Az érdekes adatokkal teli infografikát egy ingatlantanácsadó cég készítette, így a megfigyeléseik is elsősorban a lakhatás, az építkezés és a turizmus körül forognak, de azért azt is megtudjuk belőle, hogy átlagosan hány gyerek születik egy nap.

Mit gondol a kedves Olvasó, vajon hány építési engedélyt adnak ki Budapesten naponta? És arra milyen számadat lenne a tipp, hogy hányan látogatnak el múzeumba, színházba vagy az Állatkertbe egy átlagos napon? A CBRE ingatlantanácsadó cég által készített infografikán jó pár – az utazással, az ingatlanpiaccal, a népességgel, a turizmussal és a gazdasággal összefüggő – adat ad számot arról, mi minden történik számszerűen Budapesten bármelyik nap.

A népességgel összefüggésben csupán egyetlen adatot derítettek fel, méghozzá azt, hogy naponta átlagosan hány baba születik. Aki 100 fölötti számra tippelt, az jól tette, mert 103 a napi születések száma. Ebből pedig egy másik, a születésszámnál szomorúbb adat is kikövetkeztethető. Ha egyre csak fogy a magyar, és így nagyobb a halandóság, mint a születés száma, akkor könnyen lehet, hogy naponta több mint 103 ember hal meg a fővárosban.

A gazdaság területéről is egyetlen adatot találunk az infografikán – Budapest és 2087 másik település között naponta 223 ezer ember ingázik a munkája miatt. Itt dolgoznak, de máshol élnek, és feltételezhetően azért, mert a lakóhelyükön nem találnak munkát, csak a fővárosban. Biztos van köztük olyan, aki nem akar itt élni, és emiatt vállalja a mindennapos utazást, és olyan is akadhat bőven, aki közeli településen lakik, ami gyakran nem okoz nagyobb gondot, mint Budapesten belül egyik városrészből a másikba utazni, és az is biztos, hogy van, aki meg azért kényszerül ingázni nap mint nap, mert magas a lakások bérleti díja, neki pedig alacsony a fizetése, és még mindig jobban megéri neki naponta jönni-menni, mint lakbért és rezsit fizetni.

Ha már ingázás, akkor nézzük az utazás számait. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér napi forgalma 315 repülőgép, ennyi száll le a földre, valamint emelkedik fel a levegőbe minden egyes nap, ami elsőre talán nem tűnik nagy számnak, de ha belegondolunk és osztunk-szorzunk, akkor hamar rájövünk, hogy azért mégsem olyan kicsi az a szám. A második adat viszont már egy kifejezetten magas szám: egy nap összesen 4.2 millió utazás történik a fővárosban, és ebben benne van a repülőtől kezdve a tömegközlekedésen át a bringáig minden. Csak a metróval naponta 880 547 ember utazik.

A turizmushoz kapcsolódó adatok elsősorban azt járják körbe, hogy hol mennyi ember fordul meg egy nap. Legtöbben a múzeumokat keresik fel (napi 11 392 ember), utána a színházba járás következik (8515 látogató), majd a Széchenyi fürdő (4657), végül az Állatkert (2793). Összesen pedig napi 12 300 ember alszik a budapesti hotelekben, amely szám jócskán megugrik, ha ehhez még hozzáadjuk a további szálláslehetőségeket is. 

Végül, de nem utolsósorban következzenek az ingatlanpiac számai, elvégre mégis csak egy ingatlantanácsadással foglalkozó cég infografikájáról beszélünk. Ezek az adatok is kimondottan érdekesek. Naponta például 88 házat adnak el a fővárosban, a négyzetméterárak pedig átlagosan 171 Ft-tal emelkednek. Napi 38 építési engedélyt adnak ki, miközben minden egyes nap 10 új lakással gyarapodik a város.

Címkék