A hétvégén lezárták az autóforgalom elől a pesti alsó rakpartot a Szabadság híd és a Margit híd között. Mi sem hagyhattuk ki a különleges lehetőséget, hogy szabadon korzózzunk a Duna mentén.

Nem ez az első alkalom, hogy le volt zárva ez a terület az autók elől, biciklis felvonulásokon, futóversenyeken volt már erre példa; de ennyire szabadon, „rendezvénymentesen” talán még sose adták át a budapestieknek tetszés szerinti „felhasználásra”. Szombat reggel még kicsit úgy tűnt, mintha a városlakók maguk se hinnék el, hogy ilyen megtörténhet, a tágas autósávokban ritkásan bukkantak fel a bringások, futók, görkorizók, sétáló családok, aztán szép lassan megtelt élettel a rakpart.

Akkora banzájra nyilván nem lehetett számítani, mint a lezárt Szabadság hídon, az óvatosság miatt, és lévén szó egy nyitott, hatalmas placcról; estefelé sem volt hatalmas tömeg, az emberek nyugodtan sétáltak, bicajoztak, a Duna-parton üldögéltek; mintha csak Bécsben lettünk volna.

Ezt a hangulatot, a széles utakat (amiken rendesen elférnek bringások és sétálók egyaránt!), a Duna közvetlen közelségét, a budai panorámát hamar meg tudnánk szokni. Kíváncsian várjuk a nyári hétvégéket, a főpolgármester eredeti ígérete szerint ezeken is megnyitják a rakpartot a gyalogosok és biciklisek előtt – remélhetőleg egy járványmentes, szabadabb, nyitottabb hangulatban.

Címkék