A belváros egyik legszebb kilátásával büszkélkedő skybarja, a Hotel Rum feletti Toprum eddig is híres volt dőzsölős brunchairól és az italokhoz passzoló szexi barfoodjáról. Most új séffel és megújult étlappal bizonyítják, hogy egy komplett à la carte vacsorát is érdemes náluk végigenni!

Bár a Toprum nem a legrégebbi rooftop bár Budapesten, de kétségkívül az egyik legkellemesebb lokáció – és nem csak turistáknak. A történelmi belváros közepén lévő szálloda tetején lévő étterem-bár igazi brunchközponttá vált az évek során, az esték pedig a válogatott italok, koktélok és a bar food szellemében teltek.

Az elmúlt pár hónapban azonban változás történt: a korábbi séf, Sajben Csaba séf távozott, a helyére pedig Varga Roland került, aki korábban a Marriottban, a Robinsonban, és a Bestiában felelt a konyháért. A cél az volt, hogy barfood mellett esténként hangsúlyosabbak legyenek az à la carte fogások, illetve hogy adott esetben egy baráti társaság is tudjon olyan ételsort kérni, ami jól párosítható és összekóstolható. Az új étlapon olyan ételek kerültek fókuszba, amelyek önállóan is megállják a helyüket, de egy-két kiegészítővel jól variálhatókká válhatnak.

Ezen kívül – bár az új étlapon is maradt pár tapas jellegű barfood, ha valaki inkább az italokra koncentrálna - lett pár izgalmas, eklektikus új fogás is, amely mérete és tartalmassága miatt inkább főfogás, mint ital mellé bekapható, párfalatos rafinéria. Bár a konyhán egyáltalán nem tűzték ki célul, hogy a fogások „instakompatibilisek” legyenek, az ételek – akár a barfoodról, akár a főfogásokról beszélünk – mégis szemet gyönyörködtetőek. A legtöbben van egy kis huncutság is, abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy a legegyszerűbb fogás esetén sem ugyanazt kapjuk majd, amit bárhol máshol. 

A zöld hummusz (2950 Ft) például olyan, mint egy tál tavasz – az alapot zöldborsópürével, gyömbérrel és spenóttal dobták fel. Nem egy hatalmas adag, de a hummusz karakterénél fogva laktat, így egy ital mellé, vagy mással összeválogatva kitesz egy vacsorát. 

Az olajbogyó-válogatás (2650 Ft) öt különböző spanyol olívából lett összeállítva, a kacsamáj (2950 Ft) pedig homoktövissel és házi kenyérrel érkezik – ezen a tételen érezni, hogy a Hotel Rum földszintjén lévő Salt itt-ott hat a skybar konyhájára is, hiszen a homoktövis szokatlan párosítás a kacsamáj mellé, de nagyon jól működnek együtt. Főleg úgy, hogy a májjal jó viszonyt ápoló vajjal és portóival is megkínálták bőven. A kenyér pedig szintén a Saltból érkezik.

A sajtválogatáson (3750 Ft) találunk comtét, taleggiót, faszenes kecskesajtot, camembert és manchegót, a spanyol tapasbárok kihagyhatatlan padronját pedig egy erőteljes, gyömbéres szósszal és szezámmaggal viszik el egy kicsit Ázsia felé.

A kombinálható, kisebb fogások közül az egyik nagy kedvencünk a parmezános-sonkás házi krokett (2750 Ft) amiből szerencse, hogy csak 4 db érkezik, mert nem lehet abbahagyni. De hát már régóta tudjuk, hogy a rántott besamel sonkafalatkákkal nem véletlenül találkozhatunk minden spanyol tapasbárban.

A főfogások közül a a garnéla pil-pil (3950 Ft) szintén megmaradt az ibériai vonalon, de a megszokott extraszűz olívaolaj, chili és fokhagyma mellé még egy kis gyömbért is kapott. Ha nem kapunk mellé elég kenyeret, kérjünk pluszban, a fűszeres olívaolajat nem lehet nem kitunkolni!

A mangalicatarja (3650 Ft) pankómorzsában érkezik, friss uborkasalátával, amit jalapeñóval bolondítanak meg. Tarja az alapja, vagyis egy szaftos darabra számítsunk – pont illik hozzá a karcsú uborkasaláta laza ízeivel. A lazac (4450 Ft) szintén gyönyörűen újra lett gondolva – a szó jó értelmében. Az általában könnyű zöldsalátával vagy grillzöldséggel körített hal tökéletesen körbe van pirítva, és egy durván Ázsiát idéző zöld curryvel, feketefokhagyma-krémmel és céklával érkezik. 
 

A kacsacomb (3250 Ft) fényes, mint egy frissen vakszolt cipő, gyönyörűen csillog a sült karamelltől. Szintén a Salt befolyását sejtjük a virágporon, ami a sült hagyma mellett kísérőként jár hozzá. 

Desszertben nem vették szélesre a kínálatot, ha édesre vágyunk, a desszerttrióban (2550 Ft) találunk egy triplacsokis kockát, túrógombócot és misotrüffelt. Igazán eredeti viszont az itallapon található Dobos torta névre keresztelt koktél (2450 Ft) – egy rendkívül izgalmas, édes, de gejl darab, ami valóban a klasszikus magyar sütemény ízeit hozza – csak éppen kehelyben érkezik.

A Toprumban emellett természetesen megtaláljuk a megszokott hétvégi brunchot, de egy ráérős délelőttön 5900 Ft-ért a svédasztalos reggelire is benevezhetünk.

Tény, hogy az környéken vannak olyan helyek, amelyek kevésbé fájnak a pénztárcánknak, de az egyedi kilátás, a jól eltalált konyha, az izgalmas italok és a kedves kiszolgálás azért elég jó kárpótlás.

Címkék