Izgalmas gyűjtést készített a Szabó Ervin Könyvtár angol nyelvű Facebook-oldala: 10 filmet válogatott össze a 70-es évektől kezdve, amelyeket a patinás épület falai között forgattak.

A könyvtár épületét 1889-ben emelte neobarokk stílusban Wenckheim Frigyes gróf családja pesti otthonának, ezért ismert Wenckheim-palotaként is.1931 óta tölti be jelenlegi szerepét, csodaszép, korhű, különböző stílusú, csigalépcsős, díszített plafonú, fafaragásokkal ékesített olvasótermeivel, ódon bútoraival, kényelmes foteleivel különlegessé varázsolva a diákként vagy egyszerű könyvmolyként ide betérők perceit.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi filmszakma Budapest impozáns építészetén belül a palota adottságaira is felfigyelt. A Szabó Ervin Könyvtár angol nyelvű Facebook-oldala tette közzé a válogatást, melyet az 1972-es Richard Burton-film, a Blubeard nyit. A feleséggyilkos Kékszakállú történetét a 30-as évek Ausztriájába helyezik, Burton pedig egy első világháborús, sötét titkokat rejtegető háborús hőst játszik benne. Rómában és Budapesten forgatták a filmet, és ez volt az a fényes alkalom, amikor Burton neje, Elizabeth Taylor a magyar fővárosban ünnepelte a 40. születésnapját. Az alábbi trailerben egy pillanatra bukkan fel a könyvtár bálterme a 0:09. percnél, a kíváncsiak az egész jelenetet megnézhetik ide kattintva, az 5. perctől (igaz, franciául)

1989-ben Az operaház fantomja című horror jeleneteinek adott otthont a könyvtár, három évvel azután, hogy Webber nagysikerű, szintén Gaston Leroux könyvéből készült musicalje debütált a Broadway-n. A film sajnos megbukott, érdekessége viszont, hogy az a Robert Englund játszotta a fantomot, aki Freddy Kruegerként írta bele magát a horrortörténetbe. Bill Nighy pedig az operaház tulajdonosát alakítja.

A poszt szerint a Szabó Ervin Könyvtárban forgatták a 2018-as The Alienist és a 2018-as, Jennifer Lawrence főszereplésével készült Vörös veréb egyes jeleneteit, továbbá Nemes-Jeles László Napszállta című filmjében Rédey grófnő kastélyaként is funkcionált. De az egykori Wenckheim-palotához kötődik a Selena Gomez főszereplésével készült, 2011-es Monte Carlo, a 2013-as Die Hard – Drágább, mint az életed Bruce Willis főszereplésével, a 2014-es The Duke of Burgundy brit dráma, a szintén 2014-es Fleming - Rázva, nem keverve a James Bond-történetek kitalálójának életéről és a 2015-ös Casanova  Diego Lunával a címszerepben. A zömében Budapesten forgatott Spy alábbi jelenetében a Szabó Ervin bálteremje kaszinóként szolgál helyszínéül Melissa McCarthy és Jason Statham vitájának. 

További részletek a Szabó Ervin Könyvtár angol Facebook-ján.

Címkék