalt paradicsomos kenyérsalátában a grillezett csirke édessége, a kapribogyós mártás és a paradicsom fanyarsága izgalmas kontrasztot alkotott; klasszikus nyári felfrissülés volt a hideg uborkaleves gyömbéres karfiollal, amelyben a mandula, a kapor és a karfiol érdes, fűszeres harmóniát hozott létre. A citromos rizottóval tálalt zöldfűszeres szűzpecsenye vajpuha, omlós volt, desszertnek pedig krémkaramelles, málnás csokoládétorta érkezett enyhe mézeskalács beütéssel. Feltette a koronát a belassulós-ellazulós, intim hangulatú vacsorára.

A menüsor ára borkísérettel 14 900 Ft/fő, borkíséret nélkül 12 500 Ft/fő, ami egy jó budapesti bisztróban is reális. Rita egyébként saját éttermet nem nyitna, egyrészt óriási befektetés, másrészt elvesztené a közvetlen visszajelzés lehetőségét is, ami számára különösen fontos. Vacsoráikkal vidéken is találkozhatunk, ugyanis rendszeresen eleget tesznek pincészetek meghívásának, és vegetáriánus, valamint ételérzékeny vendégek kéréseit is figyelembe veszik.

Címkék

Elérhetőségek

Szuterén Lakásétterem 1158 Budapest, Bezsilla N. utca 29. Facebook-oldal