Még csak véletlenül sem szeretnénk arra buzdítani senkit, hogy a karantén alatt túl közeli barátságba kerüljön az alkohollal, vagy a poharazást válassza unaloműzésnek, de mivel a legtöbben heti egy-két alkalommal megiszunk egy-egy pohát sört vagy bort, összegyűjtöttünk pár helyet, ahonnan minőségi italokat hoznak nekünk házhoz – hogy még a boltba se kelljen elmenni.

Lassan a szolgáltatószektor összes résztvevője átáll a kiszállításra – az éttermek, a delikátboltok, a kistermelők, de még a sörfőzdék is. Természetesen a kocsmák, borszaküzletek, jobb vinotékák és craft spirittel foglalkozó üzletek is megteszik a tőlük telhetőt, hogy ne kelljen elhagyni az otthonunkat egy szebb palack borért, pezsgőért, kisüzemi sörért vagy egy igényesebb égetett szeszért.

Borok, habzó italok

A Bortársaságnál mindent megtalálunk, ami bor vagy pezsgő, legyen szó hazai vagy külföldi italokról, és elég hamar házhoz is jön a rendelésünk.

A Boriroda szintén hasonló kvalitásokkal bír, innen is kérhetünk válogatott tételeket, és online borkóstolókat is tartanak a Facebook-oldalukon. 
 
A Vino Castillo spanyol borokban és cavákban van otthon, míg a Vinificando a klasszikus olasz életérzést közvetíti borok, habzóborok, pezsgők és gyomorkeserűk formájában, és szintén minőségi olasz borokat kóstolhatunk, ha a DOC Vino Bar-ból rendelünk.

Az osztrák borok az elmúlt tíz évben az európai csúcskategóriába kerültek – ha kipróbálnánk a legjobb tételeket, amit a sógorék piacra dobtak, akkor a Kisbécs weboldalán válogathatunk. 

A Radovin remek párlatokat és a világ minden tájáról érkező borokat kínál nekünk, a VinoPiano pedig alapvetően magyar termelők tételeivel és natúr borokkal örvendeztet meg minket. 

Az Artizánból akár 24 óra alatt is megkaphatjuk a választott italunkat, legyen szó borról, kisüzemi sörröl, kávéról vagy spiritről. 

A Pinceképviseletnél egyenesen a pincészetek tételeiből szemezgethetünk, ráadásul minden megrendelt válogatás árából 500 Ft-ot a Szent János Kórháznak adományoznak. 

Sörök és párlatok

A FIRST Craft Beer az illatos, ízgazdag, elsőosztályú sörök Mekkája, ahol megtalálja számítását minden kézművessör-rajongó: nagy választékban kaphatóak a klasszikus sörök, a különlegességek, a gyümölcsös ízűek, valamint az Ipa és a New England Ipa különböző változatai.

A Bottle Life-ot akkor érdemes felkeresnünk, ha a bor mellett valamilyen különleges párlatot keresünk – és ha már párlat, akkor ne felejtsük el az ország egyik legnagyobb italkínálatával büszkélkedő Whiskynetet sem.

Párlatot és kisüzemi sört a Hudi Hudiból is rendelhetünk, sőt akár küldhetünk is felajánlásként valamelyik kórház dolgozóinak, munka utáni lazításhoz.  

Bár nem ez a legjobb időszak a bulik rendezésére, ha valaki szívesen használná arra a fennmaradó idejét, hogy megtanul koktélt készíteni, a Koktélbolt webshopján nagyon izgalmas darabokat találhatunk – és még kiegészítőt is rendelhetünk mellé.

A Beerselectionből a világ összes sörét kikérhetjük – ez jó időpont arra, hogy otthoni körülmények között teszteljünk pár izgalmas sört, amit korábban nem mertünk. A Csak a jó sör pedig nem csak kocsmának volt kiváló békeidőben, a webshopjuk is megannyi izgalmas sört rejteget, természetesen csak a legjobbakból.

Összefogások, kezdeményezések

A Beerporn magazin kilistázta nekünk a főzdéket, és azt, hogy melyiktől mit és milyen fórumon tudunk rendelni, így ha nem válogatást keresünk, a kedvenc főzdénket is támogathatjuk azzal, hogy tőlük vesszük a komlószörpöt. Ha pedig van kedvenc kisüzemi söröket áruló kocsmánk, akkor a Monyónak köszönhetően rajtuk is segíthetünk az otthoni poharazással: a ments meg egy csapost kampány keretében egy pakkot rendelhetünk, amelynek árával valamelyik craft beer kocsmát támogatja a főzde.

A söripar szereplői is összefogtak, aminek eredményeként létrejött a #mentsükmegasöréletet kezdeményezés, amelybe már most több mint 20 hazai sörfőzde kapcsolódott be. Ennek célja, hogy a bezárások és a korlátozások ellenére a főzdék és kocsmák el tudják juttatni a kisüzemi söröket mindenki otthonába, ezzel is közvetlenül őket juttatva bevételhez.  Az összefogás következő lépcsője pedig egy aggregátor weboldal készítése lett, ahol összegyűjtik az összes olyan partnert, akik már csatlakoztak a kezdeményezéshez. A fogyasztók ezen az oldalon egyszerűen, közvetlenül elérik a sörfőzdék termékeit, így a rendeléssel is a kisüzemi sörfőzdéket tudják támogatni.

Címkék